Közélet

Még egyszer a közgyűlésről: provokáció vagy spontán felháborodás?

Még egyszer a közgyűlésről: provokáció vagy spontán felháborodás?

2012. december 15., szombat
Még egyszer a közgyűlésről: provokáció vagy spontán felháborodás?

A politikai erőtérben a pártérdek, pártkommunikáció hangsúlyozására előszeretettel „használnak” civil köntösbe öltöztetett aktivistákat jobb- és baloldalon egyaránt. A csütörtöki rendkívüli közgyűlésen Bátyai Edina leváltásakor figyelhettük meg épp, hogy lendül akcióba korábbi MSZP-s képviselőjelölt és Milla-aktivista együtt a Miérthallgatók vezetőjével...

Nem mindennapi eseményeket élhettek át azok, akik ellátogattak a csütörtöki

rendkívüli közgyűlésre,

amit Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának a leváltása és az önkormányzati cégvezetők prémiumfeladatainak és prémiumának meghatározása ügyében hívtak össze.

Demonstrációdömping – folyosói inzultussal

Az eseményre négy demonstrációt is hirdettek. A 16 órakor kezdődő közgyűlés előtt 15.30-ra a Széchenyi téri országzászlóhoz jelentettek be a Facebookon

Bátyai Edina

melletti demonstrációt, 16 órára pedig a díszterembe jelezte érkezését ugyanilyen okból a

Milla helyi csoportja

. 15.45-kor a városházánál a „szélsőségesen liberális” millások ellen tüntetnek a Reök fekáliás installációját is elítélő civilek és a Jobbik. Közben a felsőoktatási keretszámok és a tandíj ügyében tüntető SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság is jelezte, hogy megjelenik majd a

közgyűlésen.

Botka László

(MSZP) polgármester (jó taktikusként) elébe ment az eseményeknek: jó előre igyekezett meghúzni a határvonalat a városháza, pártja, általában a politika, illetve a tüntetők között. „Értesültem róla, hogy több civil kezdeményezés demonstrációt szervez csütörtökön 16 órára, a Szabadtéri védelmében a rendkívüli közgyűlés idejére, a Városháza elé. Örülök, hogy kiállnak Szeged értékei mellett, tegyék ezt városunkhoz méltó módon! Köszönöm!” – írta Facebook-oldalán. De valóban csak és kizárólag a játékokért, a kultúra autonómiájáért aggódó civilek spontán akciójaként vonulhat be a köztudatba a csütörtöki városházi „balhé”, a jobboldali képviselők elleni hangos verbális „attack” és folyosói inzultus, vagy ügyesen megkomponált sakkjátszma is állhat a háttérben?

Politikát bele!

Ahogy online közvetítésünkben is beszámoltunk róla, a legelső demonstráló egy idős, 70-80 év közötti úr volt, aki a biztonsági szolgálattól kérdezte, hogy hová kell menni, majd telefonon is segítséget kért. A videón látható, hogy később odafent a folyosói kiabálásoknál a legnagyobb hangadók közé tartozott, s amolyan „nyugdíjas tagozatként” kaptak utasítást az MSZP irodavezetőjétől, Mészáros Tamástól, aki a lépcsőháztól arrébb terelgetve a magukból kikelt időseket azt mondta: „senki nem bánt senkit”. Ennél is különösebb volt a Milla „tagjainak” érkezése: őket először nem is akarták beengedni, mondván: megtelt a karzat, majd némi telefonváltást követően már szabad utat kaptak a páholyba... Érdekes még, hogy mikor megkérdeztük őket a kapuban, hogy a Millához van-e szerencsénk, a demonstráció bejelentője, Szalai Balázs és a másik aktivista, Tőke Márton bőszen bólogattak. Harmadik, velük érkező társuk azonban mikor meglátta, hogy újságíró teszi fel a kérdést, nagyot lépve húzódott hátra, hogy ő nem tartozik a Millához. Mikor felismertük, hogy Medvegy Gábor, a Miérthallgatók (önmagát függetlenként meghatározó) csoport vezetője az, amely szervezet a hétfői, egyetemisták által szervezett demonstráción hívta fel magára a figyelmet, még egy lépést tett „rükvercben”.

