Pénteki programajánló: koncertek, koncertek, koncertek + VIDEÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Koncertdömping lesz péntek este Szegeden, a The Carbonfools és a Compact Disco a colorStarral együtt az IH-ban lép fel, a JATE Klubban Paddy and the Rats koncert lesz, míg a Club Noirban Grind/Punkk/Death Attack 21 órától.

17 órakor a Millenniumi Kávéházban a Vak ember visszanéz – Melocco Péter (Szlovénia) regényének bemutatójára invitálják az érdeklődőket. Melocco Péter Budapesten született, élt a világ számos pontján, immáron több mint egy évtizede Szlovéniában lelt otthonra. Melocco sokoldalú, sokféle tehetséggel megáldott személyiség: elismert iparművész, ötvös, de tanít magyar nyelvet, irodalmat. Most megjelent első regénye Vak ember visszanéz címmel a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület gondozásában. Az első regény az idei budapesti Könyvhét egyik nagy érdeklődést kiváltó felfedezése volt. Nehéz besorolni az ismert műfaji kategóriákba. Nem klasszikus, nem modern, nem posztmodern alkotás, nem is önéletrajz, bár sok önéletrajzi elemet is tartalmaz. Talán leginkább a pikareszk regényekkel rokonítható, mivel a szerző évekig barangolt a világban, bejárta az öt kontinenst, de a könyv mégsem a különböző országokról, hanem a szerző személyiségéről szól. Az esten Fodor Balázs gitározik.

A Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében Bengáli’ 50 címmel nyílik emlékkiállítás 17 órakor az EDF Galériában. A tárlatot megnyitja Nagy István, a Szegedi Közlekedési Kft. nyugalmazott szakoktatója, Tóth István Tibor, a SZKT ügyvezető igazgatója és Lehóczki Gábor, a Közlekedési Emléktár Alapítvány alapítója. A kiállítás méltó emléket állít a Bengálik fél évszázadának. Filmvetítés, különleges tárgyi emlékek és a tablók segítenek felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, amelyeken megelevenedik a villamosok és velük a város múltja. A látogatók egy Bengáli emlékmodellt is láthatnak, tervrajzok és ábrák segítségével megismerkedhetnek a magyar járműgyártás egy-két különlegességével is. A kiállítás megnyitójára különjárati villamosként közlekedik az utolsó Bengálik egyike, a 813-as, amely a Szeged Plaza elől 16.10-kor, Szeged Állomás elől 16.40-kor indul és 16.50 kor érkezik az EDF DÉMÁSZ Klauzál téri székháza előtti alkalmi megállóhelyre.

Kreatív gyöngyfűző tanfolyam kezdődik 18 órakor az Alsóvárosi Kultúrházban (Kapca). Készíts egyedi ékszereket, medálokat, fülbevalót és más csecsebecsét! A tanfolyam keretében bemutatják a Peyote technika alapjait, a szükséges eszközöket és az elkészítés fortélyait. Kis kézügyességgel és kellő türelemmel bárki számára elsajátítható.

Szegedre kéne menni… – ezt gondolta Magyarország két sikerzenekara, a The Carbonfools és a Compact Disco. Az ötletet szervezés, majd tett követte. A nagykoncertre – a két csapat közös országjáró turnéjának keretében – november 23-án, pénteken várják a rajongókat az IH Rendezvényközpontba. A fergeteges buli – melynek vendége a colorStar lesz – 20 órakor kezdődik. „Ami minket illet, 75-80 perces műsorral készülünk, ami persze igény szerint hosszabbodhat. Az biztos, hogy az utolsó leheletünkig fogunk zenélni” – mondta lelkesen Fehér Balázs, a The Carbonfools énekese. A csapattal kapcsolatos hír, hogy hosszas stúdiómunkálatokat követően, november 8-án megjelent negyedik nagylemezük, a Carbonsweet. Az albumon a srácok legújabb slágerszámát, a Birthday-t is hallhatjuk.

