Gazdaság

Kiemelt nyomozás folyik három nyugdíjpénztár ügyében

Kiemelt nyomozás folyik három nyugdíjpénztár ügyében

2013. január 30., szerda
Kiemelt nyomozás folyik három nyugdíjpénztár ügyében

Kiemelt nyomozás folyik három magánnyugdíjpénztárat érintő feljelentés miatt - értesült a Magyar Nemzet.

Már a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya kiemelt ügyek osztálya nyomoz az Aegon, az Erste és az AXA magánnyugdíjpénztárait érintő feljelentések ügyében - írja a lap szerdai száma.

Bagoly Bettina

, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lap megkeresésére közölte: az Aegon és az AXA ügyében a Fővárosi Főügyészség látja el a felügyeletet, az Erste működésével összefüggésben indult nyomozás fokozott ügyészi felügyelet alatt áll. Gyanúsítotti kihallgatások még nem voltak. A nyomozások

Gaál Szabolcs Barna

, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése nyomán indultak. A lap birtokába jutott feljelentés szerint csaknem ötmilliárd forinttal lett volna olcsóbb, ha az Aegon 2008 és 2010 közöttt a piacon elérhető átlagos díjért alkalmaz vagyonkezelőt, de a pénztár a pályáztatás helyett inkább cégcsoporton belüli, saját vagyonkezelőt vett igénybe. Az Erste nyugdíjpénztára tagszervezési díj címén fizetett ki ügynökeinek 23,4 millió forintot a gyanú szerint jogtalanul, míg egy másik esetben a letétkezelő szabálytalan kiválasztása miatt érhette 11 milliós kár a tagokat. Az AXÁ-t érintő 2012-es feljelentés szerint a nyugdíjkassza úgy fizetett saját munkatársainak 55 millió forint bónuszt a gazdasági válság kirobbanását követő években, hogy tagjainak veszteséges működés mellett folyamatosan negatív hozamokat produkált - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.