Sport

Az új grund a műfű – Mészöly motivációval „locsolná” a pályákat

Az új grund a műfű – Mészöly motivációval „locsolná” a pályákat

2012. december 25., kedd
Az új grund a műfű – Mészöly motivációval „locsolná” a pályákat

Mészöly Kálmán szerint, ha a fiatalok visszatérnek az új, műfüves grundokra, ismét kiművelhetik magukból a sikeres sportolót. Az MLSZ nagykövete karácsony előtt avatta fel a Sándor Csikar Grund nevű új, móravárosi focipályát.

Miért fontos az, hogy a kisvárosokban, városrészekben is épüljenek pályák? Talán mert ez az első lépcső a magyar foci felemelkedése felé.

A móravárosi pályaavatón

beszélgettünk a legendás labdarúgóval, az MLSZ nagykövetével. „Nagyon szeretnénk a fiatalságnak olyan feltételeket teremteni, ahol minden tekintetben fejlődhetnek. A futball, és az annak teret adó modern, műfüves pályák olyan lehetőséget adnak, ami az élet minden területén tanítás lehet. Maga a játék az öröm mellett a csapatmunka minden lényegi elemébe beavatja a gyereket, e mellett egészségre is tanít, edzi a testet” – mondta el portálunknak

Mészöly Kálmán

. „Én örülök, hogy végre tömegével épülnek pályák, a kormány társasági adókedvezmények rendszeréhez kapcsolódó pályázatok most olyan lehetőséget adnak a honi fociéletnek, ami az elmúlt 20 évben nem adatott meg. Eddig 70-75 pályaátadónál tartunk, ahol a kormányzati támogatáson keresztül a teljes költségeknek csak a 30 százalékát kell állnia az önkormányzatoknak. Ebben a támogatottsági struktúrában pedig végre a kisebb települések, vagy a városrészek is pályához juthatnak” - emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy a móravárosi pálya azért is különleges, mert e környéken nőtt fel, szívta magába a futballt első ízben

Sándor Csikar

, ez pedig üzenet ez az itt élőnek, és mindenkinek, hogy éljen bárhol, bármilyen körülmények közt is, ha lejár a grundra és dolgozik, kiművelheti magából a sikeres sportolót.

„Mindemellett egész Szegeden épp itt az ideje a pályák épülése mellett a foci feltámadásának is, mert ez a város nem lehet meg NB I nélkül, már csak a múltja, a hagyománya is kötelezi erre” – fűzte hozzá. Mészöly szerint újra fel kellett éleszteni a futball iránti figyelmet, ehhez persze kell egy jól szereplő válogatott is, de elsősorban a minőségi pályák hívogatják a fiatalokat ki focizni. „Én egy göröngyös grundra mentem ki a társaimmal annak idején rúgni a bőrt, viszont fűtött bennünket a motiváció, hogy válogatott futballisták akarunk lenni. Ezekhez a pályákhoz tehát párosítani kell a lelki erőt, az akaratot is” – tette hozzá a sportlegenda, aki a karácsony ünnepéről szólva elárultra, hogy egy igazi, sportos család az övé. „A két fiamnak és az unokáimnak is a sport határozza meg az életét, úgyhogy nem könnyű összeszervezni az együttlétet, a karácsony az egyik fontos közösségi alkalom, ahol az ünnepi étkezésnél a fő fogás a hal és a töltött káposzta.”

A Szőke Szikla

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án született Budapesten, s a III. kerületi TVE csapatánál kezdte a labdarúgást. 1959-től a Vasas játékosa, egész labdarúgó-pályafutását az angyalföldiek középhátvédjeként töltötte, 279 mérkőzésen 32 gólt rúgott. 10 évig volt tagja a válogatottnak, 1961-1971 között 61 meccsen 6 gól fűződik a nevéhez, négyszeres magyar bajnok, háromszoros Közép-Európai Kupagyőztes, Európa-bajnoki bronzérmes. Két másodosztályú csapat vezetése után élvonalbeli edzői karrierjét Békéscsabán kezdte, majd a Vasasnál folytatta, 1980-1983 között pedig a magyar válogatott szövetségi kapitányaként csoportelső lett a nemzeti csapattal a világbajnoki selejtezőkön, igaz az 1982-es spanyolországi vb-n nem sikerült kiharcolni a továbbjutást a csoportból, dacára a Salvadorra mért 10-1-es rekorddiadalnak. Később megfordult a török válogatott és török klubcsapatok, közöttük a Fenerbahce élén is, majd hazatérve a rendszerváltás után ismét a Vasast dirigálta két periódusban, illetve két időszakban a magyar válogatottat is. Rövid ideig Szaúd-Arábiában is szerencsét próbált. A Magyar Labdarúgó-szövetségben évek óta lát el feladatokat, jelenleg az MLSZ nagykövete, s 2004 óta a Sport Televízió szakkommentátora is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.