/

Hó borítja Szegedet, hétfőtől még hidegebb lesz (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több, mint tíz centiméter hó hullott szombat délután, a vasárnapi hófúvások pedig fennakadásokat okoztak a Dél-Alföld közlekedésében. A meteorológusok a jövő hét elejére komoly lehűlést jósolnak, így várhatóan tovább élvezhetjük a fehér háztetők látványát. Olvasóinktól is várjuk a téli fotókat!

17.45: A nap folyamán hét helyen kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek járhatatlan útszakasz miatt a megye területén. A legsúlyosabb helyzet a 43-as úton Makó, Apátfalva és Nagylak térségében alakult ki. Az esti órákban araszolva haladnak a járművek, a rendőrség és a katasztrófavédelem kéri, hogy saját biztonságuk és a többi közlekedő épsége érdekében az itt haladók türelmesen haladjanak, és előzési manőverrel ne okozzanak veszélyt, esetleg további fennakadást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 23 kombinált géppel és négy rakodógéppel végzi az utak tisztítását. A megye útjai járhatóak – így Makó és Csanádpalota között is -, de mindenütt havasak, csak az ilyen úton biztonságos közlekedésre képes járművekkel keljenek útra. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint a nap folyamán további havazás nem várható, viszont holnap a mainál hidegebb időjárás várható.

16.46: Továbbra is téliesek az útviszonyok a keleti országrészben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztálya a vasárnap délutáni jelentésekre hivatkozva az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a cég 220 gépe és 600 munkatársa dolgozik az utakon a síkosságmentesítésen és a hóakadályok megszüntetésén, ám hófúvások nehezítik a munkájukat. A jelentés szerint a keleti országrészben a havazás nyomán a fő- és a mellékutak havasak, latyakosak, így jelentősen lelassult a közlekedés.

Gondot okoz az időjárás az ország más részein is, így a korábbi havazás és a hóátfúvások miatt Zala, Baranya, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Tolna megyében Tamási és Szekszárd környékén jégbordás és havas útszakaszok nehezítik a közlekedést. A közleményben figyelmeztettek arra, hogy a főutakon csak téli gumival vagy hólánccal lehet biztonságosan közlekedni, a mellékutakra pedig egyelőre nem ajánlatos ráhajtani.

A déli országrészben az erős szél és a hóátfúvás miatt újra lezárták az 55-ös főút Baja és Tataháza közötti szakaszát. Baranyában Pécs térségében viharos szél fúj, míg a megye többi részén, ezen kívül Győr-Moson-Sopron és északon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is heves széllökések vannak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek sikerült a 43-as főút Makó és Nagylak közötti szakaszát felszabadítania, miután azt a reggeli órákban le kellett zárni az intenzív havazás és hófúvások, illetve az elakadt, keresztbe fordult kamionok miatt. Közölték, a havazásban és hóátfúvásokkal érintett területeken a társaság üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással működnek a hóakadályok megszüntetése érdekében.

A társaság továbbra is arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak a hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.


16.20: Folytatódik az igazi téli idő a jövő héten: több helyen várható havazás, a maximum hőmérséklet jellemzően 0 fok körül alakul, éjszakánként pedig néhol akár mínusz 15 fokig is csökkenhet a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

15.30: Mindkét sávon járható a 43-as út Makó és Nagylak között, de csak téli gumival tanácsos nekivágni.

15:10: Ezúttal a kiszombori határátkelőnél alakult ki 90 perces várakozási idő, mivel a kilépő oldalon, Romániában árokba csúszott egy kamion. Röszkénél folyamatos haladás,, Nagylaknál torlódás van.

13.45: Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok az ország délkeleti vasútvonalain a havazás miatt – közölte a MÁVINFORM vasárnap az MTI-vel. Az ország más területén jelenleg nem okoz fennakadásokat az időjárás – teszi hozzá a közlemény.

