Szerdai programajánló: hobbitok és tündérek útja + VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számtalan film közül választhatnak a mozirajongók, két romantikus vígjátékot, a Kispályás Szerelem mellett a Nejem, nőm, csajom című filmet is vetítik. Ezeken kívül többek között A Hobbit, A Nyomorultak, Az öt Legenda, a Felhőatlasz, Pi élete és Végzetes hazugságok is látható.

A 007 – Skyfall 17.45-től látható a Cinema Cityben. M-et sötét múltja kísérti, Bondnak pedig bizonyítania kell felé tanúsított hűségét Az MI6 titkosszolgálat bajban van, 007-nek fel kell kutatnia és el kell pusztítania a fenyegető veszélyt – bármi áron.

A Hobbit – Váratlan utazást 17 és 19 órakor vetítik a Belvárosi Moziban, míg feliratos verziót a Cinema Cityben lehet megtekinteni 15.40-től. Hatvan évvel járunk A Gyűrűk Ura történetének kezdete előtt. A békésen éldegélő Zsákos Bilbó (Martin Freeman) akaratlan kalandba kényszerül: Szürke Gandalf (Ian McKellen) tűnik elő a semmiből, s szervezi be őt egy váratlan utazásba, melynek során tizenhárom törppel és azok legendás vezetőjével, Tölgypajzsos Thorinnal együtt kell visszakövetelniük az elveszett Törp Királyságot, Erebort a rettegett sárkánytól, Smaugtól. Utazásuk temérdek veszélyes földön át vezet, találkoznak koboldokkal, orkokkal, halálos vargokkal, óriáspókokkal, alakváltókkal és mágusokkal. S noha végső céljuk a keletre fekvő Magányos Hegyet övező sivár vidék, előbb ki kell menekülniük a kobold alagutakból, ahol Bilbó találkozik azzal a lénnyel, aki örökre megváltoztatja az életét – Gollammal. Itt, a földalatti tó partján, egyedül Gollammal, a szerény Bilbó nem csak arra jön rá, hogy bátorsága és furfangja még őt magát is meglepi, egyszersmind megszállottjává válik Gollam „drágaszágának”, a titokzatos gyűrűnek, amely kiszámíthatatlan és hasznos tulajdonságokkal bír. Egy kicsiny aranygyűrű, amely egész Középfölde sorsára hatással lesz, és amelyről Bilbó ekkor még semmit sem tud. A filmet 3D-ben 13.20-kor, 14.40-kor, 16.40-kor 18 és 20 órakor vetítik a Cinema Cityben.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lpfudQlaUsk

Több 3D-s film is megy a mozikban, Az öt legenda és a Pi élete is. Pi Patel élete semmiben sem hétköznapi. Egy francia uszodáról kapta a nevét. Az apjának állatkertje van Pondicherryben. Tizennégy évesen hűtlen lesz gyökereihez, hogy egyszerre próbáljon keresztény, mohamedán és hindu lenni. És 227 napot tölt egy mentőcsónakban a Csendes óceánon kettesben egy Richard Parker nevű bengáli tigrissel. 3D-ben 15.30-kor, 18 órakor és 20.30-kor vetítik a Cinema Cityiben.

kép van

Az utolsó hegycsúcs című színes, feliratos, spanyol dokumentumfilmet a Belvárosi Moziban 20.30-kor látható. Kirándulni ment a hegyekbe Domínguez atya, és meghalt. 42 évesen. Róla szól ez a megragadó dokumentumfilm. Pablo Domínguezről, a katolikus papról, aki éjjel-nappali szolgálatot vállalt, aki ég és föld találkozási pontja volt, és ezt az emberek megérezték. Egy spanyol katolikus pap váratlan halála után a hátramaradottak nem pusztán a hiányáról elmélkednek, hanem a boldogság mibenlétéről. Összefér a mosoly és koporsó? Össze. A halál kezdet, nem a vég. 2009-ben egy hegymászóbalesetben, negyvenkét évesen hunyt el Domínguez atya. Egy lelkigyakorlat megtartását követően társával az Ibériai-hegység 2300 méter magas Moncayo-ormának megmászására indult, a szeretteivel utoljára azt újságolta örömmel a mobilján: „Felértem a csúcsra!” – aztán megszakadt minden kapcsolat. A család, a jó barátok, a tanítók és tanítványok a híradásokból tudták meg a tragédiát. Miközben korra és nemre, hitre vagy ateizmusra való tekintet nélkül számos közel- és távol álló megszólal, olyan témákat is boncolgatnak, hogy milyen viszonyban áll egymással a szenvedés és a boldogság – képes-e az ember földi élete alatt a teljességre törekedni, egyáltalán: szükséges-e ez –, milyen szerepet játszik mindebben a hit.

