Közélet

Rendeletben köteleznék az áramszolgáltatókat a rezsicsökkentés betartására?

Rendeletben köteleznék az áramszolgáltatókat a rezsicsökkentés betartására?

2013. január 5., szombat
Rendeletben köteleznék az áramszolgáltatókat a rezsicsökkentés betartására?

A Fidesz szerint már hétfőn új miniszteri rendelet születhet arról, hogy a gázszolgáltatókhoz hasonlóan az áramszolgáltatóknak is kötelező legyen új számlákat kiállítaniuk, ha jogszabályi változás történt az árképzésben.

Erről

Németh Szilárd

, a Fidesz parlamenti frakciójának a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentést ellenőrző és nyomon követő munkacsoport-vezetője beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypárti képviselő elmondta, az elmúlt napokban 100-110 megkeresést kaptak, ezek kilencven százaléka az Elmű számlázási gyakorlata ellen emelt kifogást. Tájékoztatása szerint többen szóvá tették, hogy a társaság három hónapra előre kiküldte tavalyi áron kiszámított számláit, illetve sokak szerint az Elmű telefonos rendszere nem engedi bediktálni az új óraállásokat. Németh Szilárd szerint a felmerülő problémákat az okozza, hogy a gázszolgáltatókkal ellentétben a villamos energiát biztosító vállalatokat jelenleg nem kötelezi jogszabály arra, hogy a már kibocsátott számláik helyett újakat küldjenek, ha megváltozott az árszabás. A Fidesz munkacsoportjának vezetője közölte, felkérésére a Magyar Energia Hivatal már el is készített egy olyan tervezetet, amely szabályozná ezt a kérdést, kimondva, hogy a villamosenergia-szolgáltatóknak is alkalmazniuk kell az árváltoztatásokat számlázási stratégiájukban. Németh Szilárd szerint az erről szóló rendelet már hétfőn hatályba léphet. A fideszes politikus kiemelte, a kormány célja, hogy január 1-jétől minden magyar háztartás végszámlájában érvényesüljön a tízszázalékos rezsicsökkentés. Németh Szilárd szerint azokban az esetekben, ahol ez nem valósul meg, ott az utólagos jóváírás érvényesítésére törekszenek majd. Kérdésre válaszolva hozzátette: a nagyfogyasztók esetében nem változnak az energiaár-szabásra vonatkozó szabályok, a kormány pedig mindent megtesz, hogy a lakossági rezsicsökkentést ne terheljék más szegmensre.

Fónagy: a rezsicsökkentéssel nem a szolgáltatók tönkretétele a cél

A rezsiköltségek csökkentésének nem a szolgáltatók tönkretétele a célja, a kormány ugyanakkor szívesen látna nagyobb mértékű közösségi tulajdont a szektorban, és nem térne ki az eladási ajánlatok elől - nyilatkozta

Fónagy János

a Népszabadságnak. A nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára, a rezsidíj-csökkentés érvényesítését vizsgáló kormánybizottság vezetője a lap szombati számában arra a kérdésre, hogy a kormány egyes vélemények szerint a folyamatos árcsökkentéssel el akarja lehetetleníteni a szolgáltatókat azért, hogy olcsón visszavásárolhassa azokat, azt válaszolta: a sok tekintetben monopolhelyzetű közműszektorban kétségtelenül a mostaninál sokkal nagyobb mértékű közösségi tulajdont látnának szívesen. Csakúgy, mint számos olyan nyugati országban, amelyek közösségi tulajdonú cégei Magyarországon éppenséggel magánbefektetőként jelentek meg. Ez azonban nincs semmilyen összefüggésben a kormány lakossági tehercsökkentési szándékaival - tette hozzá. "Nem tudunk azonban, hogyan is tudnánk kitérni az elől, ha egy tárgyalás során valamely befektető eladási ajánlattal élne. Akkor ezt a felvetést is megvizsgálnánk. Csakúgy, mint például az E.ON gáznagykereskedőjének és gáztároló hálózatának ügyében" - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.