„Függetlenség” – avagy kik ordibáltak?

A Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) szegedi arca, Orosz Gábor is azt fejtegette a városháza előtt az újságírónak, hogy ő most már hazamegy, ám később – az országos porondon politikai mozgalomként nyíltan Bajnai Gordont támogató – Milla oldalán „csusszant” fel a karzatra, ahol egymás mellett kezdek pfujolásba, Fidesz-ellenes jelszavak skandálásba és szidalmazásba a zárt ülés elrendelésekor millások, Miérthallgatók-vezető és DK-képviselő. A Miérthallgatók vezérének szerepvállalása azért is tűnik picikét problémásnak, mert ennek a megmozdulásnak már semmi köze nem volt a hallgatói ügyekhez, sokkal inkább pártcsatározásban vállalt komoly szerepet a jobboldali önkormányzati képviselőkkel szemben a hallgatói csoport vezetője, becsmérelve a Fidesz-KDNP-s politikusokat, egy felhergelt baloldali csoportosulás közé vegyülve; így viszont könnyen árnyék vetülhet az általa vezetett, magát mindentől és mindenkitől függetlennek hirdető, a politikai formációkkal való kapcsolatot el-, illetve visszautasító egyetemista csoportra.
Cikkünk megjelenését követően az SZTE Hallgatói Sztrájkbizottság felkereste portálunkat, és kifejtette: a közgyűlés utáni eseményekhez semmi közük, az ott megjelent hallgatók csoportjából, miután felolvasták petíciójukat, minden hallgatójuk távozott a városházáról.
A videókon kivehető, hogy olyan bekiabálások fűződnek hozzá, mint például a „van mitől félnetek”, „gyávák”, „ez a mi cégünk, nem a tietek”, „szégyelld magad, zárt ajtók mögött tárgyalni, ez a szegedi Fidesz”, „leszólt Orbán?” stb. Az állítólagos „civil” megmozduláson” a legnagyobb hangadók, a Milla két képviselője és a Miérthallgatók vezetője mellett komoly szerepet vállalt még a kiabálásban az MSZP országos sporttagozatának Csongrád megyei vezetője, a párt korábbi újszegedi képviselőjelöltje, Hegyeshalmi Tibor, továbbá Pataki Gergely, az MSZP-hez kötődő ifjúsági szervezetek (Fiatal Baloldal, Societas) ismert szegedi alakja, valamint az idősebb és ifjabb Szénási Róbert, az MSZP holdudvarához tartozó ismert vállalkozók, akik szinte minden pártrendezvényen megjelennek (az idősebb Szénási 2010-ben az MSZP-Összefogás Szegedért kompenzációs listáján önkormányzati képviselőjelölt is volt, majd Botka László előterjesztésére kapott 2012-ben Szegedért Emlékérmet. Persze nem újdonság, hogy a párt csatornái megtelnek kérésekkel az aktivisták felé egy-egy akció előtt, hiszen ezért az a párt, ami: egy ideológia mentén szerveződött közösség, amely kiáll elvei mellett, ha kell, hangot ad véleményének, próbál minél több szimpatizánst maga mellé állítani, hogy végül megszerezze a hatalmat. Ezt kiemelten tapasztalhatjuk választások előtt, ahol jobb- és baloldalon egyaránt gombamód indulnak el a fejlődés útján ilyen-olyan civil szervezetek. Ilyen volt például a jobboldalon a mára talán már elfeledett Szegedi Civil Fórum, a baloldalon pedig a csakis a választásokkor előhalászott Összefogás Szegedért Egyesület, amelynek a Botka László melletti kiálláson és kampányrendezvényeken kívül semmi érdemi tett és tevékenység nem kötődik a nevéhez... http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aev1wzhYN28

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.