Az ország délkeleti vasútvonalain a havazás és a szél miatt átlagosan 25-30 perces késéssel közlekednek a vonatok. Szeged és Békéscsaba térségének több vasútállomásán az időjárás okozta váltóállítási gondok miatt fennakadások tapasztalhatók. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja. A hómunkások folyamatosan tisztítják a vasúti váltószerkezeteket. Ahol vannak elektromos váltófűtő berendezések, ott működnek ezek a rendszerek is – tette hozzá a MÁVINFORM.

13.25: Araszolva, de már járható a Makót Csanádpalotával összekötő útszakasz.

12.00: Makó és Nagylak között egy sávon megindult a forgalom a 43-as főúton. A határátkelő is nyitva van, azonban továbbra is csak azoknak érdemes útnak indulni, akiknek utazása halaszthatatlan. Makó és Csanádpalota között továbbra sem lehet közlekedni, az utat a tervek szerint kora délutánra felszabadítják.


11.35: Száz-százötven utassal várakoznak buszok, kamionok és személyautók Makó térségében. Nem közlekedhetnek a járművek a 43-as úton Makó és Apátfalva között, továbbá Makó és Csanádpalota között, továbbá Makó-Rákos térségében. A 43-as úton egy keresztbe fordult kamion miatt torlódtak fel a járművek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hókotrója sem tud ezen a szakaszon tovább haladni. A közút kezelője Szentes és Hódmezővásárhely térségéből csoportosított át hókotrókat. Várhatóan a koradélutáni órákra sikerül az utakat járhatóvá tenni a térségben. Felhívják a figyelmet, hogy aki teheti, halassza későbbre az utazást ebben a térségben, aki elindul, csak téli gumival és teli tankkal induljon el, legyen takaró és meleg ital is a járművekben, hiszen előfordulhat, hogy várakozni kell út közben.


11.20: A Tiszántúl keleti felében további 4-5 centimétert gyarapodhat a hóréteg vasárnap estig, hófúvásra viszont többfelé is számítani lehet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében.

Erős hófúvás miatt Baranya és Békés megyében jelenleg narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Az előrejelzés szerint a középső országrész kivételével az északias szél vasárnap is sokfelé erős vagy viharos lehet: sebessége a Közép-Dunántúlon és északkeleten elérheti az óránkénti 70 kilométeres erősséget. Emiatt a hóval borított tájakon gyenge vagy közepes hófúvással kell számolni – hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat. Estétől viszont valószínűleg jelentősen mérséklődik a szél, és ezzel együtt a hófúvás is megszűnik. Éjszaka az északi országrészben, hétfőn főként a Dunántúlon elszórtan lehetnek hózáporok, ezekből azonban egy-két centiméternél több hó nem valószínű – olvasható az előrejelzésben.

10.10: Két útszakasz járhatatlan a Dél-Alföldön a hóátfúvások miatt, a Magyar Közút gépei folyamatosan dolgoznak az útszakaszok felszabadításán. Részletek itt!


06.00: A katasztrófavédelem jelenti: A Makó-Kövegy és a Makó-Maroslele úton, valamint a Szeged Makó közötti 43-ason nem közlekedhetnek. A megyében átlagosan 15 centiméter hó esett. A 43-as főúton sem haladhat a forgalom Szeged és Makó között, illetve Kiszombor térségében is nehéz a közlekedés, valamint a nagylaki határátkelőhelyen is megállt a forgalom. Személyautók, autóbuszok, kamionok akadtak el a járhatatlanná vált 43-as úton Makó és Nagylak között, a járművekben csaknem százan vesztegelnek. Arra kérik az autósokat, hogy csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak, használjanak hóláncot és tankolják tele járműveiket. Az elakadt járművek között is van olyan, amelyből kifogyott az üzemanyag. Részletek itt!

Szombat

18.25 Némileg alábbhagyott a havazás szombat estére, intenzitása a holnapi nap folyamán is csökkenni fog – tudtuk meg Tóth István meteorológustól. Eddig körülbelül 10-12 cm csapadék hullott, ennek eloszlása azonban változó, a hóátfúvások miatt a vastagság 4-25 cm között alakul. A szél és az átfúvások nem csak a látási viszonyokat nehezítik meg, de az utak tisztán tartását is, több helyen hótorlaszok alakultak ki.

