Csökkent a Szlovéniába betelepülők száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szlovéniába tavaly 14 084-an települtek be, 8,6 százalékkal kevesebben, mint az előző évben. A betelepülők túlnyomó része – 10 765 – külföldi volt, a többi szlovén nemzetiségű – közölte szerdán a szlovén statisztikai hivatal.

A külföldi bevándorlók zöme munkavállalás céljából érkezett Szlovéniába. Ezeknek az embereknek a részaránya a külföldi bevándorlók között korábban tartósan 60 százalék fölött volt, de tavaly 50 százalék alá csökkent. Az érkező külföldiek második legnagyobb – négyezer főnél népesebb – csoportját a családegyesítési céllal érkezettek alkották, akiknek a nagy része Szlovéniában dolgozó külföldi hozzátartozója volt.

A Szlovéniába tanulni érkezők száma 437-re nőtt, ami duplája a 2010-es adatnak.
Az országot 2011-ben 12 024-en hagyták el, s közülük 4679 volt a szlovén. A távozó szlovénok közül minden hetedik 15 évesnél fiatalabb volt, ami a statisztikusok szerint azt jelenti, hogy teljes családok is elhagyták az országot. A távozók túlnyomó többsége, 88 százaléka a lakóhely-nyilvántartásból is töröltette magát.

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: Sheket a CoolTourban, Hajdu Klára az IH-ban

Következő sztori

Jó Arcokat keres a SZEGEDma: Bánfi Márk