Közélet

Csökkent a Szlovéniába betelepülők száma

Csökkent a Szlovéniába betelepülők száma

2012. december 26., szerda
Csökkent a Szlovéniába betelepülők száma

Szlovéniába tavaly 14 084-an települtek be, 8,6 százalékkal kevesebben, mint az előző évben. A betelepülők túlnyomó része - 10 765 - külföldi volt, a többi szlovén nemzetiségű - közölte szerdán a szlovén statisztikai hivatal.

A külföldi bevándorlók zöme munkavállalás céljából érkezett Szlovéniába. Ezeknek az embereknek a részaránya a külföldi bevándorlók között korábban tartósan 60 százalék fölött volt, de tavaly 50 százalék alá csökkent. Az érkező külföldiek második legnagyobb - négyezer főnél népesebb - csoportját a családegyesítési céllal érkezettek alkották, akiknek a nagy része Szlovéniában dolgozó külföldi hozzátartozója volt. A Szlovéniába tanulni érkezők száma 437-re nőtt, ami duplája a 2010-es adatnak. Az országot 2011-ben 12 024-en hagyták el, s közülük 4679 volt a szlovén. A távozó szlovénok közül minden hetedik 15 évesnél fiatalabb volt, ami a statisztikusok szerint azt jelenti, hogy teljes családok is elhagyták az országot. A távozók túlnyomó többsége, 88 százaléka a lakóhely-nyilvántartásból is töröltette magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.