Közélet

Para a Nyugiban – szabadulójáték indult Szegeden + FOTÓK

Para a Nyugiban – szabadulójáték indult Szegeden + FOTÓK

2012. november 1., csütörtök
Para a Nyugiban – szabadulójáték indult Szegeden + FOTÓK

Egy cetlire feljegyzetelt számsor, vagy rádióból szóló motoszkáló zörej is a szabadulást jelentheti a Nyugi kávézó feletti épületben rekedt kalandoroknak. A ParaPark látogatói önkéntes fogságba vonulhatnak egy órára, hogy leleményességükre hagyatkozva találják meg a kiutat egy ördögi furmányokkal tarkított kalandpályán.

Az egyetemi könyvtár mellett található Nyugi kávézó vendégei talán nem is sejtik, hogy pár méterre tőlük egy csapatnyi fiatal minden erejét és tudását latba vetve küzd a szabadságáért. A korábban diákmunka közvetítő és fénymásoló irodának is otthont adó emeleti épületbe interaktív szabadulójáték költözött: szeptember eleje óta Szegeden is megnyílt a ParaPark. Csapatba szerveződve tornáztathatják meg szürkeállományukat a játékosok az elsőre hétköznapinak tűnő, ámde számos fejtörőt rejtő szobában. Miután kattant mögöttünk a zár az ajtón, az óra is elindul – hatvan perc áll rendelkezésre, hogy ördöglakatokon és logikai feladatokon túljutva megtaláljuk a kivezető utat. „Egy Pesten kitalált franchise alapján épült fel itt Szegeden is a ParaPark, az ott szinte telt házzal üzemelő játék iránt itt is egyre nagyobb az érdeklődés” – magyarázta portálunknak

Márkus Gábor

operatív vezető. Az épület alatt működő kávézó az egyetemisták népszerű találkozóhelye, ezzel szemben a trükkös szoba nem csak a húszévesek előtt nyílik meg (és mögött záródik be), korosztálytól függetlenül bárki nagyszerű szórakozásra találhat benne. Az elsötétített ablakok résein beszökő napfényt leszámítva a játékos teljesen elszeparálódik a külvilágtól, a bent töltött óra alatt kicsit a gondjait is ki tudja zárni. „Egyfajta aktív meditáció folyik a játéktér falai között, az ember annyira el tud mélyülni a feladatok megoldására, hogy minden más megszűnik a számára. A rejtvények nem igényelnek speciális végzettséget, a józan paraszti ész segítségével minden megoldható” – magyarázta Márkus Gábor. Buddha szerint semmit sem szabad elhinni csak azért, mert Buddha mondja, ennek szellemében portálunk is elszánta magát az önkéntes szobafogságra.

Bevállaltunk egy „zárthelyit”

Jelenleg a 113-as garzon fantázianevű játék rabjai lehetnek a játékosok, ezt próbálta ki szerkesztőségünk is. Játékterünkből az első perctől kezdve csak egy óriási kirakót láttunk, melynek szinte minden bútora, tárgya hozzásegíthet minket a nagy piros ajtó kinyitását jelentő végcélhoz – az is hasznosnak bizonyult, ami elsőre nem tűnik annak, de felesleges, időrabló agyalásra vezetett számos forrónak tűnő nyom is. A kilencvenes években népszerű „point and click” kalandjátékok egy-egy jelenete elevenedett meg, miközben kétségbeesetten kerestük a kulcshoz a zárat, a zárhoz a kódot, vagy a számok halmazában található összefüggéseket. Bizonyos részek a Fűrész című horrorfilm képeit is felvillantották bennünk, szerencsére itt nem kellett senki fogszabályzójáról fordított medvecsapdát leoperálnunk – a játék folyamatos feszültségét nem üvöltő effektekkel és ágy alá bújt busójelmezes rémisztgetőkkel teremtették meg, a monitoron futó, rohamosan fogyó időjelző és a halk hanghatások megtették a hatást. Az elakadt játékosokat az operátor üzenetekkel és rádió-bejelentkezésekkel segítheti, a kijárati ajtó kódját azonban ő sem árulhatja el: a legnagyobb szórakozást az jelenti, ha önállóan fejthetünk meg egy elsőre kisilabizálhatatlannak tűnő feladványt. Bár a játékosok 60 százaléka teljesíti a pályát, mi a maradék negyvenet erősítettük, nem sokkal a győzelem előtt lejárt az időnk. Minden bent szerzett tapasztalatunk kiszivárogtatásával csak olvasóink játékélményét rontanánk, tanácsként csak a falra írt Ákos-idézetet adnánk mi is: „Jeleket látsz, ahol nincsenek jelek…„ Az első szintet teljesítő játékosokra hamarosan új kalandok várnak a ParaParkban: a jövő héten indul az 5-ös számú kísérlet című új pálya Szegeden, valamint egy szerkezetkész harmadik szint is előkészület alatt áll – előbbire már lehet helyet foglalni a park honlapján, utóbbiban valószínűleg december végén indulhat meg az élet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.