Közélet

Közéleti személyiségek mérlege 2012-ről

Közéleti személyiségek mérlege 2012-ről

2012. december 30., vasárnap
Közéleti személyiségek mérlege 2012-ről

Az év vége, illetve a beköszöntő esztendő sokakat arra sarkall, hogy számot adjanak a mögöttük álló időszakról. Szegediek által jól ismert és kedvelt színészeket, sportolót és közéleti személyiségeket kérdeztünk arról, miként is tekintenek vissza 2012-re.

Egészségesebben akar élni Danis Lídia

A tizenkettes a szerencseszáma a Hedda Gabler főszerepéért Dömötör-díjjal elismert

Danis Lídiának

, ezért nagyon sokat várt ettől az évtől. A színművésznő tavaly év végén veszítette el az édesanyját, az idei esztendőtől ezért is sokkal több örömöt remélt. „Tizenkettedikén született a fiam, a névnapomon, a Kisszínházban a 12-es terem pont a színpad, ezért is tekintettem úgy erre az évre, hogy szerencsés lesz” – részletezte. Rengeteg örömöt lelt idén is munkájában, még december utolsó napjaiban is dolgozott, próbákra járt. Szerinte annál nagyobb örömöt nem kívánhat, hogy a kisfia és a férje egészséges, ő maga pedig dolgozhat, ami nagyon sokat jelent számára. 2013 tavaszán

Füst Milán

Boldogtalanok tavasza című darabjának a próbái várnak Lídiára, ami elé nagy várakozással tekint, nagyon kedves számára ez a színmű. Újévi fogadalmat nem tesz minden évben a gyönyörű színésznő, most azonban célja, hogy egészségesebben éljen. Ez rendkívül fontos számára, s mint elmondta, ezt a fogadalmát biztosan tartani fogja.

Baksa László: személyes csalódás, hogy nem jutottam ki az olimpiára

A sikerek mellett csalódásokat is elkönyvelhet erre az esztendőre

Baksa László

. „Öröm volt, hogy a Bajnokok Ligájában eljutottunk az első nyolc közé, viszont csalódásnak éltem meg, hogy nem jutottunk a bajnoki döntőbe például tavaly, továbbá a magam részéről személyes csalódásnak, hogy nem jutottam ki az olimpiára - az volt minden álmom, azért dolgoztam” – fogalmazott az A-Híd Szeged VE Európa-bajnoki bronzérmes válogatott kapusa. Baksa összességében a 2012-es évet jobbnak értékelte az előzőnél, mint elmondta, sok jó dolog érte az életben és szerencsére kevés rossz. Reméli, hogy a 2013-as esztendő az ideinél is sikeresebb lesz számára és az egész csapatnak. Célja, hogy a válogatottal megnyerjék az Európa-bajnokságot, s a BL-ben a legjobb négy közé kerüljön, továbbá reméli, hogy a tizenhárom fős vb-csapat tagja lehet a barcelonai megmérettetésen. „Személyes célom, hogy leállamvizsgázzak nyáron, rekreáció szakon tanulok, és nyelvvizsgára is készülök” – tette hozzá. A szegedi csapattal kétszeres magyarkupa-győztes hálóőrtől megtudtuk, január másodikán kezdik újra az edzéseket, igaz a pihenés közbe is beiktat némi mozgást, hiszen év elején már BL-meccset fognak játszani, s fontos, hogy ne essen ki a ritmusból. A szilvesztert egyáltalán nem szereti, úgy látja, ez félig-meddig kötelező jellegű népünnepély, a szokásosnál drágábbak a belépők is a szórakozóhelyekre, ezért általában otthon tölti az esztendő utolsó napját. „Egészség és boldogság legyen, ez a lényeg” – vallja a kapus, aki szerint több majd jön magától.

