Írjon nekünk

Szórakozás

Pénteki programajánló: Pipás és O’Neill premier + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Két színházi premiert is tartogat a péntek este, a Kisszínházban Rieger Pálné, született Fődi Viktória, vagyis Pipás Pista életét ismerheti meg a nagyérdemű, míg a Pinceszínházban Eugene O’Neill Boldogtalan hold című darabját állítják színpadra.

A Nagyszínházban a Pomádé király új ruhája című zenés komédiát láthatja a nagyérdemű 10 és 14 órai kezdettel. Pomádé király őfelségének fő a feje. Másnap a névnapját ünnepelné, ám egyetlen olyan ruhája sincsen, amit ne viselt volna már legalább egyszer. Új ruha híján, úgy tűnik, elmarad az ünnepség… Ránki György egyetlen mű keretein belül villantja fel sokoldalúságát. A magyar népdal világából indul, mégis az operának azok a legizgalmasabb részei, ahol a komédia, a karikatúra és az irónia jazzes hangzásvilága szólal meg. A darab zenéjét Ránki György szerezte, szövegét Andersen meséje alapján Károlyi Amy írta.

A Pipás Pista premierje 19 órakor lesz a Kisszínházban. A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. 1933. január 13-án akasztották fel hétrendbeli gyilkosságért. Utolsó kívánsága szerint, a saját kötelével, Szegeden. A tanyavilágban mindenki férfinak ismerte, csak a börtönben derült ki, hogy nő. A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi. Pipás Pistát először Papuskáné Bumbus Máli kereste meg azzal, hogy ölje meg az urát, mert üti-veri őt, és már nem bírja. Százötvenezerért mérgezte meg. És ettől kezdve még hat esetben ölt meg olyan férjeket, akik rosszul bántak a feleségükkel. „Ki volt ez a nő (vagy férfi?) és mi hajtotta előre végzetét? A zenés, olykor kegyetlen, olykor kacagtató játék elvezet bennünket a harmincas évek tanyavilágának átkozott és áldott világába” – írja Pozsgai Zsolt.

19.30-kor mutatja be Eugene O’Neill Boldogtalan hold című drámáját a Szegedi Pinceszínház; a darab rendezője Kancsár Orsolya lesz, aki egyben az egyik főszerepet is játssza. Kancsár József, a színház igazgatója elmondta: szinte már a színház megalakulása óta tervezték a darab bemutatását. A szegedi produkcióban a női főszerepet Papp Gabriella alakította volna, a művésznő betegsége miatt azonban a darab rendezője lép színpadra Josie Hogan szerepében. Kancsár Orsolya eddig rendezőként vett részt a munkában, most azonban bele kell helyeznie magát a darabba, a főszereplőnő ugyanis az elejétől a végéig színpadon van. Társa Phil Hogan szerepében Megyeri Zoltán lesz. A rendező szerint a darab rendkívül aktuális, hiszen az emberi kapcsolatok, a jellemek bemutatása zajlik a nézők szeme előtt. A Boldogtalan hold arról szól, hogy az emberek miért nem mondják ki az igazságot, mikor a hazugságokkal egyre nagyobb problémákba keverednek. Emellett nagyon sokan nem annak mutatják magukat, akik valójában, annyira, hogy végül saját maguk is elhiszik, hogy azok, akit hazudtak. A darab zenéjéhez az Eleven Hold nevű zenekar 1997-es lemezét használják fel.

A Veterán labdarúgás helye és szerepe Magyarországon és itt Szegeden című Közéleti Kávéházi rendezvény 16 órakor kezdődik a Szeged Étteremben. „Egy Életen át kell játszani” – vallják a Szeged Senior Center Válogatott futballcsapat tagjai, akik a 60 éven felüli labdarúgók részére kiírt Országos Veterán Labdarúgó Bajnokságon 2012-ben 57 csapat közül az ötödik helyez szerezték meg. A közéleti kávéház rendezvényén Dudás Tivadarral, az Országos Veterán Labdarúgó Sportegyesület Déli Régió koordinátorával Majzik István beszélget.

