Gazdaság

Ötmilliárd forint magánnyugdíjpénztári pénz nyomában a Kehi

Ötmilliárd forint magánnyugdíjpénztári pénz nyomában a Kehi

2013. január 26., szombat
Ötmilliárd forint magánnyugdíjpénztári pénz nyomában a Kehi

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) közérdekű igényérvényesítési kereset elindítását kérte a magánnyugdíjpénztári ügyfelek és az államnak átadott vagyonkezelés érdekében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF) - írja a Magyar Nemzet.

A napilap csütörtöki száma ismerteti, hogy további ötmilliárd forint kerülhet vissza a megkárosított magán-nyugdíjpénztári ügyfelekhez, ha eredményes lesz az ellenőrzési és pénzügyi szervek közötti együttműködés, ez azonban egyelőre akadozik. A Kehi korábbi ellenőrzéseinek eredményeként három magánnyugdíjpénztár esetében született feljelentés ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanújával. Ezek egyikében az Aegon is érintett, amellyel kapcsolatban most a közérdekű igényérvényesítési kereset elindítását kérte a Kehi. Az ügyben a rendőrség is nyomoz, mivel a gyanú szerint az Aegon tagjainak csaknem ötmilliárddal lett volna olcsóbb, ha a piacon elérhető átlagos díjért alkalmaznak vagyonkezelőt 2008 és 2010 között. A pénztár nem is pályáztatott, hanem - a feljelentés szerint megkárosítva tagjait - cégcsoporton belüli, saját vagyonkelőt alkalmazott. Egy sikeres PSZÁF-eljárás nyomán ez az ötmilliárd forint vagy annak egy része kerülhetne vissza a megkárosított magán-nyugdíjpénztári ügyfelekhez. A Magyar Nemzet információi szerint a PSZÁF egyelőre nem fogadta be a Kehi javaslatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.