A Compact Disco vendégművészekkel is kiegészül a fellépésekre. „Nyár óta készülünk a közös koncertekre, már augusztusban úgy gondoltuk, hogy jó lenne együtt zenélni” – mondta Walkó Csaba, az együttes frontembere. „Azért is különösen izgalmas ez számunkra, mert vendégekkel bővül a csapat erre az alkalomra. Csatlakozik hozzánk Török Emese dobos, Szakos Krisztián gitáros, és Áldott András basszusgitáros is. A repertoár nagyjából ismerős lehet azoknak, akik fesztiválokon, koncerteken találkoztak velünk” – tette hozzá. A Compact Disco számára azért is következik izgalmas időszak, mert novemberben jelenik meg az első nemzetközi nagylemezük. Ez az első két hanghordozó anyagaiból készített best of összeállítás, amelyen a rajongók teljesen új hangzásban találkozhatnak kedvenc slágereikkel. Természetesen tartalmazza az Eurovíziós Dalfesztiválon elhangzott „Sound Of Our Hearts” című dalukat is. A lemez több európai országban kapható majd, az már biztos, hogy Németországban és Lengyelországban is a polcokra kerül. A nemzetközi album itthon is megjelenik limitált példányszámban, első körben csak a turnéállomásokon lehet megvenni.

Az 1996-ban alakult colorStar zenekar az első magyar színes televízióról nevezte el magát: a több jelentésrétegű név így egyszerre utal zenéjük „színességére”, illetve a „belső film”-re, ami – elsősorban a korai – lemezeik lebegő hatású folyamatzenéinek hallgatása közben indul el a hallgatóban. A colorStar ugyanis az elsők között ötvözte az elektronikus party zene különböző irányzatait a pszichedelikus, gitáralapú pop-rockkal, koncertjeiken rendszeresen kísérletezik a zenét vizuális elemekkel erősítő megoldásokkal is, azzal a céllal, hogy fellépéseit összművészeti eseménnyé emelje. A megalakulása óta eltelt időszakban több tagcserén is átesett zenekar a Magyar popzene egyik fontos, nemzetközi ismertséggel rendelkező együttesévé vált. 1996 óta a csapat számos kiadványt jelentetett meg, ezek közül a 2012-es Flow című, ötödik sorlemez egyfajta korszakzáró alkotásként is felfogható, hiszen az album készítése során távozott a zenekarból két régi ember, Farkas Zoltán dobos, és Szinovszki Márton billentyűs. A tagcserék után a colorStar a zenekart tovább működtető két alapító tag, Keleti András, és Szalay Péter irányításával, új felállással, és felfrissített zenei koncepcióval vág neki a jövőnek.

Paddy and the Rats koncert lesz 21 órától a JATE Klubban. A patkány évében, 2008. őszén Miskolcon alakult az ír kocsma punk, kelta punk, de saját meghatározásuk szerint pub’n rollt játszó zenekar. Hanghordozóra első sorban saját szerzeményeket rögzítenek, míg a koncerteken a saját dalok mellett skót, kelta népdalokat, ír kocsma dalokat, tengerészdalokat és punk klasszikusokat is játszanak. A zenekar tagjai többek között a Miskolci Szimfonikus Zenekar és Miskolci Ütősök valamit a Disco Express és a The Rockets zenekarokban tevékenykednek.

Grind/Punkk/Death Attack 21 órától a Club Noirban, a Mono Kávézóban 22 órától Smokey Monday, a Rongy Kocsmában pedig szintén 22 órától az Indigó lép fel.

Folyamatos kiállítások, programok

Kontrasztok vonzásában címmel a fővárosi Várfok Galéria huszonöt művészének alkotásaiból nyíl kiállítás a Reök-palotában. A százharminc alkotást festményeket, grafikákat, szobrokat, installációkat összekötő közös pont, hogy készítőjük az 1990-ben létrejött egyik első magánalapítású, tisztán kortárs profilú galéria művészköréhez kapcsolódik. A kiállítás anyagának gerince a Várfok Galéria alapító tulajdonosa, Szalóky Károly magángyűjteményéből származik. A bemutatkozó alkotók között épp úgy vannak befutott és híres művészek – Nádler István, feLugossy László, Mulasics László vagy éppen El Kazovszkij -, mint fiatal, feltörekvő tehetségek, akiket a galéria Spiritusz szekció fog össze. Kovács Krisztina művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a műveket a stiláris sokszínűség jellemzi, nonfiguratív, szürreális alkotások éppúgy szerepelnek a kiállításon, mint geometrikus művek vagy hiperrealista festmények.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is. Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, készített képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is, Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).” A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok. Haui József kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Borult idő és 10 fokos maximum várható a hétvégén

Default thumbnail
Következő sztori

Sakk: Lékó remivel kezdett a taskenti GP-n

Legutóbbi hasonló cikkek