Írjon nekünk

Szórakozás

Pénteki programajánló: PASO a JATE-ban, Lemon Bucket Orkestra a Rongyban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Koncertdömping lesz pénteken Szegeden, az IH Rendezvényközpontban délelőtt Halász Judit, míg este a Mentés Másként Trió fellépésre várják. A Rongyban a Lemon Bucket Orkestra lép fel, míg a JATE Klubba a ska kedvelőit várják, hiszen ott a Pannonia Allstars Ska Orchestra lép fel.

Apa figyelj rám! – Halász Judit lemezbemutató koncertje 10.30-kor kezdődik IH Rendezvényközpontban. A művésznő lemezein generációk nevelkedtek, dalai ma is örök érvényűek. Pályafutása alatt szinte mindenről énekelt, ami egy család, egy gyermek mindennapjaiban és ünnepeiben fontos, egy kivétellel: apa-lemezt még nem készített. Eddig. Ezt a koncertet meghallgatva, mindenkiben felelevenednek az emlékek, hogy apával is lehet játszani, apa is elkészíti a kakaót és bizony sokat dolgozik, és későn ér haza, és csak olyankor igazi a család, ha Ő is otthon van. A művésznő 23 lemeze között akadt, ami a rossz gyerekekről szólt, más a testvérszeretetről, a nagymamák fontosságáról, a szülők gyerekkoráról mesélt. Ezúttal az édesapákat élteti a dalok egy része: kiválóan rávilágítva az édes felelősségre. Az „apaság” minden nehézsége, öröme, fontossága, szépsége, és szükségessége megjelenik a legújabb dalokban. Az apák kapcsolata a gyerekekkel lesz a fő téma, s ebbe beletartozik sok fontos, sokszor mulatságos napi gond, vagy probléma (mint a lustaság vagy a mosakodástól való félelem) is. Az új dalok szerzői között Bródy János mellett két nagyszerű költőnő is szerepel: Tóth Krisztina és Szabó T. Anna. A koncerteken természetesen nem maradnak el azok a régi dalok sem, melyeket a gyerekek mindig szeretnének hallani.

A cigányok választani mennek című, 72 perces filmet láthatják az érdeklődők 18 órától a Grand Caféban a Szlovák Filmhét keretében. A cigányok választani mennek Vlado Sendrei története, aki egy verekedős roma ember volt valaha, ma pedig a harmadik szektor hiperaktív szereplője, a Kokavakére és Lavutáris együttesek frontembere, aki az áhított jövőre készül: szeretne választott képviselő, politukus lenni. Egy roma aktivistának és az ő cigány szavazóbázisának van lehetősége sikerre egy „fehér” társadalomban?! Az amerika alapítvány szakembere segítsége ellenére hihetetlen spontán választási kampányt és tragikomukis szituációkat élünk meg, de expedíció részesei is leheteünk a társadalom szélén lévő roma gettókba is. Vlado Sendrei története egyben a 21. századi szlovák roma ember sorsa is.

Alkímia – az önátalakítás művészete 18 órától a Concordia Kultúrműhelyben. A filozófia világnapjához kapcsolódóan Szegeden két nap alatt négy beszélgetésre hívják az érdeklődőket, amelyek más-más szempontból mind a változás témáját érintik. A változást mint meglepetés, válság, veszély, kihívás és a bölcsesség elérésének lehetősége. A harmadik téma: Alkímia – az önátalakítás művészete. Miért nemesfém az arany, és miért akartak az alkimisták belsőleg arannyá válni? Mi az oka, hogy néha pár hét alatt többet tanul az ember az életről, mint máskor évek alatt, melyek alatt lényegében semmit sem változik? Az alkímia szerint egy minőségileg jobb állapothoz a „fekete fázison” keresztül vezet az út, amely a régi formák lebomlásának fájdalmával jár – de megéri! A sorozat 19.30-kor folytatódik, a negyedik téma A változás formái a természetben: Aranymetszés – a szépség titka; Fibonacci számok és a fejlődés matematikája; Fraktálok – ahol a sokszínűség és az egység találkozik.

„Találkozások” – a Mentés Másként Trió koncertje 20 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpontban. A trió a 2005-ben megjelent „Mentés másként…” – Újraénekelt moldvai csángó-magyar népdalok című lemez alkotó csapataként forrott össze. Azóta számtalan koncerttel, újabb lemezekkel kápráztatták el a népzenetisztelők világát. Zenéjük a magyar népzene legősibb rétegeiből táplálkozik. A középkor kultúrájában gyökerező zenei hagyományunkat virtuóz, de őszinte előadásmóddal keltik életre. A hagyományt tisztelni, ugyanakkor saját belső élménnyé élni át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkotni: e kettősséggel vet számot a trió – Fábri Géza kobzos-énekmondó, Fábri-Ivánovics Tünde énekes és Lipták Dániel hegedűs – ars poeticája.

