Labdarúgás: nem adja fel, nem lép vissza a HFC

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az, hogy a Hódmezővásárhelyi FC jelenleg az NB III Alföld csoport utolsó helyén áll, egy hosszabb folyamat “eredménye”. Éppen ezért a vásárhelyi gárda őszi szereplésének értékelését Horváth Zoltán klubelnökkel és Dezső Ferenc vezetőedzővel egy kicsit korábbról kezdtük.

Az elmúlt három évet tekintve Dezső Ferenc a harmadik edző a vásárhelyi NB III-as csapatnál, ahol egyáltalán nem jellemző az “edzőkeringő”. Az utóbbi években azonban tény, hogy nagyon nehéz dolga volt a Vásárhelyen dolgozó szakembereknek, ha stabil játékoskeret kialakítására próbáltak törekedni. A városban hosszú évek óta nem áll a futballcsapat mögött jelentősebb támogatói csoport, emellett az önkormányzat is kizárólag az utánpótlás-nevelést preferálja, így az anyagiak hiánya miatt a felnőttcsapattól folyamatosan igazoltak el a jobb képességű játékosok, érkezni viszont – elsősorban alsóbb osztályú csapatoktól – többségében olyan labdarúgók érkeztek, akik “ugródeszkának” tekintették az együttest, vagy egyszerűen nem találtak jobb lehetőséget.

A Kandó-éra 2009. augusztus 15-én, a Tisza Volán elleni 3-3-as idegenbeli döntetlennel kezdődött, és 57 bajnoki mérkőzés lejátszását követően 2011. szeptember 18-ig, a Csepel elleni 0-2-es hazai vereségig tartott. Az 57 mérkőzésből 21 győzelem, 10 döntetlen és 26 vereség ennek az időszaknak a mérlege. A megszerezhető 171 pontból 73-at gyűjtött be a vásárhelyi alakulat, ami 42,7%-os teljesítménynek számít. A HFC a 2009-2010-es bajnoki évben a 14 csapatos mezőnyben a 7., a 2010-2011-es bajnoki évben a 15 csapatos mezőnyben a 10. helyen zárt, míg Kandó Róbert lemondásakor a 2011-2012-es őszi idényben öt forduló után 3 ponttal a 11. helyen állt a 16 csapatos bajnokságban.

A Szűcs-éra Kandó Róbert lemondását követően 2011. szeptember 25-én Dabason, a 4-0-s hazai sikert hozott találkozóval kezdődött, és különös véletlenként 2012. október 14-én szintén a Dabas elleni, hazai pályán elszenvedett 2-0-s vereséggel zárult. A 2011-2012-es bajnoki évben Szűcs Róbert összesen 25 találkozón irányította a vásárhelyi együttest, amelyekből – főleg remek hazai szereplésének köszönhetően – 9-et megnyert a HFC, 5 találkozó döntetlenül zárult, míg 11 alkalommal az ellenfél győzelmével végződött a csata. Az utóbbiban azonban jelentős szerepet játszott az elmúlt bajnokság rendkívül gyengére sikeredett vásárhelyi hajrája, amelyben az utolsó öt mérkőzésüket elveszítették a kék-sárgák. A 2012-2013-as bajnoki év őszi idényében 9 mérkőzést játszott még a vásárhelyi gárda Szűcs Róbert irányítása alatt, amelyből 3 döntetlen és 6 vereség volt a mérleg. Összességében a Szűcs-éra mérlege 34 mérkőzésből 9 győzelem, 8 döntetlen és 17 vereség, ami 34,3%-os teljesítményt jelent.

2012. május 13. óta nyeretlen a HFC

A HFC Szűcs Róberttel az előző bajnoki évben a 16 csapat közül a 11. helyen végzett, míg a most záródott őszi idényben 9 forduló után az utolsó, 14. helyen állt. A csapat a Kecskemét II. elleni hazai döntetlennel kezdett, ami nem számított rossz eredménynek. Az első nagy ütést Dunaharasztiban kapták a vásárhelyiek, ahol Kovács Krisztián, Kökény Tamás és Varga Levente kiállítását követően a hazaiaknak sikerült 2-1-re megnyerniük a mérkőzést. A három kiállítás jelentősen kihatott a következő két mérkőzésre, a tartalékos vásárhelyiek 4-1-re elveszítették hazai pályán a Makó elleni megyei derbit, majd egy hatost kaptak Monoron. Az eltiltások lejártát követően a Tisza Volán elleni presztízsmérkőzés következett, amelyen Kökény kiállítását és egy vitatható büntetőt követően kialakult döntetlennel veszített pontokat a Vásárhely. A balszerencse-sorozat Üllőn folytatódott, ahol a fiatal Rácz Lászlót küldték korábban zuhanyozni, és a hazai pálya előnyeit alaposan élvező üllőiek 2-1-re nyertek. A 7. fordulóban az élmezőnyhöz tartozó Gyula ellen kishitűen játszott a csapat, így a gól nélküli döntetlen megfelelt a játék képének. Ezután jött a mórahalmi összecsapás, amelyről a vásárhelyiek ma is állítják, hogy Kovács Krisztián, Marton Bence és Boros Ádám kiállításával egyszerűen kivégezték őket. Az újabb “negyedelés” a Dabas elleni hazai találkozón is visszaütött, amelyet 2-0-ra elveszített a sok sebből vérző HFC, és ez egyben Szűcs Róbert feláll(ít)ásához vezetett.

