Közélet

„Kéményseprőt látok…” – Garancia a biztonságos fűtésrendszerre + FOTÓK

„Kéményseprőt látok…” – Garancia a biztonságos fűtésrendszerre + FOTÓK

2012. november 13., kedd
„Kéményseprőt látok…” – Garancia a biztonságos fűtésrendszerre + FOTÓK

Amellett, hogy a kedves szakmák közé sorolja a városi folklór, az egyik legfelelősségteljesebb munkák egyike is a kéményseprői hivatás. „A feladatunk fontossága leginkább a fűtésszezon kezdetekor, annak elején jelenik meg a médiában, de munkatársaink egész évben végzik tevékenységüket” – mondta el portálunknak Lajkó László kirendeltség-vezető.

A Szegedi Kéményseprőipari Kft. munkatársa kiemelte: a legfontosabb szempont, hogy minden címre, minden kéményhez el tudjunk jutni évente, ahol elsősorban a kémények átjárhatóságát, illetve ha kell, akkor azok tisztítását végzik el a szakemberek. „Az egész ország területén még mindig jellemzőek a nyílt égésterű, úgynevezett B típusú készülékek, az országban 80-90 százalékban vannak jelen ezek a berendezések. Itt a kéményseprőnek nagyon fontos ellenőrizni azt, hogy a megfelelő légbeáramlás megvan-e, ki tud-e alakulni a huzat, szereltek-e föl elszívó ventilátorokat, páraelszívót, ugyanis ezek könnyen meg tudják fordítani a huzatot, ami katasztrofális lehet” – magyarázta

Lajkó László

. A szakember példaként említette, hogy egy 24 kilowattos gázkazán 40 köbméter levegőt igényel óránként, míg egy kilogramm fa elégetéséhez 7-8 köbméter levegő kell, és talán kevesen tudják, hogy egy lakásban működő szagelszívó óránként 600 köbméter levegőt szív el, amit pótolni kell a külső levegő bejuttatásával. Ellenkező esetben a szagelszívó hatására a tüzelőberendezés kéményében megfordul a huzat, és a kéményből az égéstermékkel szennyezett levegő kerül vissza a lakótérbe. Az a javaslatom, hogy amint lehet, cseréljék le modernebb, biztonságosabb C típusú, zárt égésterű (turbós) gázkészülékre, ami a lakólégtértől teljesen függetlenül üzemel.

A szagelszívó visszafordíthatja a huzatot, és támad a szén-monoxid

Nagyon nehezen lehet érzékelni a szén-monoxidot, de ha már párásodás alakul ki a készülék körül, vagy enyhe fejfájást érzünk, rosszullétet, rögtön gyanakodni kell. Ilyenkor azonnal el kell zárni a fűtőberendezést, és szellőztetni, illetve kéményseprőt és gázkészülék szerelőt kell hívni. A Szegedi Kéményseprőipari Kft. 31 munkatársával, 23 kéményseprővel dolgozik, úgy, hogy a makói körzet is alájuk tartozik. „A fatüzelésű berendezések kéményénél fontos, hogy minőségi béléscsövezet legyen. Könnyen elkátrányosodik a kémény, a füstcső. A tüzelőanyag minősége is lényeges, a fának 40-60 százalék a víztartalma kivágáskor, legalább 2 év szükséges ahhoz, hogy természetes száradással 15-20 százalékig csökkenjen, ekkor már hatékonyan használható. Kizárólag kifogástalanul működő kéményt szabad használni, amelynek járatába nincs éghető anyag beépítve, illetve amelynek tisztítását és felülvizsgálatát használatba vétel előtt, majd azt követően minden évben ennek elvégzésére jogosult szolgáltatóval elvégeztették. Az égésterméket füstcsövekkel elvezető készülékek esetében tökéletesnek kell lennie a csövek állapotának, azok illeszkedésének, a falhoz történt rögzítésének. Az üzembe helyezett készüléket teljesítményének megfelelő kéménybe szabad csak csatlakoztatni, és nemcsak a készülék, hanem a fűtőberendezések karbantartásáról, műszaki felülvizsgálatáról is gondoskodni kell” – hangsúlyozta a kirendeltség-vezető, akit kollégájával együtt Gyálarétre kísértünk el egy ellenőrzés alkalmával. Ebben a magánházban szerencsére minden rendben volt a fűtésrendszer tekintetében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.