Közélet

A húságazat helyzetének javításáért tüntettek a fővárosban

A húságazat helyzetének javításáért tüntettek a fővárosban

2012. december 8., szombat
A húságazat helyzetének javításáért tüntettek a fővárosban

Mintegy százan tüntettek a húságazat helyzetének javításáért és a munkahelyek megtartásáért a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt szombaton a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) szervezésében. A demonstráción részt vevő húsipari dolgozók képviselőit, akiket Kapuvári József, a HDSZ elnöke vezetett, a tüntetés befejeztével fogadta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

A húsipari szakszervezet demonstrációján az államtitkár átvette azt a petíciót a HDSZ képviselőitől - amelyet a szakszervezet elnöksége

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszternek címzett. A petíció szerint a szakszervezet úgy ítéli meg, a döntés a kormány kezében van, hogy elhárítsa a további húsipari csődöket. Egyben jelzik: sem a tulajdonosok, sem a cégvezetések nincsenek abban a helyzetben, hogy a húsipar versenyképességét akadályozó feltételeken változtathassanak. Hangsúlyozzák, hogy az egész magyar húsipar mély válságba került. Ezért kérik a kormányt, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a húsipari ágazat helyzetének javítására, ezek véleményük szerint akár az egész élelmiszeripari ágazat versenyképességét is növelhetik. A HDSZ javasolja, hogy a feketegazdaság arányának csökkentéséért mérsékeljék az alapvető élelmiszerek áfakulcsát az Európában szokásos 10 százalék körüli szintre. Emellett a szakszervezet szeretné elérni azt is, hogy a kereskedelem szerkezetének átalakításával szűnjön meg az alapanyag-termelők és az élelmiszeripar gazdaságilag alárendelt helyzete. A HDSZ szerint támogatott hitelkonstrukciókkal kellene előmozdítani a cégek működési feltételeinek javítását. A gyertyás demonstráción részt vevő húsipari dolgozók jelképesen összecsomagolták iparáguk munkaeszközeit. A tüntetés utáni egyeztetésen, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében Budai Gyula államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati döntéshozók továbbra is elkötelezettek a Gyulai Húskombinát megmentése mellett. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Budai Gyula hétfőn egyeztet az adott települések önkormányzati vezetőivel a húsipari vállalatok problémáinak megoldásáról. A fővárosi demonstrációval egy időben Gyulán is tüntettek, mintegy húszan a húskombinát megmentéséért. Az érintettek abban bíznak, hogy a kormányzat olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel segíti a gyulai húsipar megmentését - mondta el a szervező Magyar Szolidaritás Mozgalom gyulai csoportjának vezetője, Ruzsa György az MTI-nek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.