Holnap már kevesebb, körülbelül 5-10 cm hóra számíthatunk, vasárnap délutánra, estére várhatóan teljesen alábbhagy a havazás. Fehér háztetőkben ettől függetlenül még a jövő hét elején is gyönyörködhetünk majd, a komoly lehűlés ugyanis nem hagyja majd olvadásnak indulni a hótakarót. A ciklon elvonultával tiszta, derült éjszakáink lehetnek, a hőmérő higanyszála azonban akár -15 fokig süllyedhet le – tudtuk meg a meteorológustól.

15.35 Ha nem is harminc, de 2-3 centiméter hó már befedte a várost. A havazás mértéke változatlan, az azt kísérő heves széllökések pedig sok gondot okoznak a közlekedőknek. Az 55-ös főúton Szeged és Mórahalom között baleset is történt kora délután, egy szerbiai rendszámú jármű ütközött össze egy magyar gépkocsival, egy ember súlyosan meg is sérült a balesetben. A főbb útvonalak a környezetgazdálkodás szakembereinek köszönhetően jól járhatóak Szegeden, a hó miatt azonban csúszósak, fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Vannak szép fotói havas háztetőkről, tél tájról, netán már a szánkó is előkerült? Minden témában várjuk a jól sikerült felvételeket szerkesztőségünk e-mail címére (szegedma@gmail.com), melyekből honlapunkra és Facebookos oldalunkra is válogatunk.

12.29 Továbbra is intenzíven havazik Szegeden, a megyében narancs riasztást jelez az OMSZ térképe, és a “2”-es fokozat van érvényben, vagyis itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t, erős hófúvás és 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó friss hó várható (részletes térkép ITT.)

A szolgálat honlapja úgy tájékoztat, hogy az intenzív havazás a dél-dunántúli régióból kiterjed a Dél-Alföld nagyobb részére, majd vasárnapra virradóra a Tiszántúl északi és Borsod megye keleti felére. “Az ország déli megyéiben (Dél-Dunántúl, Dél-Alföld) összességében 10-25 cm friss hó várható, a déli országhatár mentén akár 30-40 cm hullhat. Délutántól az erősebb havazás súlypontja fokozatosan tolódik a délkeleti országrész fölé” – írja a meteorológiai szolgálat.

10.00 Szombaton késő délelőtt szállingózni kezdett a hó Szegeden is, dél óta pedig intenzíven hullik. Ahogy azt korábban írtuk, a havazás főként szombat estére élénkülhet meg, és várhatóan vasárnap is hullik még némi belőle. „Egy mediterrán ciklon közeledik hazánk felé. Várhatóan szombaton a déli óráktól egészen vasárnap kora estig tart majd a havazás Szeged térségében” – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központjának meteorológusa, Aszalos István. Szombaton a délutáni, kora esti órákban lehet a legintenzívebb havazásra számítani, és egészen vasárnap délutánig várható csapadék. Emellett a szél is viharos erejűvé válhat, ami hóátfúvásokat okozhat az utakon, helyenként pedig jelentős akadályokat is emelhet.

Vasárnapra további 3–8 centiméter hó eshet, és az erős vagy viharos északias szél az addig hófúvástól mentes területeken is komoly problémákat okozhat. A meteorológusok arra számítanak, hogy hétfő hajnalra a derült, szélcsendes helyeken mínusz 15°C alá is süllyedhet a hőmérséklet azokon a területeken, ahol 20-30 centiméter friss hó lesz.

Előző sztori

Labdarúgás: Dobogón a SZEAC – KÉSZ Akadémia az Interligában

Default thumbnail
Következő sztori

Változik a vasút és a Volán-társaságok menetrendje vasárnaptól

Legutóbbi hasonló cikkek