Közélet

Fidesz: egyértelmű siker az iskoláztatási támogatás bevezetése

Fidesz: egyértelmű siker az iskoláztatási támogatás bevezetése

2013. január 5., szombat
Fidesz: egyértelmű siker az iskoláztatási támogatás bevezetése

A Fidesz egyértelmű sikerként értékeli az iskoláztatási támogatás bevezetését, amely a kormánypárt szerint jelentősen csökkentette az igazolatlan iskolai hiányzások arányát a szegényebb régiókban.

Erről

Selmeczi Gabriella

, a Fidesz szóvivője beszélt a képviselőtársával,

Czunyiné Bertalan Judittal

tartott szombati budapesti sajtótájékoztatón. A szóvivő kifejtette: céljuk, hogy minden iskolás gyermek rendben járjon iskolába, különösen a hátrányos helyzetű térségekben, hogy az ott élő fiatalok szakképzést szerezve javítani tudjanak életkörülményeiken. Mint mondta, a Fidesz ezért választási ígéretét betartva bevezette az iskoláztatási támogatást kormányra kerülése után. Selmeczi Gabriella szerint ezen lépés hatására az előző tanévhez képest 23 ezerrel csökkent az igazolatlanul hiányzó diákok aránya a 2010/2011-ben. Czunyiné Bertalan Judit emlékeztetett, hogy 2012-ben szigorodtak az iskoláztatási támogatás folyósítására vonatkozó szabályok, mivel a tavalyi évtől már szüneteltethetővé is vált a kezdetben csak felfüggeszthető iskoláztatási támogatás. Ez azt jelenti, hogy míg korábban minden esetben egy számlán gyűjtötték a felfüggesztett támogatást, amelyet később a tankötelezettség teljesítésekor egy eseti gondnok bevonásával folyósítottak a szülőknek, addig most kirívó esetekben végleg megvonhatják a támogatást - fejtette ki Czunyiné Bertalan Judit, aki szerint mindez kedvezően hatott a gyermekek iskolalátogatási, illetve a szülő iskoláztatási kötelezettségére. Példaként említette, hogy tavaly novemberben 28 ezerről 18 ezerre csökkent az ötven óránál többet hiányzó diákok száma, és az évismétlésre szorulók, vagyis a több mint 250 órát hiányzók is ötezerrel kevesebben lettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.