Közélet

Javaslatokkal indul Kínába Orbán

Javaslatokkal indul Kínába Orbán

2013. január 10., csütörtök
Javaslatokkal indul Kínába Orbán

Orbán Viktor konkrét javaslatokkal, beruházási elképzelésekkel készül Kínába, ahová az új kínai kormány tavaszi felállását követően várják - tájékoztatta Prőhle Gergely külügyminisztériumi államtitkár-helyettes az MTI-t Pekingben, miután csütörtökön megbeszélést folytatott Szung Tao kínai külügyminiszter-helyettessel.

Mivel a magyar külügyminisztérium 2013-at közép-európai évnek hirdette meg, s Kína különös figyelemmel igyekszik kiépíteni gazdasági, kulturális, turisztikai, kapcsolatait a régióval, a két ország újabb közös kapcsolódási pontot talált - magyarázta

Prőhle.

Magyarország, amely ez év elejétől tölti be a Közép-európai Kezdeményezés, majd a visegrádi csoport (V4) elnöki tisztét, részben arra szeretné az alkalmat felhasználni, hogy "akadálymentesítse" a térség országai közötti összeköttetést, javítsa a közlekedés infrastruktúráját, s ez az elképzelés jól illeszkedik abba a közép- és kelet-európai országokat érintő koncepcióba, amelyet a kínai kormány hirdetett meg, s amelyhez tízmillió dolláros keretet rendelt. A magyar diplomata úgy fogalmazott, hogy

Orbán Viktor

miniszterelnök ehhez kapcsolódó konkrét, megvalósításra ajánlott projektek tervét fogja letenni az asztalra. Szóba került a kulturális intézetek egymás országában való létrehozásának elképzelése is, amellyel kapcsolatban a helyettes államtitkár megjegyezte, hogy már ma is sokféle együttműködésre ad lehetőséget a meglévő intézmények sokasága, a hangsúly tehát nem egy épületen van, hanem azon, hogy tényleges tartalommal, színes, érdekes, vonzó programokkal jelenjünk meg. Az ifjúsági cserékről, a kölcsönös egyetemi ösztöndíjas lehetőségekről szólva a kínai fél megerősítette, hogy száz diáknak kínálnak továbbtanulási lehetőséget, míg magyar részről még folyamatban van a keretszámok véglegesítése. A kínai vezető diplomata hangsúlyozott érdeklődést mutatott az Európai Unió jelenlegi állapota, a 2020-as távlati stratégiák iránt, s egyrészt arra volt kíváncsi, túljutott-e már az unió a pénzügyi válság nehezén, illetve hogy melyek a kivezető módszerek, másrészt azt firtatta, miként finanszírozható úgy az életszínvonal folyamatos emelése, hogy ne növekedjen az adósság.

Szung

azt hangsúlyozta, hogy Kína egy sikeres Európai Unióban érdekelt, s a kínai külügyi vezetés az unióban is sikeres és elismert Magyarországgal kíván együttműködni. A Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára megerősítette, hogy Magyarország ugyancsak Európa stabilitásában érdekelt, s "európai elkötelezettséggel törekszik Kínához fűződő jó viszonyának fejlesztésére".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.