Latin-est lesz Szabados László szervezésében 20 órától a Millenniumi Kávéházban, ahová mindenkit szeretettel várnak, akik szeretik a latin dallamokat és a táncot.

A Zombie Girlfriend (lo-fi/noise pop) és a Hostages Went Home (progressive post-rock/indie rock) kultikus jelentőségű, első közös fellépése 21 órakor kezdődik a Club Noirban.

Delegáció koncert lesz szintén 21 órai kezdettel a Városi Rock Klubban. A Delegáció 2006 végén alakult meg, ekkor még öt taggal. A jelenlegi négytagú, maszkulin felállásba 2009 elején alakult a zenekar. Azóta töretlenül nyomják a rockot, ennek megfelelően igyekeznek minél több koncertet összehozni a könnyed, de mégis karcos stílust szerető közönség örömére. Repertoárjukban saját számaik mellett olyan zenekaroktól vett átdolgozások szerepelnek, mint a Faith No More, Foo Fighters, Green day, AAFarm, Billy Idol,Blur, Pixies, stb.

A SoundRise bulisorozat a Peopleworkshop & Basedonbass prezentálásában Drum’n’Bass, Dubstep, Glitch, Broken Beats, vagyis 100% Underground 22 órától a Rongy Kocsmában. Vizuál -FéNySzIgOr. A belépés ingyenes.

A bulizni vágyókat várja a PénTRACK 22 órától a JATE Klubban, melynek házigazdája ezúttal Dj. Varga B lesz.

Folyamatos kiállítások, programok

A Szívdobbanás című kiállítás a kardiológia múltját és jelenét mutatja be izgalmas installációk, makettek és illusztrációk segítségével a Móra Ferenc Múzeumban. Érdemes tudni, hogy a hazai kardiológia számos eredménye szegedi kardiológusokhoz kötődik, melyeket szintén megismerhetnek az érdeklődők, és a preparátumok egy részét a Szegedi Tudományegyetem bocsátotta rendelkezésre. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatójától, Varga Benedektől megtudtuk, hallgathatunk szívdobbanást, illetve egy tölcsérbe bepillantva egy szívműtétet is végignézhetünk a kardiológiai tárlaton, és különböző installációk is közelebb viszik a látogatót a témához. „Az installációk egy része belsőépítészeti után gondolása annak, hogy miként is néz ki a szív. Az ínhúrokat is megnézhetik az érdeklődők, a színüket váltó lampionok a vértesteket szimbolizálják, míg a tölcsér egy aorta” – magyarázta Varga Benedek. Szívdobbanás című tárlata március 3-áig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

Quentin Tarantino: 50 – Michael Mann: 70. A szegedi Somogyi-könyvtár kamarakiállítással köszönti az idén 50 éves Quentin Tarantino és a 70 éves Michael Mann amerikai filmrendezőket. Quentin Tarantino filmrendező, színész, forgatókönyvíró, producer. A posztmodern, ezredfordulós mozi egyik legnagyobb hatású egyénisége. Már kölyökkorában filmőrült volt; közismert, hogy videotékásként szerezte lenyűgöző vizuális tudásbázisát. 24 évesen megírta a Tiszta románc és a Született gyilkosok című filmek forgatókönyvét. Első önálló nagyjátékfilmje (Kutyaszorítóben, 1992) a filmben is szereplő Harvey Keitel támogatásával készült. A világhírt a Ponyvaregény (Pulp fiction, 1994) hozta meg számára. A merész és mindig kiszámíthatatlan Tarantino időről időre meghökkenti a publikumot. Michael Mann európai iskolázottságú amerikai filmrendező. A modern európai művészfilm megszületésének időszakában, s egyúttal a korszakhoz kapcsolódó szerzői film előretörésének időszakában kezdte pályáját. Kezdetben rövid-, reklám- és dokumentumfilmekkel jelentkezett, majd televíziós filmkészítésbe fogott. A Miami Vice és más sorozatai mozifilm-minőséget varázsoltak a képernyőre. Nagyfilmjei közül Az embervadász, és a Közellenségek is világsikert arattak. Művészetében felfedezni vélik Antonioni érzékenységét, Kubrick pedáns szerkesztésmódját. A tárlat 2013. január 30-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Tündérek útján – Kuklis Katalin festőművész kiállítása január 31-éig tekinthető meg az Odesszai fiókkönyvtárban. “Az út, amelyen elindultam tündérek útja. Ők velem vannak, vezetnek engem, elkísérnek végtelen dűlőutakon, szólnak hozzám virágok meséjével, látni tanítanak. Példaképek, barátok, akik tudásukkal, szeretetükkel segítenek meglelni az egyszerűt, a tisztát, az alig észrevehetőt. Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, – nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…”