A Dezső-éra 2012. október 20-án egy méretes zakóval indult, a csapat Tökölön kapott egy négyest. Az új szakvezető, Dezső Ferenc a kinevezését követően rendkívül bizakodóan nyilatkozott, az eredmények azonban nem igazolták optimizmusát. Hazai pályán sem sikerült pontot szerezni a Soroksár ellen, majd Nagykőrösön a javuló játék sem volt elegendő a pontszerzésre. Az utolsó fordulóban már nagyon szerette volna megszerezni első győzelmét a vásárhelyi együttes, de a vecsésiek elcsípték az egyik pontot Vásárhelyen, így a HFC játékosai utoljára 2012. május 13-án, a Szarvas elleni 3-0-s találkozót követően örülhettek győzelemnek.

Minden átigazolási időszak kisebb népvándorlással ér fel Vásárhelyen

Amint arról korábban szóltunk, a HFC évek óta az igen szerény anyagiakkal rendelkező klubok közé tartozik és elsődlegesen ez lehet az oka az elképesztően nagy méreteket öltött játékosvándorlásnak. A 2012 téli átigazolási időszakban tizenketten – Bárkányi, Bartyik, Krasnic, Piti, Mátó, Potloka, Nuszpán, Konc K., Horváth M., Major, Csizmadia és Laczkó – távoztak, és mindössze öten – Boros Ádám, Lékó Roland, Molnár Zsolt, Hegedűs Viktor és Cernak Rudolf – érkeztek, így a hiányzó létszámot saját utánpótlásukból igyekeztek pótolni a vásárhelyiek.

A 2012 nyári átigazolási időszak hasonlóan nagy mozgást hozott. Papíron ugyan kilencen érkeztek, és ugyanennyien távoztak, de az érkezők közül menet közben hárman – Takács János, Gajda János és Kovács Viktor – már el is hagyták Vásárhelyt. Az érkezési oldalon így a Kondoros megyei I. osztályú bajnokcsapatától érkezett Hanyecz Henrik, Hanyecz Bence és Harangozó Krisztián, valamint a Békéscsaba UFC I. osztályban szerepelt U19-es együtteséből igazolt Klimaj Kornél és az ugyanonnan kölcsönből visszatért Szabó Márk maradt. Távozott viszont az előző évben alapembernek számítók közül Kavaric Nikola, Varga István és Domonkos Ferenc, majd Bakos Ádám is. A rutinos Sipos Zoltán befejezte az aktív játékot, míg a kiegészítő játékosoknak számítók közül Bálint Dávid, Molnár Zsolt, Horváth Roland és Hegedűs Viktor is más egyesületbe igazolt. Ezek a tények is azt bizonyítják, hogy az évek során folyamatosan gyengült a vásárhelyiek játékosállománya, így nem meglepetés, hogy a most folyó bajnokságra alaposan megerősödött mezőnyben győzelem nélkül, az utolsó helyen zárták az őszt.

Dezső Ferenc: “A téli felkészülés sok mindenre választ adhat”

“A többi megyei NB III-as csapathoz hasonlóan Fortuna minket sem fogadott kegyeibe ezen az őszön” – kezdte a beszélgetést Dezső Ferenc, a vásárhelyiek vezetőedzője. “Az őszi idényünk több mérkőzése a meg nem adott büntetőkről, a gyakran jogtalan kiállításokról és ezzel együtt a balszerencsés vereségekről szólt. Kétségtelenül jelentősen befolyásolta szereplésünket az anyagiak hiánya, így nem sikerült tudásban és rutinban is az NB III-as szintnek megfelelő labdarúgókat igazolnunk, ellentétben a Pest környéki csapatokkal, amelyek magasabb osztályban, sőt egykoron a válogatottban is szerepelt játékosokkal erősítettek. Az erőviszonyok ilyetén módon történő eltolódása annak is egyenes következménye, hogy az egykoron az Alföld csoportot alkotó négy megye bajnokai közül évek óta alig található olyan egyesület, amely felvállalná a magasabb osztály követelményeit, így az Alföld csoportban egyre növekedett a főváros környéki csapatok száma. Ezekkel a csapatokkal pedig egyre nehezebb felvenni a versenyt, hiszen mind anyagi lehetőségekben, mind a labdarúgók igazolása során a merítési lehetőségekben messze a mi régiónk előtt járnak. Ezeknél a csapatoknál (lásd például a Nagykőröst) nem az utánpótlás nevelése a fontos, hanem szinte kizárólag a felnőttcsapatra összpontosítanak. Lehet, hogy a jelenlegi szabályozást tekintve nekik van igazuk? A nevelés sok pénzbe kerül, sok munkával jár, és nem is kifizetődő. Inkább kész játékosokra költik a pénzüket…

