Kultúra

Kiállítás Hamza D. Ákos hagyatékából Hódmezővásárhelyen

Kiállítás Hamza D. Ákos hagyatékából Hódmezővásárhelyen

2013. január 15., kedd
Kiállítás Hamza D. Ákos hagyatékából Hódmezővásárhelyen

Hamza D. Ákos filmrendező, forgatókönyvíró, producer, költő, festő- és szobrászművész hagyatékából nyílik kiállítás január 27-én Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban. A sokoldalú művész munkásságának alkotásait meg sohasem mutatták be szülővárosában.

A Csongrád megyei városban mintegy két hónapig látható tárlat

Hamza D. Ákos

filmes pályafutásába és képzőművészeti alkotótevékenységébe egyaránt bepillantást nyújt - mondta

Gurzó K. Enikő

, a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria művészettörténésze kedden az MTI-vel. Megközelítőleg félszáz festmény és grafika, öt kisplasztika, több digitalizált stáb- és werkfotó, illetve számos kapcsolódó rendezvény szolgálja a tárlat célját, a polihisztor Hamza minél szélesebb körben történő megismertetését. A közszemlére kerülő anyag zömét a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria kölcsönzi a befogadó és társzervező intézménynek. Hamza D. Ákos 1903-ban született Hódmezővásárhelyen, innen került még gyermekként szüleivel Nagyszebenbe, majd 9 évesen Aradra. Gimnáziumba Szolnokon járt, de a kecskeméti piaristáknál érettségizett. Egyetemi tanulmányainak befejezése után Párizsba került, ahol tíz évet töltött, többek között dekoratőrként az egyik filmgyárban. Magyarországra 1938-ban költözött vissza, és néhány barátja társaságában Budapesten önálló vállalkozásba kezdett, filmeket gyártott és forgalmazott szép sikerrel. A második világháború után Franciaországban, Olaszországban és Brazíliában élt, rendezett, festett és szobrászkodott. Végleg 1989-ben tért haza Magyarországra, Jászberénybe, ahol 90 éves korában hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.