Közélet

Tüzelőt gyűjtöttek a szénszünetre a szegedi MiértHallgatók + FOTÓK

Tüzelőt gyűjtöttek a szénszünetre a szegedi MiértHallgatók + FOTÓK

2013. január 2., szerda
Tüzelőt gyűjtöttek a szénszünetre a szegedi MiértHallgatók + FOTÓK

Tüzelőt gyűjtött a MiértHallgatók csoport a Tanulmányi és Információs Központ bejárata előtt, hogy az elvonások miatt szénszünetre kényszerült SZTE nehéz helyzetére hívja fel a figyelmet. Az összegyűlt fát, szenet és briketteket a csoport nehéz helyzetű családoknak ajánlotta fel.

Az egyetem szimbolikus kandallójába gyűjtött tüzelőanyagot a MiértHallgatók csapata szerda délután: a Tanulmányi és Információs Központ (TIK) bejárata elé várták az ügyükkel szimpatizálók adományait, egyben a pénzügyi elvonások miatt nehéz helyzetbe került intézményre is felhívták a figyelmet. December 21. és január 6. között a közüzemi fogyasztás mérséklésével több, mint kétszázmillió forintot spórolhat meg az SZTE, amelyet az egyetemet érintő nyolcszázmilliós zárolás miatt kellett elrendelni - az egyetem legtöbb épülete zárva marad az év első hetében is. "Nem a takarékoskodással van a fő probléma, bár sok egyetemistának igen kellemetlen, hogy több mint két hétig bezártak a kollégiumok, de megértőek. A gond a spórolás oka: az a százmilliós nagyságrendű forráskivonás, mellyel nem csak az egyetem nyolcezer dolgozójának megélhetését veszélyeztetik, de közvetve a város gazdaságát is nehéz helyzetbe hozzák" - nyilatkozta portálunknak a tiltakozók nevében

Kiss Tímea

. Emellett a január negyedikén kezdődő, Szent Györgyi Albert Agórában meghirdetett

Szabad Egyetemre

is fel szerették volna hívni a figyelmet akciójukkal. Az egész napos előadássorozatra 34 előadó jelentkezett, szóba kerülnek többek között a köz- és felsőoktatás aktuális kérdései, a hatalom fogalmai és számos témakör a kultúra és a tudományok érintésével. Az összegyűlt brikett, szén és fa jó helyre kerül: a csoport jótékony célra ajánlotta fel a tüzelőanyagot, melyet a Szegedi Humán Szolgáltató Központ juttat majd el nehéz sorsú családok részére. Emellett a helyszínen rögtönzött üzenőfalra azt is meg lehetett tippelni, hogy mire költi a kormány a felsőoktatásból kivont összeget - focipálya, luxusnyaralás, nótarádió és parlamenti őrség is szerepelt az ötletek között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.