Tigrisek a városban című filmet 20 órakor vetítik a Grand Caféban a Szlovák Filmhét keretében. A 2012-es alkotás a komédiába és a thrillerbe illő jellemek ragyogó egyvelege, mely Pozsonyban játszódik. A főszereplője Rudolf Jazvec, egy fiatal harmincas főügyész. Ő is, ahogy mi mindannyian, az igazi lelki társát szeretné meglelni, akibe beleszeret. Azonban a körülötte lévő emberek, akik kétségbeesve keresik a boldogságot, a saját gondjaikkal csak egyet erősítenek meg benne: nehéz normálisnak lenni, ha abszurd világban élünk. És ekkor még csak nem is sejti, hogy nyomában van egy bérgyilkos…

Boggie koncert lesz 20 órától a Jazz Kocsmában. Csemer Boglárka Boggie néven folytatja tovább zenekarával, és miképpen a nagyszerű sanzonok, vagy a Japánkert angol vagy magyar változatban, úgy él és virul az énekesnő és muzsikustársainak világa. Jelenleg készítik első nagylemezüket, amelyen csak saját, pop ihletésű, de jazzes dalok szerepelnek majd. Hangszerelésében is bővült, színesedett a hangzásvilág, ezzel az új anyaggal egy egészen más zenei perspektíva nyílt meg előttük, és most már ennek szellemében folytatják tovább a munkát.

A Félrecsúszott Nyakkendő és a Goodman Sly (ex Blue Alloy) 20 órától a Millenniumi Kávéházban. A banda ismert jazz-blues előadóktól játszik feldolgozásokat, sztenderdeket. (Ray Charles; Tom Waits; Dave Brubeck Quartet; Nina Simone; Henry Mancini; Booker T; Nancy Sinatra) A Goodman Sly pedig egy 2011. tavaszán alakult szegedi zenekar. Műsoruk magyar és külföldi blues-rock dalokból tevődik össze, Hobo és Deák Bill Gyulától kezdve, Jimi Hendrix és Stevie Ray Vaughan-en át Jeff Healey-ig.

A Pannonia Allstars Ska Orchestra 20 órától lép fel a JATE Klubban. A zenekar a legnagyobb slágerei mellett ízelítőt ad a Lovemonster, vagyis „szerelemszörny” című dupla albumából is. A PASO március végén jelentette meg új dupla albumát Lovemonster címmel. Az első CD a zenekar negyedik stúdióalbuma, amelyen a rajongók a megszokott táncolós ska, rocksteady és karibi hangulattal találkozhatnak. A 15 dal többsége a szerelemhez kapcsolódik, ami azért különleges, mert ezt a témakört a zenekar korábban még nem dolgozta fel. A PASO szerelemszörnye nemcsak a bulizni vágyóknak, hanem a zenei ínyenceknek is kedvében jár. A lemezen van karibi szerenád, nagyvárosi swing-ska-jazz, dixielandes rocksteady és rum fűtötte mento is. A Pannonia Allstars Ska Orchestra rövid idő alatt vált Magyarország egyik legfontosabb zenekarává. Legendásan energikus élő koncertjeivel a 11 tagú csapat pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget Fesztivál Nagyszínpadára, és vált minden jelentős magyar zenei fesztivál egyik kihagyhatatlan kedvencévé. A PASO első nagylemezét a legnevesebb amerikai ska kiadó, a Megalith Records jelentette meg, így a magyar népzenét fűszerként használó PASO-t külföldön ma már a ska magyar nagyköveteként ismerik. A kilencéves zenekar az indulás óta 17 országban több mint 600 koncertet adott.

A Lemon Bucket Orkestra 21 órától koncertezik a Rongy Kocsmában. A torontói székhelyű Lemon Bucket Orkestra legújabb lemeze Lume Lume címmel jelent meg, melynek apropóján turnéra indul a csapat. November második felében láthatjuk őket Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Budapesten is. A Lemon Bucket Orkestra egy balkán-klezmer-folk zenét játszó csapat, utcazenéléssel kezdte pályafutását Torontóban. A zenekar állandó útitársai a téboly és az őrület, amit rendszerint spontaneitásukkal fűszereznek meg. A legszokatlanabb helyszíneken és környezetben bukkannak fel koncertjeikkel. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb videofelvétel a legutóbbi Európába tartó útjukon az Air Canada járatán készült, melyről a Fox News, a CNN, és számos nemzetközi hírportál is beszámolt.

Folyamatos kiállítások, programok

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Az Élet-Tér című kiállítás november 18-áig tekinthető meg a Fekete Házban. A Csillag börtön zárkáinak hű mását rendezték be be az időszaki kiállításon: a cellán keresztül léphetnek be az érdeklődők a kiállítótérbe, ahol az elítéltek „zárkán” készült képzőművészeti munkáit mutatják be. A különböző grafikákat, festményeket, cérnaképeket, kerámiákat egytől egyig a börtön falai között élők készítették. Az elítéltek közül senki sem rendelkezik művészeti képzettséggel, hanem autodidakta módon tanult meg rajzolni és festeni. A látogatók érzékelhetik majd azt a puritán, ingerszegény világot, melyben az alkotások a fényszegény környezetben megszületnek. A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg mintegy 1650 fő tölti szabadságvesztését vagy előzetes letartóztatását. Az alkotó munka az elítéltek között egyre népszerűbb: már több mint 200-an készítenek rendszeresen képzőművészeti alkotásokat. Az Élet-Tér címet viselő tárlaton huszonnégy elítélt 94 alkotását ismerheti meg a nagyközönség. A művek többsége festmény. A műfajilag sokszínű alkotások között éppúgy akad klasszikus tájkép, ahogy absztrakt alkotás vagy fotórealista mű. Szép számmal bemutatnak hajómaketteket is, köztük Szeged legendás gőzöse, a végnapjait élő Szőke Tisza kicsinyített mását.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott. A tárlat november 18-áig tekinthető meg.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Betegségek helyett ipari forradalmat hoz az 5G

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rengeteg tévhít kapott szárnyra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Veszélyes gyerekjátékokat vontak vissza a boltokból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megbízhatóbb a hazai termék.

Tovább olvasom

Aktuál