A romantikus vígjátékok kedvelőinek a Kispályás szerelem című alkotást ajánljuk, amit a Cinema Cityben 15 órától vetítik. A megnyerő egykori futballcsillag, George, néhány sikertelen ballépés után hazatér, hogy végre rendbe tegye az életét. George a fiához is szeretne újra közel kerülni, ezért elvállalja az edzőséget a fiú focicsapatában. Hiába igyekszik azonban érett, komoly felnőtté válni, a kikapós „futballanyukák”, akik valósággal tapadnak rá, számos megpróbáltatás elé állítják, ráadásul volt szerelme, Stacie is férjhez menni készül.

A Nejem, nőm, csajom magyar romantikus vígjáték is a Cinema Cityben látható 14 órától, 16.15-kor, 18.30-kor és 20.30-kor. Helgának, a sztár-műsorvezetőnek egyre gyanúsabb, hogy sármos szerelme nem engedi át a hálószobája küszöbén. Vera nem szeretne választ adni férjének a nagy kérdésre: vajon kire ütött ez a gyerek? Szilvi, a holtomiglan-holtodiglan kimondására vágyó fiatal nő egy különös parti kellős közepén találja magát jövendőbelijével. Flóra pedig nyomozni kezd exrendőr bátyja segítségével, hogy megtudja hittantanár férjének féltett titkát. Négy nő, négy szerelem, négy kapcsolat bontakozik ki előttünk ebben a könnyed, szórakoztató filmben, mely megannyi félreértett helyzetet, és humoros fordulatot tartogat.

http://www.youtube.com/watch?v=VVBZKGQFLFQ

Folyamatos kiállítások, programok

„Isten országa” – Ancsa-Molnár Hajnalka ikonjai január 12-éig tekinthetőek meg a Somogyi-könyvtárban. Az alkotó 1970-ben született Kiskunhalason, magyar szakos tanár és gyógypedagógus. Ikonfestéssel 1993 óta foglalkozik: ekkor vett részt Finnországban Nina Inkari orosz ortodox festő kurzusán, s az ottani élmények hatására választotta a művészi pályát. Tagja volt Szegeden a Damaszkuszi Szent János ikonfestő körnek. Több alkalommal részt vett egyéni és csoportos kiállításon (Csongrád, Kiskunhalas, Ulm, Makó, Debrecen, Szeged). Ancsa-Molnár Hajnalka így fogalmazta meg ars poeticáját: „Az ikonfestés számomra azt jelenti, hogy Isten országának örökkévalóságát, a fényt, hitet, amit az ikon hordoz a maga változatlanságában, elhozzam ebbe a változékony világba. Fára festett Szentírásként emelje, építse hitünket, lelkünket.” A tárlat január 12-ig tekinthető meg.

Tündérek útján – Kuklis Katalin festőművész kiállítása január 31-éig tekinthető meg az Odesszai fiókkönyvtárban. “Az út, amelyen elindultam tündérek útja. Ők velem vannak, vezetnek engem, elkísérnek végtelen dűlőutakon, szólnak hozzám virágok meséjével, látni tanítanak. Példaképek, barátok, akik tudásukkal, szeretetükkel segítenek meglelni az egyszerűt, a tisztát, az alig észrevehetőt. Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, – nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…”

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij-, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

Kass Eszter alkotásaiból nyílt kiállítás a Kass Galériában: közel huszonöt festményt mutatnak be a Kass Galéria legfrissebb időszaki tárlatán. Kass Eszter iparművész festményeket is készít, főként tájképeket vet vászonra, a múló mozzanatot rögzíti. Ahogy fogalmaz: „kihívást jelent, hogy mit tudok visszaadni a festményen- a pillanatnyi élményt elkapom-e és maradandóvá teszem-e.” A művész a különböző tájképek mellett kiállítótermek belső tereit is szívesen festi. Kass Eszter 1984-ben diplomázott az Iparművészeti Egyetem textiltervező szakán. A tárlat február 10-éig látogatható.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Egy 17 éves fiatalt gázolt el a vonat

Default thumbnail
Következő sztori

Szerdára az ország egész területére figyelmeztetést adtak ki a tartós köd miatt

Legutóbbi hasonló cikkek