Közélet

SZTE-s tanszékvezetők nyílt levele a Bátyai-ügyről

SZTE-s tanszékvezetők nyílt levele a Bátyai-ügyről

2012. december 12., szerda
SZTE-s tanszékvezetők nyílt levele a Bátyai-ügyről

Szegedi polgárként büszkék vagyunk a REÖK friss szellemére és a Szegedi Szabadtéri Játékok patinás hagyományára. Egyetemi polgárként ugyanakkor érzékenyek vagyunk az alkotás szabadságára is - írja Bátyai Edina tervezett leváltásával kapcsolatos nyílt levelében az SZTE BTK négy tanszékvezetője.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának négy tanszékvezetője nyílt levelet tett közzé, melyben állást foglaltak Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatójának leváltásával kapcsolatban. A levelet

Fogarasi György

, az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense,

Füzi Izabella

, a Vizuális Kultúratudomány és Irodalomelmélet Tanszék tanszékvezető egyetemi docense,

Gyenge Zoltán

, a Filozófia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és

Máté-Tóth András

, a Vallástudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára írta alá. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezető szakoktatóiként, a vallás és a művészetek terén folytatott kutatásaink fényében, de egyszerű szegedi polgárként is aggodalommal figyeljük azokat a lépéseket, amelyek egy képzőművészeti installáció apropóján előbb megkérdőjelezik a művész közintézménybeli önkifejezési jogát, majd kétségbe vonják a REÖK kurátorának szakmai hozzáértését, végül a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását kezdeményezik. Aggodalmunkat fokozza, hogy mindez alig néhány nap leforgása alatt, minden szakmai körültekintés, előkészítés és megalapozottság nélkül történik. A modern művészetnek alapgesztusa a provokáció, a határhelyzetek létrehozása, az erős érzelmi reakciók kiváltása. Egy installáció esztétikai értékéről kinek-kinek más véleménye lehet, sokan érezhetik botrányosnak, az erkölcsi vagy vallási érzékenységet sértőnek, egyesek akár vallásgyalázónak is. Ez azonban senkit nem jogosíthat fel arra, hogy egyértelműsítő, kisajátító és kizárólagos értelmezéssel inkrimináljon bármely műalkotást, még kevésbé, hogy ezt az egyoldalú elítélést egészen más jellegű és más szintű ítéletek (például az intézményvezető személyét érintő döntések) alátámasztására használja. Szegedi polgárként büszkék vagyunk a REÖK friss szellemére és a Szegedi Szabadtéri Játékok patinás hagyományára. Egyetemi polgárként ugyanakkor érzékenyek vagyunk az alkotás szabadságára is, különösen, amikor ez a szabadság csorbulni látszik. Ezért egyedül olyan döntéshozatalt tartunk szakmailag elfogadhatónak, melyben meghatározó szerep jut az érintett művészeti ágak belső véleményezési és kiválasztási fórumainak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.