Közélet

Botka: Felszámolják az önkormányzatiságot, és egyeniskolák lesznek - évértékelés a torony alól

Botka: Felszámolják az önkormányzatiságot, és egyeniskolák lesznek - évértékelés a torony alól

2013. január 24., csütörtök
Botka: Felszámolják az önkormányzatiságot, és egyeniskolák lesznek - évértékelés a torony alól

A polgármester éves beszámolójában a legtöbbet az iskolák, az oktatás kilátástalan helyzetéről beszélt - ahogy azt olvasóink szavazásunkban megérezték -, az országos politikával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy az összefogás, a szövetség híve, de neki Szeged az első.

Hagyományos, évértékelő beszédében Szeged polgármestere, Botka László (MSZP) az önkormányzati támogatás rendszerében komolyan csökkenő forrásokról beszélt (1,5 milliárd forintos lyukat lát most a város 2013-as büdzséjében), ugyanezt a tendenciát említette a felsőoktatásra fordítandó állami keretek esetében is. A járási hivatalok nem az olcsóbb, hanem a drágább közigazgatás képét mutatják szerinte, miközben úgy véli, folyik az önkormányzatiság felszámolása, a tudatos központosítás. Az országos politikai helyzettel kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy ő a szövetségi politika híve, az összefogásé; szerinte lesz kormányváltás, de ebben a folyamatban az MSZP megkerülhetetlen erő. Botka László arra a kérdésre, hogy mit választ majd 2014-ben, az országos politizálást vagy a polgármesterséget, azt felelte, hogy neki Szeged az első, ha úgy látja szüksége van rá a városnak.

Online közvetítésünk:

18.30:

Vége a polgármesteri beszámolónak.

18.25:

Bátyai Edina leváltása a téma. "Ebben az ügyben benne van az egész Fidesz mentalitása. Egy bizottsági ülésen bejelentik a leváltást, majd bemutatják Kohári Nándor és Haág Zalán barátját, mint új jelöltet a posztra. A kultúra sokszínű, de egyik se akarhatja a másikat elűzni. Azt látom, hogy a politika el szeretné foglalni a kultúrát, mint ahogy az a színházunk igazgatói pályázatából is kitűnik: akik tegnap még Miskolcon voltak, most beadják Szeged színházigazgatói helyére a pályázatot, miközben mit sem tudnak a városról" - vázolja.

18.20:

A hitelfelvétellel kapcsolatos kérdésnél arról beszél Botka, hogy Szeged nem bocsátott ki svájci frank alapú kötvényeket, mint egy "szomszéd város", a jelenlegi hitelek pedig mind fejlesztésalapúak, szerinte az adósságszolgálat nagyon kedvező, sokkal nagyobb gond, hogy a jövőben nem lát fejlesztésekre esélyt.

18.10:

Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő bírósági ügye is szóba kerül. Botkát felháborítja a dolog. "A jogi bizottság elnökét garázdaság miatt ítélik el, a pénzügyi bizottság elnöke pedig akadályoz egy városi beruházást, mert pénzt kér a házáért" - így Botka László, aki a város szégyenfoltjaival, a Kass szállóval, a Hági étteremmel, a Centrum-gödörrel kapcsolatban kiemeli, hogy azok magánberuházások. "Nem lehet Magyarországon hitelhez jutni" - állítja.

18.05:

A cégvezetők prémiumairól kérdeztek először a nézők, mellyel kapcsolatban a polgármester megemlítette, hogy méltatlanul alacsony feltételeket (egy pályázat beadása, 50 ezer forintos nyereség stb.) szabtak a fideszes képviselők. Az előző érában annak arányában kaptak jutalmakat a cégvezetők, amilyen arányban megvalósultak a prémiumfeltételek.

