Kultúra

L. Simon László: idén több pénz jut a kultúrára

L. Simon László: idén több pénz jut a kultúrára

2013. január 10., csütörtök
L. Simon László: idén több pénz jut a kultúrára

Bizonyos területek tavaly kikerültek a kulturális államtitkárság felügyelete alól, de a kormányzaton belül nőtt az ágazat súlya, és 2013-ban a kultúrára szánt állami ráfordítás is magasabb lesz - mondta el az MTI-nek a kultúráért felelős államtitkár.

L. Simon László

hangsúlyozta: igazgatási szempontból bizonyos területeken, például az örökségvédelemben csökkent, politikai értelemben azonban összességében nőtt az államtitkárság súlya. "Az előrelépés azért is fontos, mert a munkámat nemcsak úgy fogom föl, mint a kormány képviseletét a kulturális élet felé, hanem fordítva is" - fogalmazott. Az államtitkár felidézte: erőteljes koncepciója volt a régészettel és az örökségvédelemmel kapcsolatban, de hivatalát már egy folyamat végén vette át. Részben maga a szakma is felelős azért, hogy a társadalmi elfogadottsága ennyire alacsony - vélekedett, hozzátéve azonban: az örökségvédelem így sem kerül veszélybe, csak másfajta feladatellátásra kell berendezkednie. A politikus kiemelte: a kulturális terület költségvetése idén jelentősen nő, több mint 35 milliárd forinttal rendelkezik az ágazati államtitkárság. Kultúrára emellett más tárcák is fordítanak saját büdzséjükből - csak a Belügyminisztériumnál több mint 25 milliárd áll rendelkezésre önkormányzati kulturális célokra, könyvtárakra, színházakra, múzeumokra, művelődési házakra -, 10 milliárd forint fölött lesz jövőre is a kulturális élet támogatására átengedett adókedvezmények várható mértéke, és legalább ugyanekkora költségvetéssel gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is. Decemberi tüntetésén a Humán Platform kifogásolta az NKA szakmai autonómiája, az arányos szakmai képviselet hiányát - idézte fel az államtitkár, aki azonban emlékeztetett: az alap pénzügyi függetlenségét a korábbi jogszabályváltozások csak erősítették, hiszen bevételeiből maradványpénz nem vonható el. Mint megjegyezte, nem sérült az NKA szakmai függetlensége sem, hiszen a miniszter nem kapott többletjogköröket, és a szakmai kollégiumi tagok delegálási rendje is változatlan maradt. Szintén a tüntetésen kifogásolták "a vidéki közművelődési rendszer ellehetetlenítését". L. Simon László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: új forrásként 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre idén a megyei feladatellátásra és a kormány visszahozta a kulturális normatívát is a települések közművelődési és könyvtári feladatainak támogatására. A megyei múzeumi szervezet átalakításáról az államtitkár elmondta, hogy mind a 19 nagy megyei múzeumi szervezettel kapcsolatban sikerült lezárni a tárgyalásokat az átvevő önkormányzatokkal. "Óriási eredmény, hogy egy stabil és kiszámítható gazdálkodású új múzeumi rendszert tudunk felépíteni" - mondta. Mint hozzáfűzte, a megyei könyvtári rendszer fennmaradt: a bővülő feladatokat és ehhez többletforrást kapó könyvtárak városi fenntartásába kerültek. A független színházak finanszírozásáról szólva közölte, hogy a magyar kultúra "vérfrissítésében" fontos szerepet vállaló függetlenek végül megkapják a teljes 2012-es támogatásukat, idén pedig időben megtörténik a pályázatok kiírása és a szerződések megkötése. Az államtitkár beszámolója szerint "példás együttműködésben"

Baán László

miniszteri biztossal elkészítették a Múzeumi negyed koncepcióját, amely rövidesen a kormány elé kerül: a tervezet megnyitja a lehetőségét a magántőke részvétele előtt, foglalkozik a múzeumok számára kialakítandó raktár- és restaurálási bázis, logisztikai központ kialakításával, továbbá a Fővárosi Nagycirkusz új épületének elhelyezésével is. "Sikerült üzemszerűvé tenni a fővárossal folytatott havi egyeztetéseinket is, ezeken például az egy helyrajzi számon lévő Városliget megosztásával kapcsolatos elképzeléseinket és kéréseinket is megfogalmaztuk. A megosztás egyébként a Műcsarnok MMA-nak történő vagyonátadásával kapcsolatban is rendezendő kérdés" - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.