Visszatérve a mi házunk tájára, le kell szögeznem, hogy mindkét, az előttem az NB III-as csapatunknál dolgozó kollégám tudása legjavát mozgósítva végezte munkáját. Én is ezt az utat próbálom követni, de minden edzőnek más-más elképzelése van a csapata játékáról. Jómagam a szervezett és fegyelmezett csapatjáték híve vagyok, és ezt próbáltam megkövetelni az általam irányított őszi négy mérkőzésen is. Bár a pontok alapján úgy tűnhet, hogy ez az erőfeszítésem nem volt túl sikeres, de szerintem észrevehető rövid távon is a fejlődés. Négygólos vereséggel kezdtünk – nálunk tehát nem jött be az, hogy edzőváltás után megtáltosodik a csapat –, majd egy két gólos vereség következett. A folytatásban Nagykőrösön már jól játszottunk, gólt rúgtunk, és nem érdemeltünk vereséget, majd a záró fordulóban már a vezetést is sikerült megszereznünk, és közel álltunk az első győzelemhez. A jövőben arra kell törekednünk, hogy a mérkőzést lehetőleg kapott gól nélkül tudjuk lehozni, emellett viszont a támadójátékunk hatékonyabbá váljon. Ehhez keresem most a jelenlegi keretből, valamint az új igazolások lehetőségét felhasználva az embereket. Nagyon bízom benne, hogy a csapat ősszel játszott fiataljai mellett a törzsgárdát alkotó Kovács Krisztián, Antal Krisztián, Mucsi Dénes, Juhász I. Sándor, Kökény Tamás, Varga Máté és Marton Bence hetesre a folytatásban is számíthatok, és együtt igyekszünk maximálisan kihasználni a téli felkészülési időszakot. Amennyiben erősítési terveink jelentős része megvalósul, akkor mindent megpróbálunk egy sikeresebb tavasz érdekében, bár most kétségtelenül nem vagyunk irigylésre méltó helyzetben” – fejezte be gondolatait a HFC vezetőedzője.

Horváth Zoltán: “A HFC nem lép vissza”

“Az elmúlt évek anyagi bizonytalansága következtében mind a szakemberek, mind a játékosállomány tekintetében nagyon nagy változásokon esett át felnőttcsapatunk” – kezdte az elmúlt időszakra történő visszatekintését Horváth Zoltán, a HFC elnöke. “A lehetőségeinket figyelembe véve tiszta lelkiismerettel tudunk téli pihenőre vonulni. Tudomásul kell venni, hogy amíg a csoportunkban szereplő más klubok jelentős anyagi forrásokat tudnak felnőttcsapatukra fordítani, addig mi azzal főzünk, amink van. Rendkívül szerény körülmények között kell dolgoznunk, így ezúton is szeretném megköszönni a felnőttcsapatnál korábban dolgozó Kandó Róbert és Szűcs Róbert áldozatos munkáját. Szeretném cáfolni azokat a híreket, amelyek arról szóltak, hogy a HFC visszalép az NB III-as küzdelmektől, ezek a pletykák minden alapot nélkülöznek. Ígérhetem, hogy erőnkhöz mérten a jövőben is mindent meg fogunk tenni a tisztes helytállás és a becsületes játék érdekében. A klub vezetésére nagy terheket ró a feladat, hiszen megfelelő háttér nélkül szinte lehetetlen eredményesnek lenni. Mi azonban bízunk magunkban és bízunk utánpótlás-nevelésünk erejében, amelynek előbb-utóbb a felnőtteredményekben is meg kell mutatkoznia, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan ebben a bajnokságban is több saját nevelésű játékosunk kapott szerepet a felnőttcsapatunkban. Büszkék vagyunk arra, hogy soha ennyi utánpótláscsapatot nem versenyeztettünk még, mint a most folyó bajnoki évben. Más egyesületekkel ellentétben mi abban hiszünk, hogy a megfelelő minőségű munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, amely a felnőttcsapatunk szereplését hosszú távon előre fogja vinni” – zárta gondolatait a klubelnök.

Előző sztori

Kézilabda: Barcelonában lesz BL-százados a Pick

Default thumbnail
Következő sztori

Hétfőtől ismét kátyúznak három utcában

Legutóbbi hasonló cikkek