A hallgatóság is kérdezett

17.55: "Meggyőződésem, hogy kormányváltásra van szükség, a Fidesz elveszítette szavazóinak felét. Az MSZP-nél kongatták a vészharangot, de mára látszik, e párt nélkül nincs demokratikus kormányváltás. Az MSZP-nek nyitott szövetségi politikát kell folytatnia, megkezdődött az ellenzéki pártok közötti összefogás. Le tudjuk győzni a Fideszt, mert a választók többsége ezt akarja. A Fidesz gátlástalanul, a választási törvény megváltoztatásával szeretné ezt megakadályozni" - mondja a polgármester az országos politikai helyzettel kapcsolatos kérdésre válaszolva, azt állítván: a Fidesz elveszítette korábbi szavazói felét, s ma már jóval szélesebb azok köre az országban, akik változást akarnak. Botka László végül az összeférhetetlenséggel kapcsolatban (nem lehet valaki egyszerre polgármester és országgyűlési képviselő - a szerk.) kifejti, hogy neki Szeged a legfontosabb, amíg szegedieknek szükségük van rá (vastaps a nézőtéren). 17.50: Az önkormányzati cégek kerülnek szóba. "Egyetlen pártnak sincs önálló többsége a közgyűlésben. 2010-ben felajánlottam az együttműködést a fideszes politikusoknak, nem fogadták el, e helyett a Jobbikkal szövetkezve leváltották az összes cégvezetőt, és pártembereket ültettek a székekbe" - emlékeztetett a polgármester, majd a pozitívumokat említve a hamarosan elkészült beruházásokról szólt. Botka szerint a fideszes képviselők, ha módosító indítványokat nyújtottak be, az a cégek plusztámogatásáról szólt, új beruházással kapcsolatban nem adtak be indítványt. "Megkezdjük idén a partfal beruházását. De a nagyobb, e ciklusban elnyert fejlesztések közül mást nem tudok említeni. Versenyezzünk abban, hogy ki akar többet tenni Szegedért, de ebben nem akarnak versenyezni a jobboldali képviselők" - fűzte hozzá. A moderátor egy Szóda nevű kiadványt is említ, amit Botka szerint önkormányzati cégek finanszíroznak, és a polgármestert szapulják a lapban. "Ez egy igazi szegedikum, hogy a város pénzéből támadják a polgármestert, nem tudom, mit gondolt az a képviselő, aki kitalálta, ennyire lenézi a szegedieket..." - így Botka. 17.45: Tovább az oktatás mezején, az egyetemek helyzete a téma. "2010-ben 186 milliárdot költött a magyar állam felsőoktatásra, ez a szám idén 123 milliárd, a 2014-es terv pedig 105 milliárd. Ennek az lehet a következménye, hogy sokkal kevesebb diák jelentkezik majd az egyetemre, akiknek pedig ott lenne a helye. Sereghajtók vagyunk a fejlett országokban a GDP-arányos felsőoktatási finanszírozásban" - jelenti ki.

Drágább közigazgatás és egyeniskolák

17.35: Az iskolaügy következik. "Védenünk kell az iskoláinkat. Szeged jövőjét az oktatás színvonala határozza meg, a legfontosabb erőforrásunk a sokszínű oktatás" - így Botka, aki úgy véli, hogy ha a rendszer az egyformaságra törekszik az államosítással, az a színvonalas iskolák minőségromlásához vezethet. "Egy kormányváltás után visszaállítjuk a helyi közösségek iskolafenntartói jogát" - fűzte hozzá. "A Fidesz oktatáspolitikája: egyenköpenyben egyendiákok egyentankönyvből ugyanazt tanulják, és csak 16 éves korukig. Ez korszakellenes, anakronisztikus, mert a tehetség sokszínű" - érvelt a város első embere. "Szegény gyereknek semmi helye az oktatásban, erről szól ez a politika. De az elmúlt hetekben azt látom, hogy szakmai alapon, tisztességesen megkezdődött egy széles körű összefogás e gondolatok ellen." 17.30: Az okmányirodánál maradva említi meg a polgármester, hogy az új alaptörvény szerint a kormány bármikor elveheti az önkormányzati vagyont. "Az új hivatali rendszer, a közigazgatás nem lesz jobb, csak drágább." 17.25: A járási rendszer kerül terítékre. Botka szerint a megyei kormányhivatalok létrehozása az első momentuma az önkormányzatiság felszámolásának, majd a járási hivatal a következő lépcső. "Elvették tőlünk az okmányirodát és a gyámhivatalt, hatékonyabb, olcsóbb rendszert ígértek. Szegeden 88 ember dolgozott ezen a területen, 138 álláshelyet vettek el, majd a járási hivatalt 188 fővel alapították meg" - szögezte le, hozzátéve, hogy szerinte a cél a központosítás, mert úgy véli, ez a kormány nem tűr meg önálló döntési jogosultsággal bíró szervezeteket, ergo: "nem erős, hanem erőszakos". 17.20: A munkanélküliség a téma. Botka szerint az elmúlt évben a befektetők "menekültek" az országból. Ennek szerinte a bizalmatlanság az oka, szerinte hektikus a kormányzás, kiszámíthatatlan. A "legszörnyebb" kormányzati elvonás, hogy megfelezték a szociális juttatásokat: 2010-ben 900 millió forint jutott Szegedre ilyen célokra, ez 2013-ban 450 millióra csökkent - emelete ki. "Tavaly 15 600 kérelem érkezett Szegeden szociális segélyért. Majdnem minden ötödik ember rászorult, hogy felkeresse a szociális irodát a városban. Két-három éve a közmunkaprogramban 1000-1200 embernek jutott munka, ma ezt a szám 200 fő" - tudjuk meg.

