Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

L. Simon László: több forrás jut a múzeumok és könyvtárak fenntartására + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szeged városa működteti 2013 januárjától a Móra Ferenc Múzeumot és a többi városban lévő kiállítóhelyet. Erről folytatott tárgyalást és meg is egyezett L. Simon László a városvezetéssel. A kultúráért felelős államtitkár kijelentette, a költségvetési törvény elfogadása esetén több forrás jut ezen intézmények fenntartására.

„Egy olyan múzeum átadás-átvételének a folyamatát bonyolítottuk a szegedi városházán, amelyik országos viszonylatban is egy komoly, értékes múzeum, amelynek olyan vezetője van Fogas Ottó személyben, aki a megváltozott feltételrendszernek és az új kihívásoknak megfelelően képes ezt a múzeumot irányítani” – jelentette ki L. Simon László. A kultúráért felelős államtitkár közölte, a magyar múzeumi intézményrendszer látogatószámait tekintve komoly gondok vannak, ezért is kellett újragondolni a fenntartás kérdését. Példaként elmondta, számos olyan budapesti és megyei jogú városi múzeumi egység működik, ahol az éves látogatószám nem éri el a 3000-ret sem. Méltatta a Móra Ferenc Múzeumban zajló szakmai munkát, s a Munkácsy-tárlatot, melynek nézőszáma decemberben elérheti akár az ötvenezret is.

A kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett, azért volt szükség arra, hogy a MIK-ek átvegyék a közgyűjtemények fenntartását, mert a korábban megyei önkormányzati intézmények országszerte eladósodtak. Megjegyezte, ehhez az vezetett, hogy 2009-ben a Gyurcsány-kormány időszakában megszüntették a kulturális normatívát, több másikkal vonták össze, s kevesebb forrás állt rendelkezésre.

A tizenkilenc volt megyei fenntartású intézmény összesen 214 egységgel, telephellyel működik országszerte, ezért is hibás L. Simon szerint, amikor a 3000 önkormányzati iskola fenntartóválásával hasonlítják össze a most zajló átalakítást. A könyvtárakat is érintik a változtatások, igaz Szegeden az átlagosnál könnyebb lesz a helyzet, hiszen nincs megyei bibliotéka, a Somogyi válik megyeivé. „A könyvtári állomány állami tulajdon, amit átadunk tulajdonba Szeged városának” – közölte.

A jelenleginél több forrás jut 2013-ban a múzeumokra

A kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, bőven lesz forrás a városivá váló intézmények fenntartására. A MIK-ek idén mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak a volt megyei múzeumi hálózatok működtetésére. „Csak a 19 városivá váló nagy múzeumi egység finanszírozására 2,4 milliárd forintot fogunk fordítani, ebből több mint 130 millió forint lesz a Móra Ferenc Múzeum állami támogatása” – részletezte. A kisebb települési múzeumok között pedig 1 milliárd 40 millió forintot fognak szétosztani. L. Simon reményei szerint további 700 milliós keret áll majd rendelkezésre azon néhány múzeumi egység finanszírozására, melyeket az állam saját maga tart majd fenn. A költségvetési törvény elfogadása esetén 4,1 milliárd jut erre a területre, ami 1,5 milliárddal több mozgástere lesz a vidéki kiállítóhelyeknek.

Botka László polgármesterrel és Solymos László alpolgármesterrel szerdán ült tárgyalóasztalhoz L. Simon László. A felek egyetértettek abban, hogy a Móra-múzeum Szeged egyik legfontosabb kulturális intézménye és értéke. „Itt valóban egy fejlődő, jól működő, megfelelően gazdálkodni képes intézményt tud átvenni a város. Azt is kifejeztem, hogy a kormány részéről a jelenlegi igazgatóban megvan a bizalmunk, támogatjuk, hogy folytathassa a munkáját” – jelentette ki. Megjegyezte, az elfogadott törvény értelmében egyetértési joga van a szaktárcának a könyvtár- és a múzeumigazgató kinevezésénél. A készülő szerződéstervezeten néhány apró korrekciót hajtanak végre, s a szegedi közgyűlés december elsején dönthet erről a kérdésről.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a MIK-től az Emberi Erőforrások Minisztériumához kerül, ami azonban nem fogja érinteni a folyamatban lévő fejlesztéseket. A Feszty-körkép a Móra-múzeumtól az emlékparkhoz kerül.

Fogas Ottó portálunknak elmondta, most zárult le az előkészítő munka, mely során több tízezer oldalnyi anyagot kellett összeállítaniuk a 19 tagintézménnyel, s 140 dolgozóval működő múzeumnak. „A jelenlegi fenntartónk és a minisztérium részéről, továbbá a város részéről egyaránt elfogadhatóvá vált szerződés formájában a fenntartóválás. Amennyiben a közgyűlés is elfogadja, akkor ez biztosítani fogja, hogy folyamatosan és zökkenőmentes legyen a váltás” – közölte a múzeumigazgató.

B. Nagy: ésszerű feladat-újraosztás zajlik

Szegeden a járási hivatal kialakítása kapcsán nem sikerült megegyezni a várossal, jegyezte meg B. Nagy László. A kormánymegbízott a Móra-Múzeum könyvtárában megtartott sajtótájékoztatón visszautasította azokat a kijelentéseket, mely szerint államosítás zajlik a járások kialakításával. „Ennek ellensúlyozására azt szeretném bejelenteni, hogy önkormányzatosítás is folyik. A parlament döntésének megfelelően az országgyűlés által hozott törvényt végre kell hajtani. A kormányhivatal mellérendeltségben működő Megyei Intézményfenntartó Központ gondjaira bízott múzeumokat jövőre az önkormányzat fogja működtetni” – tájékoztatott. „Szegeden illik megjegyezni azt, ami az országban sehol fel sem merül, hogy ez teljesen ingyenes átadás” – utalt vissza a rendkívüli közgyűlésre. B. Nagy közölte, a múzeumok esetében jelenleg ésszerű feladat újraosztás zajlik.

Hírzóna

Az áramhálózatot szabványosítják Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A munkák idején időszakos áramszünet lesz néhány utcában.

Tovább olvasom

Közélet

Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tavaly négyszázezren éltek a 4261,74 négyzetkilométeres területen.

Tovább olvasom

Hírzóna

Földrengés volt Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Richter-skála szerint 3,5-es erősségű földmozgást a lakosság is érzékelte.

Tovább olvasom

Aktuál