Egyetem

Újabb támogatott nyelvi és informatikai képzések indulnak

Újabb támogatott nyelvi és informatikai képzések indulnak

2013. január 24., csütörtök
Újabb támogatott nyelvi és informatikai képzések indulnak

Újabb 17 képző intézmény 317 tanfolyamával bővül az uniós támogatású nyelvi és informatikai képzések kínálata keddtől - jelentette be Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hidas János

elmondta: a most megjelenő új képzésekkel együtt már csaknem tízezer ember számára nyílik lehetőség a tanulásra. A hivatal eddig 109 képzőintézménnyel kötött együttműködési megállapodást, így februárban újabb képzéseket írnak ki, amelyek szintén elérhetők lesznek a Tudásod a jövőd! projekt honlapján. A 109 intézmény közül 71 vidéki. Az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezésű uniós felnőttképzési programra január 22-éig 123 ezren regisztráltak, de ez az előzetes érdeklődést jelzi - közölte a KIH elnöke. Eddig 4039 jelentkezővel kötöttek támogatási szerződést. Mivel a program során az összesen 12,5 milliárd forintos keretből körülbelül 100 ezer ember képzését tervezik, így 2014 augusztusáig még sok lehetőség van - hívta fel a figyelmet Hidas János. Ismertette azt is, hogy a három szakaszból álló program első részében, idén július végéig 2,8 milliárd forint támogatási lehetőség áll rendelkezésre, ebből több mint 2 milliárd még nincs lekötve. Magyarországon korábban még nem volt példa ilyen jelentőségű felnőttképzési programra - hangsúlyozta a hivatal elnöke. A jelentkezők fejenként maximum bruttó 90 ezer forintos támogatás felhasználására jogosultak. A hátrányos helyzetű kistérségekben élőknek csak 2 százalékos, a többieknek 5 százalékos önrészt kell befizetniük. A program a legszegényebb környezetben élők mellett kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat és a 45 év felettieket is. Hidas János kiemelte: a tavaly decemberben, a program indulásakor 360 képzést írtak ki, a most megjelenőkkel együtt már 677-et, és a lista tovább bővül majd. A képzőintézmények köre nincs behatárolva, bármelyik jelentkezhet, ha megfelel a vonatkozó uniós, illetve a hazai jogszabályoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.