Közélet

Népi mesterségek a KatHázban + FOTÓK

Népi mesterségek a KatHázban + FOTÓK

2012. november 19., hétfő
Népi mesterségek a KatHázban + FOTÓK

Gyerekzsivajtól volt hangos a Katolikus Ház szombaton, a Népi Mesterségek Napjára több négyszáz gyermek érkezett Szegedről és a környékbeli településekről, hogy egy-egy, mára lassan már feledésbe merülő mesterséggel megismerkedjen.

A fiúk körében egyértelműen a kovácsolás volt a legnépszerűbb, de

Gál Mária

a gondjaira bízott fiúkkal illatos párnákat is vart és gyertyatartót is készített a Katolikus Házban. „Az őrsben, amit vezetek csak fiúk vannak, de mindent kipróbáltunk, amit csak lehetett, és nagyon élveztek minden egyes foglalkozást” – tette hozzá az 519. Bálint Sándor Cserkészcsapat őrsvezetője. Amikor

Bácskai Péter Attilával

találkoztunk, épp tojást díszített, de kipróbálta a szövést is és az igencsak nehéz mesterséggel, a kovácsolással is megismerkedett a Népi Mesterségek Napján. A szervezők minden korosztályra gondoltak, a legkisebbeket színezők várták, de a gyöngyszövést és a bőrdíszművességet is ki lehetett próbálni, sőt még mézeskalácsot is sütöttek a gyerekek.

A Katolikus Ház tavaly közösségi programok szervezésére nyert forrásokat, s a szombati rendezvény is az EUNITY része volt – tájékoztatott Gergely Barnabás, a KatHáz pénzügyi menedzsere. „Együttműködve a szegedi és a dél-alföldi kerület cserkészeivel úgy gondoltuk, hogy a programsorozat részeként kézműves napot is tartunk, melynek keretében a gyerekek megismerkedhetnek a kézműves foglalkozásokkal, például a fakanálbáb vagy a csuhébaba készítéssel, illetve a gyöngyfűzéssel” – részletezte. Szegeden kívülről is hívtak népi mesterséget űzőket, például Petőfiszállásról, sőt még Budapestről is érkeztek olyanok, akik továbbadták tudásukat az érdeklődő gyerekeknek. Gergely Barnabás elmondta, azért is érezték fontosnak, hogy a hagyományos népi mesterségeket mutassák meg a fiataloknak, mert mai rohanó világunkban ezek lassan feledésbe merülnek. „A cserkészektől egyáltalán nem idegen a gyerekzsivaj, hiszen ifjúságnevelő mozgalom vagyunk. Az egész dél-alföldi cserkészkerületből érkeztek vendégek erre a napra” – közölte Bérdi Péter, az 519. Bálint Sándor Cserkészcsapat kommunikációs vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy kétszázötven cserkész regisztrált a KatHáz rendezvényére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.