/

Kelemen Csaba: új koncepció kell a szabadtérin

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tradíciók tisztelete mellett az ifjúságot is aktívan be kell vonni a nyári szegedi színházi életbe, míg a szabadtéri csillagtetős színpadára az ország legjobb operett- és musicaljeit kell elhozni – nyilatkozta portálunknak Kelemen Csaba, akit a szabadtéri élére javasol Kohári Nándor.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szegedi szabadtérin ki kell alakítani egy új műsortervet, de nagyon fontos, hogy a pozitív hagyományokat megőrizzük és továbbvigyük zökkenőmentesen. Ennek legalapvetőbb eleme a nemzeti gondolkodás, a nemzeti szellem, s a nemzeti darabok továbbvitele” – nyilatkozta portálunknak Kelemen Csaba a kulturális bizottság szerdai ülése után.

Ahogy megírtuk, 6 igen és 2 nem szavazattal a kulturális bizottság szerdai ülésén úgy döntött, hogy a szombati városi közgyűlés napirendi pontjai közé javasolja Bátyai Edina leváltását. A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) Kelemen Csaba színművészt, az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatóját javasolja, míg művészeti vezetőnek Sasvári Sándor színművészt.

Kelemen Csaba szerint növelni kellene a zenés műfaj jelenlétét a szabadtérin, Szegeden nemzetközi és országos operett- és musical fesztivált lehetne rendezni. „A színházak minden évadban bemutatnak egy operettet vagy musicalt, amiket 20-40 millió forintos költségvetésből készítenek el. A bérletes előadások mellett néhány alkalommal játsszák ezeket mindössze, majd leveszik a műsorról, gyakorlatilag eltűnnek. Ezt a két műfajt értékesebbé tehetnénk azáltal, hogy az évad legjobb előadásainak biztosítunk teret a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Ide hozhatnánk a három legjobb operettet és musicalt, ezzel gazdagítva a szabadtérit” – magyarázta Kelemen Csaba. Megjegyezte, ahhoz, hogy a Dóm téren is megállják helyüket ezek a darabok, a színpad adottságaihoz kell igazítani azokat, például a díszletekkel, táncosokkal és zenekari kísérettel. Az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének meggyőződése, hogy az évad legjobb három legjobb produkciója az ország minden részéről vonzaná a nézőket a napfény városába.

„Az operának olyan hagyományai vannak Szegeden, amire méltán büszke lehet a város és a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése. Azt gondolom, ezt muszáj továbbvinni, méghozzá a helyi operatársulatot foglalkoztatva, de rendkívül fontos a neves vendégek meghívása is azért, hogy jöjjenek ide az ország különböző pontjáról” – hangsúlyozta a színművész, aki az ifjúságnak is nagyobb szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget biztosítana. Ebben a munkában a Szegedi Nemzeti Színház társulatára, zenekarára és táncosaira is számítana. Kelemen elmondta, Egerben az ifjúsági produkciókat helyi színészek rendezik, akik tinédzsereket vonnak be a játékba, akik a művészek mellett tanulhatják ezt a szakmát. Tapasztaltai szerint ebben a közös alkotómunkában nagy örömmel vesznek részt a fiatalok, s az újszegedi színpad kiválóan alkalmas lenne erre a célra.

Kelemen Csaba koncepciójával ért egyet Sasvári Sándor is. A színművész mindig azt tartotta szem előtt eddigi pályafutása során, hogy minimum 100%-ot kell teljesíteni ahhoz, hogy a közönség tetszését elnyerjék. „Az emberekre áradó rengeteg negatív dolognak egy ellentétét kell itt bemutatnunk, és óriási lehetőség a Szegedi Szabadtéri Játékok, hogy 5500 ember előtt pozitív gondolatokat, a hitet és szeretet lehet közvetíteni, és a hagyományoknak a tiszteletét” – fogalmazott.

Fontosnak nevezte a hagyományok tiszteletét, a nemzeti öntudatot, a tradíciók és a magyar hagyományok ápolását. Sasvári szerint az elmúlt években bemutatott produkciók egy része nem ezt támasztotta alá. „Rengeteg olyan darab van, amelyek méltatlanul el vannak hanyagolva, például magyar szerzők művei, rockoperák, musicalek, melyek szerintem itt Szegeden be kellene mutatni. Vannak olyan művek, amelyek 1-2 alkalommal mennek, igaz nagyon nagy sikerrel, ezeknek is nagyobb publicitást lehetne szerezni a szabadtéri által” – nyilatkozta portálunknak Sasvári Sándor.

A közgyűlés szombati ülésén dönt arról, hogy napirendre veszik-e Bátyai Edina leváltását.

Default thumbnail
Előző sztori

Az allergiásoknak télen is lehetnek tüneteik

Következő sztori

Játszóteret kaptak a Gyertyámos utcai ovisok + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek