Közélet

Tavaly közel 200 ezer influenza elleni védőoltás megmaradt

Tavaly közel 200 ezer influenza elleni védőoltás megmaradt

2012. november 26., hétfő
Tavaly közel 200 ezer influenza elleni védőoltás megmaradt

Az elmúlt évben csak Csongrád megyében az 54 ezer influenza elleni védőoltásból több mint 6 ezer nem fogyott el, s ezt vissza kellett küldeni. Arra voltunk kíváncsiak, mi lesz ezen oltóagyag sorsa, hiszen a szavatosságuk lejárta után, ami többnyire 1 év, a vakcinát meg kell semmisíteni. Mekkora kárt jelent az országnak, ha minden megyéből több ezer vakcinát visszaküldenek?

Miért nem külföldön értékesítik vagy osztják szét a rászoruló között? Ha ezt sem lehet, miért nem vásárolnak kevesebbet alkalmazkodva a kereslet-kínálat szabályaihoz? Az idén Csongrád megye darabszámra ugyanennyi oltóanyagot kapott, mint tavaly.

Tombácz Zsuzsanna

megyei tiszti főorvos úgy véli, az idén nem fog megmaradni annyi vakcina, biztosan el fogják használni. Két éve például elég sem volt a leszállított mennyiség, úgy kellett még utánrendelni. Arról nem tudott felvilágosítást adni, országosan mennyi oltóanyag vész kárba, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz, név szerint Paller Judit országos tiszti főorvoshoz irányított. A válasz e-mailünkre órákon belül megérkezett. A hivatal kommunikációs főosztálya nevében

Tengelits András

vezető tanácsos, sajtóreferens válaszolt:

Volt, amikor az oltóanyag kevésnek bizonyult

„A 2012/13-as influenza szezonban – a korábbi évekhez hasonlóan – 1 300 000 adag térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a térítésmentes influenza elleni védőoltás lehetőségét a rizikócsoportok számára maradéktalanul biztosítja, vagyis a kiszállított oltóanyag darabszáma megegyezik a veszélyeztetett körbe tartozók számával. Ugyanezen elv szerint határozzuk meg, hogy az ország mely területére (Csongrád megyébe) mennyi oltóanyag jut. Megjegyezzük továbbá, hogy korábban volt olyan év, amikor az előre megrendelt mennyiség nem volt elegendő, és emiatt utólagos beszerzésre volt szükség.” Tengelits úr elismeri, hogy az elmúlt évben kevesebb mint 200 ezer térítésmentes influenza elleni védőoltás felhasználatlanul maradt. „Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez, így ha szükséges, akkor az oltóanyagok egy részét átcsoportosítjuk a megyék között, továbbá felajánljuk a kritikus infrastruktúra, valamint az államszervezet működtetésében résztvevők számára. Ezek az intézkedések is a minél hatékonyabb felhasználást segítik.”

A vakcina külföldi értékesítéséről a gyártó gondoskodik

Válaszból kiderült, hogy a külföldi értékesítésre nincs ráhatásuk, erről a gyártó tud gondoskodni a megfelelő engedélyek beszerzését követően. Megjegyezte, hogy a jogszabályoknak megfelelő a vakcina megsemmisítéséről nem az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, hanem a népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a háziorvosok gondoskodnak. „Tehát az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz nem „küldenek vissza” vakcinát megsemmisítésre.” A sajtóreferens szerint az Országos Tisztifőovosi Hivatal törekszik arra, hogy a rizikócsoportokba tartozók minél nagyobb arányban vegyék fel az influenza elleni védőoltást. Ebben a munkában együttműködnek a fővárosi/megyei népegészségügyi szakigazgatási szervekkel, a háziorvosokkal és a védőnői hálózattal is. A hivatal nevében a sajtóreferens ezúton is szeretné felhívni a polgárok figyelmét arra, hogy az influenza elleni védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést. Ez a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.