Gazdaság

Jogsértő a magánnyugdíj-pénztári befizetések részleges elvonása

Jogsértő a magánnyugdíj-pénztári befizetések részleges elvonása

2013. január 27., vasárnap
Jogsértő a magánnyugdíj-pénztári befizetések részleges elvonása

Az ombudsman szerint sérti a tulajdonhoz való jogot a magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása. Szabó Máté hivatala vasárnap tájékoztatta erről az MTI-t.

A biztoshoz két magánszemély fordult panasszal, mert a magánnyugdíj-pénztárnak teljesített önkéntes befizetéseik teljes hozamát nem kapták vissza az állami nyugdíjrendszerbe való átlépéskor, csupán a hozamgarantált tőke összege feletti részt, a reálhozamot.

Szabó Máté

emlékeztet arra, hogy a magánnyugdíj-pénztári befizetések két részből álltak: a pénztártag tagdíj formájában kötelezően teljesített befizetéséből és az önkéntes tagdíj-kiegészítésből. A befizetések e két formájának más az alkotmányossági megítélése. Ezzel szemben a vonatkozó jogszabályok nem a tagdíj-kiegészítések teljes hozamáról, csupán a reálhozam visszautalásáról rendelkeztek - tudatta a biztos. Szabó Máté szerint a tulajdon alaptörvényi védelme kiterjed a pénztártagok tagdíj-kiegészítéseire és azok hozamára is. Megállapította, hogy az önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása esetén a tulajdonhoz való jog korlátozásának nincs alkotmányjogilag értékelhető, legitim célja. Pusztán az állami bevétel növelése nem szolgáltathat alapot a tulajdonhoz való jog által védett jogosultság korlátozásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.