Közélet

L. Simon László: több forrás jut a múzeumok és könyvtárak fenntartására + FOTÓK

L. Simon László: több forrás jut a múzeumok és könyvtárak fenntartására + FOTÓK

2012. november 14., szerda
L. Simon László: több forrás jut a múzeumok és könyvtárak fenntartására + FOTÓK

Szeged városa működteti 2013 januárjától a Móra Ferenc Múzeumot és a többi városban lévő kiállítóhelyet. Erről folytatott tárgyalást és meg is egyezett L. Simon László a városvezetéssel. A kultúráért felelős államtitkár kijelentette, a költségvetési törvény elfogadása esetén több forrás jut ezen intézmények fenntartására.

„Egy olyan múzeum átadás-átvételének a folyamatát bonyolítottuk a szegedi városházán, amelyik országos viszonylatban is egy komoly, értékes múzeum, amelynek olyan vezetője van Fogas Ottó személyben, aki a megváltozott feltételrendszernek és az új kihívásoknak megfelelően képes ezt a múzeumot irányítani” – jelentette ki

L. Simon László

. A kultúráért felelős államtitkár közölte, a magyar múzeumi intézményrendszer látogatószámait tekintve komoly gondok vannak, ezért is kellett újragondolni a fenntartás kérdését. Példaként elmondta, számos olyan budapesti és megyei jogú városi múzeumi egység működik, ahol az éves látogatószám nem éri el a 3000-ret sem. Méltatta a Móra Ferenc Múzeumban zajló szakmai munkát, s a Munkácsy-tárlatot, melynek nézőszáma decemberben elérheti akár az ötvenezret is. A kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett, azért volt szükség arra, hogy a MIK-ek átvegyék a közgyűjtemények fenntartását, mert a korábban megyei önkormányzati intézmények országszerte eladósodtak. Megjegyezte, ehhez az vezetett, hogy 2009-ben a Gyurcsány-kormány időszakában megszüntették a kulturális normatívát, több másikkal vonták össze, s kevesebb forrás állt rendelkezésre. A tizenkilenc volt megyei fenntartású intézmény összesen 214 egységgel, telephellyel működik országszerte, ezért is hibás L. Simon szerint, amikor a 3000 önkormányzati iskola fenntartóválásával hasonlítják össze a most zajló átalakítást. A könyvtárakat is érintik a változtatások, igaz Szegeden az átlagosnál könnyebb lesz a helyzet, hiszen nincs megyei bibliotéka, a Somogyi válik megyeivé. „A könyvtári állomány állami tulajdon, amit átadunk tulajdonba Szeged városának” – közölte.

A jelenleginél több forrás jut 2013-ban a múzeumokra

A kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, bőven lesz forrás a városivá váló intézmények fenntartására. A MIK-ek idén mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak a volt megyei múzeumi hálózatok működtetésére. „Csak a 19 városivá váló nagy múzeumi egység finanszírozására 2,4 milliárd forintot fogunk fordítani, ebből több mint 130 millió forint lesz a Móra Ferenc Múzeum állami támogatása” – részletezte. A kisebb települési múzeumok között pedig 1 milliárd 40 millió forintot fognak szétosztani. L. Simon reményei szerint további 700 milliós keret áll majd rendelkezésre azon néhány múzeumi egység finanszírozására, melyeket az állam saját maga tart majd fenn. A költségvetési törvény elfogadása esetén 4,1 milliárd jut erre a területre, ami 1,5 milliárddal több mozgástere lesz a vidéki kiállítóhelyeknek. Botka László polgármesterrel és Solymos László alpolgármesterrel szerdán ült tárgyalóasztalhoz L. Simon László. A felek egyetértettek abban, hogy a Móra-múzeum Szeged egyik legfontosabb kulturális intézménye és értéke. „Itt valóban egy fejlődő, jól működő, megfelelően gazdálkodni képes intézményt tud átvenni a város. Azt is kifejeztem, hogy a kormány részéről a jelenlegi igazgatóban megvan a bizalmunk, támogatjuk, hogy folytathassa a munkáját” – jelentette ki. Megjegyezte, az elfogadott törvény értelmében egyetértési joga van a szaktárcának a könyvtár- és a múzeumigazgató kinevezésénél. A készülő szerződéstervezeten néhány apró korrekciót hajtanak végre, s a szegedi közgyűlés december elsején dönthet erről a kérdésről. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a MIK-től az Emberi Erőforrások Minisztériumához kerül, ami azonban nem fogja érinteni a folyamatban lévő fejlesztéseket. A Feszty-körkép a Móra-múzeumtól az emlékparkhoz kerül. Fogas Ottó portálunknak elmondta, most zárult le az előkészítő munka, mely során több tízezer oldalnyi anyagot kellett összeállítaniuk a 19 tagintézménnyel, s 140 dolgozóval működő múzeumnak. „A jelenlegi fenntartónk és a minisztérium részéről, továbbá a város részéről egyaránt elfogadhatóvá vált szerződés formájában a fenntartóválás. Amennyiben a közgyűlés is elfogadja, akkor ez biztosítani fogja, hogy folyamatosan és zökkenőmentes legyen a váltás” – közölte a múzeumigazgató.

B. Nagy: ésszerű feladat-újraosztás zajlik

Szegeden a járási hivatal kialakítása kapcsán nem sikerült megegyezni a várossal, jegyezte meg B. Nagy László. A kormánymegbízott a Móra-Múzeum könyvtárában megtartott sajtótájékoztatón visszautasította azokat a kijelentéseket, mely szerint államosítás zajlik a járások kialakításával. „Ennek ellensúlyozására azt szeretném bejelenteni, hogy önkormányzatosítás is folyik. A parlament döntésének megfelelően az országgyűlés által hozott törvényt végre kell hajtani. A kormányhivatal mellérendeltségben működő Megyei Intézményfenntartó Központ gondjaira bízott múzeumokat jövőre az önkormányzat fogja működtetni” – tájékoztatott. „Szegeden illik megjegyezni azt, ami az országban sehol fel sem merül, hogy ez teljesen ingyenes átadás” – utalt vissza a rendkívüli közgyűlésre. B. Nagy közölte, a múzeumok esetében jelenleg ésszerű feladat újraosztás zajlik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.