Közélet

Még az idén megnyit a Tiszavirág? + FOTÓK

Még az idén megnyit a Tiszavirág? + FOTÓK

2012. november 8., csütörtök
Még az idén megnyit a Tiszavirág? + FOTÓK

Az elmúlt néhány évben Szegeden uniós támogatással – vagy anélkül – egyre több szálloda épült (a kisebbek közül a Mozart, a Soleil és a Szent Jánost már megnyitotta kapuit), a Tiszavirág a közeljövőben tervezi.

A vásárhelyi Tabán Trafik Zrt. tulajdonában lévő Hajnóczy utcai néhai Balassa-házban, ahol egykoron az idősebb szegediek által méltán kedvelt Tiszavirág étterem is működött, nagy a nyüzsgés. A dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó cég szegedi résztulajdonosa,

Sánta János

érzelmi kötődése miatt vette meg az 1859-ben épült házat. Az épületet aranyműves

Politzer Samu

építtette romantikus stílusban, a város legrégebbi házai közé tartozik. A bérlakások mellett ügyvédi iroda, kalapos működött benne. Későbbi tulajdonosáról kapta a Balassa-ház nevet. A harmincas évektől az utcára nyitott üzletet

Barczánfalvi Lajos

cipész és a Tiszavirág vendéglő. Évekig csönd volt az ingatlan körül, most már a vége fele közeledik az értékes ingatlan helyreállítása, amelyet négy évvel ezelőtt adott el az IKV Zrt. liciten 56 millió forintért. A műemléki védelem alatt álló épületet támogatásból újítja fel a hódmezővásárhelyi cég. A tulajdonos ügy döntött, melegkonyhás helyet alakít ki, kedvező, széles néprétegek számára is elérhető árakkal. Az átadást eredetileg 2008 nyarára tervezték, de menet közben is látszott, a műemlékvédelmi hivatal szigorú előírásainak kötelező betartása miatt alaposan csúszni fognak. Korábbi információk szerint a projekt 45 százalékos, azaz 157 millió forint támogatást élvez. A 10 egyedi szobás, 20 férőhelyes szálláshely előreláthatólag még az idén elkészül, neve változatlanul Tiszavirág marad. A városképi jelentőségű épület sajátosságait megőrzik, az új építésű részeket üvegfallal választják el a régitől. Az egykori kalapszalon, majd cipészműhely reggeliző helyként és kávézóként újul meg, a zónázóból sportosan elegáns bárt és éttermet alakítanak ki kelet-európai menüvel. A pinceszinten minibár, az udvaron látványkonyha működik majd, de lesz tengeri klímás szoba, „tepidárium" is. A szakemberek szerint az új építésű panziók, kisebb szállodák elférnek a piacon a nagyok és a régebb óta működők mellett. Óvatosak ma már a befektetők, bár állítólag most éri meg igazán építeni, hogy mire véget ér a válság, elkészüljenek. Sokan azonban szem elől tévesztik, hogy egy ilyen befektetés csak 10–15 év alatt térül meg, s az első két évben csak viszi a pénzt. A működtetéshez is agresszívebb városmarketing szükséges, ami ugyancsak nem kevés ráfordítást igényel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.