Hétvégi programajánló: 40 Days a Jazzban, Anna & the Barbies a Rongyban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Michael Stewart Szeret(em) a feleség(em) című vígjátéka lesz látható vasárnap 18 órától az IH Rendezvényközpontban, a Városi Rock Klubban Variola koncert lesz, a Jazz Kocsmában a 40 Days lép fel, míg a Rongyban az Anna & the Barbies koncertjére várják a rajongókat.

A Vigyázat, ehető! közösségi filmhét szombati napján a mezőgazdasági és bevásárló közösségekről lesz szó. A Délvidék Házban szombaton 9 órától az Ajándék gazdaság a Háromkaptár Biokertben és másutt – A jövő már a spájzban van, majd az És a te szatyrodban mi van? – Betekintés a budapesti Szatyor bevásárló közösség mindennapjaiba című filmeket vetítik. A közösségi filmhét zárónapján, vasárnap 9 órakor az Átalakulásban 2 (In Transition 2.0) – Film az Átalakuló városok mozgalomról lesz látható, majd fesztiválzáró beszélgetésre várják az érdeklődőket.

Paprikapiac szombaton 10 órától a Dóm téren. Az elmaradt Paprikafesztivál helyett most a Dóm téren válogathatsz, kóstolgathatsz és szerezheted be a szegedi termelők fűszerpaprikáit.

40 Days koncert lesz szombaton 20 órától a Jazz Kocsmában. A budapesti 40 Days zenéje és felállása elsőre sokakat emlékeztethet olyan álmodozós együttesekre mint a Cocteau Twins vagy a Sundays. Ám dalaikban ott lapul számos meglepően vad váltás, beindulás, és nem kevés pszichedélia is. A fiatal zenekar tagjai olyan – meglehetősen különböző – együttesekben játszottak/játszanak mint a Hammer Of Gods, az X-menz Idiotronic vagy a Bioberber.

Misty Mix Duó – Károlyfalvi Krisztina és Bencsik Attila szombaton 20 órakor lép fel a Port Royalban.

Variola koncert lesz 21 órától a Városi Rock Klubban. „Úgy látszik, hogy az a sorozat, amelybe belefogtunk meghálálja magát, hiszen az elmúlt hétvége sem telt el jó buli nélkül. A Sabbath Szombat a szombati munkanap ellenére annyi embert mozgósított, ami egy hétvégi napnak is becsületére vált volna. Úgy tűnt, mintha az embereket nem érdekelné, hogy másnap munka van, de többektől hallottam, hogy szabadságot vettek ki csak azért, hogy a buli részesei lehessenek. A zenekar a tőle már megszokott profizmussal és vehemenciával tolta végig a maga kilencven percét, az ennek megfelelő közönség reakciója nyomán nem igazán kellett fűtést kapcsolni a klubban, mert anélkül is forrt a levegő. Fűtésgondjaink valószínűleg most hétvégén sem lesznek, hiszen 2012. december 8-án a Variola lép a színpadra 21 órai kezdettel. A főnixmadár módjára újra és újra pihentető majd feléledő zenekar egy újabb „virágzásának” lehetünk tanúi a hét végén, amire a zenekar nevében is mindenkit szeretettel várunk. Az 1988-as alakulásuk óta eltelt negyed évszázad alatt megélt bulik után igazán kiforrott produkcióval találkozunk majd. Az addig hátralévő időre kellemes hetet kívánunk mindenkinek!” – írja a Városi Rock Klub szervező teamje.

Szombaton 22 órakor Anna & the Barbies koncert lesz a Rongy Kocsmában. Az Anna & the Barbies zenekart 2004 őszén, Budapesten alapította a két testvér, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel. A Pásztor testvérek zenekara 2010. szeptember 24-én jelentette meg harmadik nagylemezét, Gyáva forradalmár címmel. A Gyáva forradalmár a zenekar eddigi legjobb, legegységesebb és az eddigi visszajelzések alapján mind a közönség, mind a szakma körében legnagyobb elismerést kiváltó nagylemeze. A legmeggyőzőbb bizonyíték minderre a Gyáva forradalmár teltházas lemezbemutató koncertje, amit Anna és a fiúk az albummegjelenés napján tartottak az A38 Hajón. A siker erejét növelte az is, hogy akkor volt a tavaly május óta egyre nagyobb slágernek számító Don’t fit in című dal 3D-s technikával készült klipjének ősbemutatója. Az Anna and the Barbies koncerten olyan dinamikus, erőtől duzzadó megszólalást produkál, ami leszakítja a fejeket, a Gyáva forradalmár pedig az első olyan lemeze a zenekarnak, amire sikerült az élő hangzást átmenteni. A korábban az Anna and the Barbies-ra jellemző, sokat kritizált zenei eklektikusság kérdését is sikerült tisztázni, és egy életre helyre tenni.

