Közélet

Fellobbant a rózsaszín gyertya lángja a Dóm téren + FOTÓK

Fellobbant a rózsaszín gyertya lángja a Dóm téren + FOTÓK

2012. december 16., vasárnap
Fellobbant a rózsaszín gyertya lángja a Dóm téren + FOTÓK

Advent harmadik vasárnapján Szeged óriáskoszorúján a Dóm téren is fellobbant a harmadik, az örömöt jelképező gyertyaláng, amit Imrényi Tibor protoierej és Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Nemzetiségi Szövetség elnöke gyújtott meg.

Advent harmadik vasárnapján az úgynevezett örömvasárnapot ünnepeljük. E nap liturgikus színe a rózsaszín, így ezt a gyertyát gyújtották meg a Dóm téri óriáskoszorún. A gyertyagyújtást a Piarista Mester Tanoda Népzenei Kamaraműhelyének fellépése tette még ünnepélyesebbé. A szegedi Szent György ortodox egyházközség parochus lelkésze,

Imrényi Tibor

advent harmadik vasárnapján arról szólt, hogy mit is jelent maga az advent, és ez a gyertya számunkra. Először is várakozást megváltónkra, Krisztusunkra. Visszaemlékezett arra, hogy gyermekkorában milyen várakozással tekintettek az ünnep elé, és elmondta, hogy milyen jó lenne, ha a sok munkafeladat és nehézségek ellenére is ugyanúgy várnánk Krisztus születését. "Nézem az adventi gyertyát, és figyelem, milyen tiszta lánggal és melegséggel ég. Milyen jó lenne ilyen tiszta szeretetet adni, és ilyen melegséggel várni megváltónkat" - hangsúlyozta. Az emberi életet egy gyertyához hasonlította, és úgy fogalmazott: nem az a fontos, meddig ég életünk lángja, az sokkal fontosabb, hogyan ég ez a láng, és kiknek ad tiszta fényt és melegséget.

Sajtos-Zapotocsnaja Natália

, a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásának elnöke arról beszélt, hogy mindazok a nemzetiségek, akik itt élnek közöttünk, ugyanazt a levegőt szívják, mint a magyarok és a tősgyökeres szögediek. Emlékeztetett, hogy december 18-a a nemzetiségek napja Magyarországon, a szegedi Nemzetiségek Háza pedig fennállásának 15. évfordulóját ünnepli. Egy hét múlva, december 23-án a negyedik adventi vasárnap gyertyagyújtója

Gazdag Zsuzsanna

evangélikus lelkész és

Dobozy Attila

Szeged díszpolgára lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.