Egyetem

Idén is a legjobb hallgatókat keresi a Sófi-alapítvány

Idén is a legjobb hallgatókat keresi a Sófi-alapítvány

2013. január 5., szombat
Idén is a legjobb hallgatókat keresi a Sófi-alapítvány

Február 12-ig idén is pályázható a Sófi-ösztöndíj, az SZTE Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány a szegedi egyetem tehetséges hallgatóit segíti.

Ahogy az elmúlt 12 év során, ebben a tanévben is a szegedi egyetem nemzetközileg elismert professzoraiból, tudósaiból álló kuratórium bírálja el a pályázatokat és ítéli oda az ösztöndíjakat: - 5 hallgató nyerheti el a fejenként 200 ezer forint értékű ösztöndíjat, - további 5 hallgató pedig fejenként 50 ezer forint különdíjban részesül. A pályázat feltételeit teljesíteni képes hallgatóknak már elsőévesként is érdemes megpályázni az ösztöndíjat, ugyanis a későbbi évek pályázatain mindez pluszpontokat jelent. Továbbá minden pályázó automatikusan a Sófi Tehetséggondozó Kör és az SZTE Szegedi Tehetségpont hallgatói közösség tagjává válik, s ezáltal jogosult lesz az alapítvány által nyújtott szolgáltatásokra: ingyenes jogi tanácsadás, kedvező banki és pénzügyi szolgáltatások, interdiszciplináris programokban való részvétel. A Sófi Tehetséggondozó Kör tagjai ingyenes és kedvezményes belépőjegyeket kapnak koncertekre, színházi előadásokra, múzeumi és képzőművészeti kiállításokra, sporteseményekre és egyéb rendezvényekre. Az ezzel kapcsolatos részletek megtalálhatók a

www.sztehetseg.hu

honlapon.

A pályázat feltételei

A 2008-ban Kármán Tódor-díjjal, a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetéssel elismert SZTE Sófi-alapítvány célja a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóinak anyagi támogatása ösztöndíjak által és teljesítményük erkölcsi elismerése. A magyar felsőoktatás egyik legnagyobb hallgatói elismerését jelentő Sófi-ösztöndíj az SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működik, és eddig 10 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazta a szegedi egyetem legkiválóbb hallgatóit.

Az alapítvány ösztöndíjait a Szegedi Tudományegyetem minden hallgatója megpályázhatja, aki BSc/BA, MSc/MA vagy osztatlan képzés bármelyik évfolyamán, nappali tagozaton, állami vagy költségtérítéses rendszerben tanul, és egy félévre vetített hagyományos tanulmányi átlaga 4,00 felett van az eddig elvégzett szemeszterek tekintetében. A pályázat benyújtásának feltétele még, hogy előzetesen regisztrálni kell a SZTEhetség honlapon:

http://www.sztehetseg.hu/Reg/Form/sztetehetseg

A pályázati űrlapot számítógéppel (nem kézírással) kell kitölteni, amely letölthető az egyetemi karok vagy az SZTE Tehetségpont honlapjáról, vagy

közvetlenül ITT

. A pályázati űrlapon szerepeltetni kell a pályázó személyi adatait, fényképes szakmai önéletrajzát, az elvégzett szemeszterek tanulmányi átlagait, a megszerzett nyelvvizsgákat, az elért tudományos eredményeket (Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) és helyi TDK helyezések, tudományos közlemények, konferencia előadások, poszterek), egyéb ösztöndíjakat és elismeréseket (például Sófi-ösztöndíj, Köztársasági Ösztöndíj, Városi Ösztöndíj, Szent-Györgyi Ösztöndíj, demonstrátori ösztöndíj stb.), és a pályázó témavezetőjének ajánlását. A család egy főre eső havi átlagjövedelmét azért kell feltüntetni, mert az elsődleges értékelés (eredmények és tehetség) alapján hasonló jelöltek között ez a másodlagos differenciálási szempont. A kitöltött pályázati űrlaphoz csatolni kell az előzőekben leírt eredményeket igazoló iratok fénymásolatát: A. ETR Hallgatói Törzslap a Tanulmányi Osztály által hitelesítve B. Nyelvvizsga bizonyítványok C. Helyi TDK- és OTDK-eredmények oklevelei D. A tudományos közlemények első oldala, konferenciák (előadások, poszterek) programja E. Ösztöndíjak és elismerések oklevelei F. A pályázók témavezetőjének ajánlása A pályázat csak a fenti mellékletekkel együtt érvényes!

A pályázatok benyújtási határideje: 2013. február 12. (kedd) 12 óra.

A mellékletekkel kiegészített pályázati űrlapot két példányban kell eljuttatni

Szarvas Kata

, SZTEhetségpont-koordinátor részére (6722 Szeged, Honvéd tér 6. iroda: 34. sz.). A kitöltött űrlapot word dokumentum formátumban el kell küldeni a következő e-mail címre is: jozsefsofi@gmail.com

A pályázatokat az alapítvány kuratóriuma bírálja el, és a legjobb 5 jelöltnek ítéli oda a fejenként 200 ezer forintos ösztöndíjakat. További 5 pályázó fejenként 50 ezer forint különdíjban részesül. Az ösztöndíjak rangját, értékét növeli, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemzetközileg is elismert, kiemelkedő professzorai, tudósai alkotják a díjakat odaítélő kuratóriumot. Az alapítvány 2013. április 30-ig e-mail-ben értesíti a nyertes pályázókat. Hagyományt teremtettek abból, hogy a díjakat a magyar kulturális élet kiválóságai (2007:

Jancsó Miklós

filmrendező, 2008:

Törőcsik Mari

színművésznő, 2009:

Sebestyén Márta

népdalénekesnő 2010:

Szabó István

filmrendező, 2011:

Jókai Anna

írónő, 2012:

Jankovics Marcell

rajzfilmrendező) adták át. 2013. július 6-i díjátadó ünnepségre is neves közéleti személyiséget várnak. Az alapítvány 2013. július 31-ig utalja át az ösztöndíjak összegét a 10 díjazott hallgató bankszámlájára. A pályázat részleteivel kapcsolatban az alapítvány alapítójától, Sófi Józseftől a következő e-mail címen lehet információkat kérni: jozsefsofi@tvn.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.