Michael Stewart: Szeret(em) a feleség(em) című vígjáték lesz látható vasárnap 18 órától az IH rendezvényközpontban. A házasság maga a csoda. Csoda, hogy működik?! De a házasságot néha fel kell frissíteni, nehogy kihűljön. Csináljuk hármasban? Vagy még többen? Négyesben? De hogyan? Erről szól ez a vidám, pikáns, zenés vígjáték 2 részben. Rekeszizom-próbáló helyzetekbe keverednek a házaspárok, amikor a csoportos szex gondolata – legalábbis annak hívei szerint – elharapózik a kisvárosban. Wally, az egyik férj szerint ugyanis ez testesíti meg a szabadságot, a modernséget és ez a biztosítéka az érdekes házaséletnek is, egyszóval ez jelent mindent, ami a korszerű házassághoz szükségeltetik. Sikerül is meggyőznie erről Alvint, a másik férjet, aki aztán meglehetősen bátortalanul lát hozzá, hogy az újítást feleségével megbeszélje. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy amikor Cleo, a felesége végre felfogja, mire is akar Alvin kilyukadni, rááll a dologra, csakhogy fordított variációban: két nő helyett két férfivel képzeli el a hármast. Ráadásul éppen Wallyt tekinti az ideális harmadiknak…És csodák csodája: Wally és felesége, Monica hamarosan „be is ugranak” Alvinékhoz, aki persze mindent elkövet, hogy megakadályozza a „divatos hármas” létrejöttét Cleo elképzelései szerint. Különösen amikor kiderül, hogy Wallynak is megvan a számára ideális hármas összetételére vonatkozó terve. Végül a különböző variációk egyetlen „négyesben” olvadnak össze, amit a két házaspár karácsony este akar összehozni. Csakhogy ekkorra már sejthető, hogy senki sem akarja igazán a dolgot, az egymás előtti színlelés viszont tovább gördíti az eseményeket, amelyek a vígjátéki helyzetet a végletekig feszítik. Nem kell félni, az erkölcsök érintetlenek maradnak!

Folyamatos kiállítások, programok

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij -, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

Ötven éve érkezett az első Bengáli villamos Szegedre, ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében az EDF Galériában, a Klauzál téren. A szervezők nemcsak a járművet, de a város elmúlt ötven évét is szerették volna bemutatni. A kiállításon különleges tárgyi emlékek, köztük a járműveken található feliratos táblácskák, jegyérvényesítő készülék, néhány, a villamosok irányításához szükséges menetkapcsoló vagy éppen a vezetők által utastájékoztatásra használt mikrofon is látható. A tárlaton csaknem negyven tabló segít felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, de a látogatók tervrajzokon is tanulmányozhatják a villamosokat. Emellett a kiállított Bengáli emlékmodellbe be is ülhetnek a nézelődők, ahol kisfilmek idézik fel a múltat. Az első Bengáli ötven éve érkezett Szegedre. Az 1960-as években a fővárosban az igencsak megnövekedett utasszám miatt fejlesztették ki a négytengelyes csuklós járművet, ami bár ott nem aratott nagy sikert, a vidéki városokban évtizedekig szállította az utasokat. Szegedre 1962 novemberében érkezett az első Bengáli, majd évtizedek alatt 46 darabosra bővült a flotta. Ezek a járművek fél évszázadon át meghatározták a szegedi városképet és a villamosközlekedést. A Bengáli’50 kiállítás az EDF Galériában december második hetéig várja a látogatókat.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Halálos baleset Mórahalom és Domaszék között

Default thumbnail
Következő sztori

Hallgatói fórum az SZTE-n december 10-én

Legutóbbi hasonló cikkek