Az Informatórium galériában Szilassi Lajos Poliéderek – Szobrok matematikai tartalommal című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők január 31-éig.

Mozgás érzékeltetése fotográfiákon – Álom és valóság címmel Büchelbauer Attila fotóiból nyílt tárlat a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. Büchelbauer Attila munkái egyéni stílusban egyéni mondanivalót közvetítenek. A vibráló fények, különleges színhatások mellett a mozgás érzékeltetése jellemző. Hagyományos filmes fototechnikával dolgozik, képein semmi digitális “manipulációt” nem alkalmaz. Gondolatvilága az ok és okozat, a dolgok mélyebb értelmének keresésével küzdő embert mutatja. A kiállítás 2013. január 30-ig látogatható.

Trolibusz a napfény városában – dokumentum- és fotókiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében 2013. január 10. és február 6. között könyvek, sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok, fotók és gyermekrajzok láthatók a szegedi troliközlekedés történetéből, visszatekintve az 1979. április 29-én beinduló trolivonal megnyitására és megidézve a közeljövő modern trolibuszait is. A könyvtár Helyismereti-gyűjteményének aprónyomtatványai között megtalálhatók a Szeged város helyi közlekedésének vonalhálózatát ismertető kiadványok a ’80-as évek elejétől kezdve. Emellett láthatóak még helyi menetrendek, vonaljegyek, meghívók, trolibuszvezetői tanfolyamról szóló hirdetések és illusztrációk az egyes járműtípusokról. A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, a Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog 2013-tól Szeged utcáin közlekedni. A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

Kiállítás Sárközi Szabolcs orral festett képeiből a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület szegedi helyiségében (Szeged, Fő fasor 9.) Sárközi Szabolcs a Szegedhez közeli Üllésen él. Élete születése óta nagyon nehéz, mégis küzd, mert élni akar, s tetteivel nemcsak örömkönnyet, boldogságot varázsol szülei arcára, hanem mindannyiunk számára példát mutat. Ez a fiatal srác nem tud kezével fogni sem, mégis valami fantasztikus dolgot csinál, fest. Az ecset helyett, az orra hegyével készíti képeit. A kiállított képeket nézve az embernek eszébe jut, sokan a két kezükkel sem tudnának ilyet alkotni. A tárlat január 10 és február 10 között várja az érdeklődőket. Ez a fiú odatérdel a dívány elé, beledörzsöli az orrát a festékbe, nem ken össze semmit maga körül, dolgozik fegyelmezetten. Az eladott képek árából új lapokat, festéket vesznek, abból gyarapítják a kis házi állatkertjüket, abból etetik őket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Ismét ellepik a busók Vásárhelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Január 25-én, szombaton.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vince-napi vesszővágást rendeznek a pusztaszeri Emlékparkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Január 11-én, szombaton.

Tovább olvasom

Szórakozás

BUÉK Szeged: mindenkinek legyen jobb 2020, mint 2019!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Boldog és békés; egészségben, sikerekben és örömökben gazdag új évet kívánunk Olvasóinknak és minden szegedinek!

Tovább olvasom

Aktuál