Közélet

Századvég: nincs érdemi átjárás a Fidesz és a Jobbik választói tömbjei között

Századvég: nincs érdemi átjárás a Fidesz és a Jobbik választói tömbjei között

2012. november 14., szerda
Századvég: nincs érdemi átjárás a Fidesz és a Jobbik választói tömbjei között

A Századvég legfrissebb felmérése szerint nincs érdemi átjárás a Fidesz és a Jobbik választói tömbjei között. A november elején készített közvélemény-kutatás szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök elutasítottsága a radikálisok között alacsonyabb, mint Orbán Viktor kormányfőé.

Az adatok szerint a felnőtt népesség 21 százaléka vallja magát Fidesz-szavazónak, 9 százaléka pedig Jobbik-szimpatizánsnak. A Fidesz-szavazók 96 százaléka

Orbán Viktort

látná szívesen továbbra is kormányfőként, olyan választót azonban nem találtak közöttük, aki

Vona Gábort

jelölte meg preferált miniszterelnökként. A kutatás eredményei szerint a kormánypárt jelenlegi támogatóinak 93 százaléka 2010-ben is a Fideszre szavazott, és 2 százalék alatt van azok aránya, akik 2010-ben még a Jobbikra szavaztak. A Századvég összegzése alapján a Jobbiktól a Fidesz felé nincs érdemi mozgás. Ezt erősíti az is, hogy a jelenlegi jobbikosok 82 százalékának kedvezőtlen a véleménye Orbán Viktorról és a Fideszről, és csak 8 százalékuk vélekedik pozitívan a miniszterelnökről. A Jobbik választóinak 18 százaléka szavazott 2010-ben a Fideszre, 5 százaléka pedig az MSZP-re, vagyis a teljes választói népességből körülbelül 1,5 százaléknyi Fidesz-szavazó vált Jobbik-szavazóvá. Bajnai Gordont a jobbikos szavazók 22 százaléka kedveli, és 61 százaléka utasítja el, vagyis jóval többen rokonszenveznek vele, mint Orbán Viktorral - zárul a Századvég közvélemény-kutatásának összegzése. A kutatást telefonon végezték 1000 ember megkérdezésével november második hetében. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - írta a Századvég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.