Közélet

Akár 100 ezer felnőtt is iskolapadba ülhet – 12,5 milliárdot költ a kormány a képzésre

Akár 100 ezer felnőtt is iskolapadba ülhet – 12,5 milliárdot költ a kormány a képzésre

2013. január 10., csütörtök
Akár 100 ezer felnőtt is iskolapadba ülhet – 12,5 milliárdot költ a kormány a képzésre

A kormány és az Európai Unió sosem látott mértékű képzési támogatásának köszönhetően százezer felnőtt ülhet iskolapadba Magyarország az elkövetkező bő két évben. Az informatikai és nyelvi képzéseknek hála sokan visszatérhetnek a munkaerőpiacra.

A képzések már tavaly december elején elindultak az ország egész területén. Két évig folyamatosan – legalább 100 ezer főt – fognak képezni. A támogatott képzésekbe a hátrányos- és leghátrányosabb helyzetű kistérségek lakóit nemcsak bevonják, de extra kedvezményben is részesítik (ők 98%-os támogatásra jogosultak). A projekt kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a diploma megszerzésére készülőket, a legszegényebb környezetből jövő jelölteket és a 45 év felettieket, de bárki jelentkezhet: aki elmúlt 18 éves, nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai és felsőoktatási hallgatói jogviszonya, nem vesz igénybe más, azonos témájú európai uniós képzési támogatást. Az élethosszig tartó tanulás jegyében a képzéseknek nincs felső korhatára. A több mint 12,5 milliárd forintos összértékű felnőttképzési program kiemelten kezeli a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségek lakóit. A projekt az Új Széchenyi Terv keretében pályázati pénzből valósul meg.

A támogatás felső határa 90 ezer forint

Az a személy, aki megfelel a részvételi feltételeknek, maximum bruttó 90.000 Ft képzési keretösszeg felhasználására válik jogosulttá. A támogatás összegét az eredményesen elvégzett, illetve tanúsítvánnyal igazolt képzések után a képző bankszámlájára utalják. A hátrányos helyzetű kistérségekből jelentkezőknek csak 2 % önrészt kell befizetniük, a többieknek 5% az önrész. Már a mostani, nem teljes körű igény feldolgozása alapján megállapítható, június 30-ig a képzők a rendelkezésre álló forrás több mint tízszeresét szeretnék elkölteni, a 2,8 milliárd forint helyett 28 milliárdot. A TÁMOP 2.1.2 Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése kiemelt projektben az együttműködő képző intézmények köre nincs behatárolva. Minden intézménynek teljesítenie kell a nyilvánosságra hozott feltételeket, kiválasztásuknak egyértelmű kritériumai már a projekt előkészítő szakaszában kialakítása kerültek a vonatkozó Európai Uniós, illetve hazai jogszabályoknak megfelelően. A mai napig 24 szerződést írtak alá, ebből 5 képző intézmény hirdetett meg képzést. A projekt Szakmai Tanácsadó Testülete még az idén dönt további 83 képzőről, akikkel a projektiroda pozitív döntés esetén leszerződhet. Már most látszik, nem minden képző fog bekerülni a programba, túlzott az az elvárás, hogy az összes jelentkezővel szerződni tudnak. A beérkezés sorrendjében dolgozzák fel a képzőintézmények adatait és a beérkezések sorrendjében veszik fel a kapcsolatot a partnerekkel. A 24 nyelviskola közül, amelyek eddig aláírták a szerződést, csak egy szegedi szerepel, a MATRIX CBS Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.