Jól esett az elismerés Pataki Ferencnek

Pataki Ferenc

számára elsősorban sok munkát jelentett a 2012-es esztendő, melyben voltak izgalmasabb pillanatok is természetesen, s kevésbé meghatározóak egyaránt. „Szakmailag a Hedda Gablert emelném ki, amiért megkaptam a legjobb színésznek járó Dömötör-díjat. Nagyon szerettem azt az előadást a többi színésszel együtt, és nagyon jól esett az elismerés” – fogalmazott. Portálunknak elmondta, hosszabb pihenő is követte a tavaszi időszakot a színművész számára, többet tudott családjával is foglalkozni. Jelenleg is gőzerővel dolgozik, a Szegedi Nemzeti Színház szilveszteri gálaműsorára készül, amit 17, illetve 20 órakor láthat a nagyérdemű. A munka után az esztendő utolsó napját valószínűleg családja körében tartja, meghitt körben fogja búcsúztatni a 2012-es esztendőt. Ezt követően január végén kezdődik egy nagy munkája, Katona József Bánk bánjában Petúrt fogja alakítani Pataki Ferenc. A színház életében igazgatóválasztást is tartogat a 2013-as esztendő, ami elé minden színházi ember, így Pataki Ferenc is várakozásokkal tekint. Ahogy fogalmazott, ez olyan, mint az önkormányzati választás, csak kicsiben.

Kozma József: Büszke vagyok a városomra!

Nem túl optimista az MSZP városi elnöke,

Kozma József,

szerinte az esztendő utolsó napjai nagyban meghatározzák az emberek benyomásait. „Az emberek mindennapi élete nehezebb lett, míg a diákok nem nyelték le, hogy ellehetetlenítsék az életük indulását” – utalt Kozma a keretszámok drasztikus csökkentése elleni demonstrációkra. Úgy látja, 2012 nagy nyitva maradt kérdése, hogy a Szegedi Tudományegyetem jövőjét a politika biztosítani fogja-e, vagy Szeged fejlődésének zálogát, a tudásközpont kapuját bezárja-e a kormány sok család előtt. „Ebben az évben a szegedi jobboldal mindent maga akart eldönteni. Büszke vagyok a városomra, ezért fáj, hogy a bezárkózással és az együttműködés elutasításával hónapról-hónapra tönkreteszik városunk jövőbeni esélyeit” – fogalmazott. Kozma József hozzátette, reméli, hogy 2013-ban az idő kikényszeríti mindenkitől, hogy jobbra fordítsa a dolgokat. Szerinte az élet és a szegediek elvárása ki kell, hogy kényszerítse az együttműködést Szeged jövője érdekében mindenki részéről.

Pocsai Blanka: Jót tenne a dimenzióváltás

2012 számtalan változása, például az ellátórendszerekben, bizonytalanságot is okozott számos embernél

Pocsai Blanka

szerint. Az oktatási bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke portálunknak elmondta, a következő esztendő hivatott arra, hogy nyugvópontra helyezze, egyértelműsítse a változtatásokat. Az önkormányzati képviselő az olimpia évében született, nagy sportrajongó, így a magyarok elért eredményeire nagyon büszke. „A londoni olimpia elején nem jöttek először a sikerek, s többen megfogalmazták azt is, hogy nem felkészültek a csapatok. A világrangsorban végül a hatodik helyen végeztünk. Ez az olimpia az év meghatározó időszaka volt, s bebizonyította, hogy igenis vannak olyan dolgok és erők, melyek összekovácsolnak bennünket” – fogalmazott. Pocsai Blanka hozzátette, a világvégét is túléltük, mellyel kapcsolatban sokan azt magyarázták, hogy egyfajta dimenzióváltás várható, ahol a problémák kezelése és az emberek egymáshoz való viszonya egészségesebb lesz. „Az lenne a legelőremutatóbb, ha erre képesek lennénk, ha valóban olyan dimenzióváltás következne, mely révén végre helyén kezelnénk a dolgokat. A politikában, a szegedi közgyűlésben végezve a munkámat azt látom, hogy eldurvult és személyeskedő, egyáltalán nem előremutató hangnem jellemzi. Ha az említett dimenzióváltás megtörténne, és nem állandón az egyéni politikai célok vezérelnének egyeseket, akkor elégedett lennék” – mondta el portálunknak. A képviselő szerint az év vége, illetve 2013 kezdete ideális arra is, hogy mindenki magába nézzen, az értékeket helyezze előtérbe, s azok szerint cselekedjen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.