Botka: Szeged nem vet ki új helyi adót

17.10: "Szeged városát nem megmentették, konszolidálták, hanem sokkal nehezebb helyzetbe került" - szögezi le Botka László. "Lesz új helyi adó?" - hangzott a kérdés. A polgármester szerint a kormány trükkje, hogy nem közvetlenül vet ki adókat, hanem áthárítja, például a bankszférára, ahol a lakosságra tolják tovább a pénzintézetek. "Több mint 30 új adót szabtak ki. Megyénkben a hatvan településen több mint negyvenben vetettek ki új adót. Én meg szeretném óvni a lakosokat ettől, nem kívánunk bevezetni helyi adót. Pedig vagy ezt tesszük, vagy összébb húzzuk a nadrágszíjat. Egymilliárddal kevesebb pénz folyik be, mint amennyi feladatot átvállalt az állam. A város a kötelező feladatait biztosítani fogja, a kultúra, a sport támogatásához és más nem kötelezően vállalt feladatokra rendelkezésre álló keretekhez kell hozzányúlni" - jelenti ki, hangsúlyozva: összességében mintegy 1,5 milliárdos lyukat vél felfedezni a város idei büdzséjében. 17.05: A jövendőről, a 2013-as évről beszél először a polgármester. A kihelyezett kormányülést említi először, a kormányzati kommunikációval kapcsolatban pedig azt mondja, hogy a legutóbbi optimista nyilatkozat utolsó mondatával ért egyet: beérett a kormány munkája."Minden lényeges mutató romlott az országgal kapcsolatban. Ötvenezer emberrel dolgozik kevesebb, a lakosság életszínvonala is csökkent" - emeli ki. A városi költségvetésről is szól: 36 milliárd forint lesz idén, 3 éve 70 milliárd forint volt a keretösszeg. Szerinte ez abból következik, hogy a kormány leépítette az önkormányzatiság intézményét, jóval több forrást vontak el, mint amennyi feladatot átvállaltak. Az adósságkonszolidációt elemezve elmondja, hogy nem lenne erre szükség, ha nem vonták volna el a forrásokat az önkormányzatoktól. A kormány Szeged esetében 14 milliárd forintot vállalna át. 17.00: Megérkezett Botka László, akit Kozó Attila újságíró kérdez majd. 16.55: A szokásokhoz híven filmvetítéssel kezdődik az ankét. Szeged városának az utóbbi évben megvalósult vagy átadás előtt álló fejlesztéseiről beszélnek a képek, új villamospályák, PESA, Szent-Györgyi Albert Agóra, Dugonics tér, Vásárhelyi Pál utca. 16.50: A sajtópáholy üresen maradt székeit is elfoglalják az érdeklődők, a teremben több önkormányzati képviselőt is felfedezni. A szocialisták részéről már megérkezett Ménesi Imre és Tóth Károly, a karzaton pedig az LMP-s Szentistványi István foglalt helyet. 16.45: Üdvözöljük olvasóinkat a városházáról! Lassan teljesen megtelik a díszterem, 85-90 százalékban nyugdíjas korú hallgatósággal. Korábban írtuk: Hagyományosan, immár 11. esztendeje értékeli az évet a Közéleti Kávéház januári programsorozatába illesztve a szegedi polgármester. Botka László (MSZP) ma este fejti ki véleményét 2012-ről, illetve tekint előre 2013-ra. A 2011-es beszéd vezérfonala volt a helyi fejlesztési dömping, kiemelten a lézerközpont ügye, valamint az önkormányzati a cégvezetők leváltása. A 2012-es januári ankét fő témái az országos elvonások, a fejlesztések veszélybe kerülése és az iskolák elvétele voltak. Alább olvasóinknál érdeklődünk arról, hogy szerintük vajon idén mi lesz a fő üzenete a polgármesteri évértékelésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.