Közélet

Jó adottság, gyenge szegedi teljesítmény geotermia felhasználásban

Jó adottság, gyenge szegedi teljesítmény geotermia felhasználásban

2012. november 16., péntek
Jó adottság, gyenge szegedi teljesítmény geotermia felhasználásban

Szeged geotermikus energiájának felhasználásáról tartottak szakmai fórumot, ahol megtudhattuk, hogy egyharmad áron lehetne üzemeltetni egy ilyen rendszert, mint a jelenlegi távhőszolgáltatást, majd az est végén egy kis balhé is fűszerezte a tanácskozást.

A fórumot azért hívta össze a Városkép- és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke,

Szentistványi István

önkormányzati képviselő, hogy szakértők és az érintettek részvételével megvitassák a szegedi távhőszolgáltatás jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, a lehetséges megoldásokat. A találkozás apropóját az adja, hogy a Szeged Hőszolgáltató Kft. kisebbségi tulajdonosa az Alfa-Nova Kft. elképzelései szerint a szegedi hőszolgáltatás 30 százalékát lehetne kiváltani azzal, hogy a város az Alfa-Nova Kft.-vel egy projektcéget hozna létre, és 5 milliárd forintos beruházásból építene ki geotermikus és biomassza rendszert. Előbbivel a használati meleg vizet mentesítené a gázenergia alól, utóbbit a fűtésrendszerbe ágyazná.

Básthyék nem sajtolnának

A fórum elején

Básthy Gábor

, a hőszolgáltató ügyvezetője vázolta fel röviden a tervet – amely egyébként a szeptemberi közgyűlés elé is bekerült,

de nem vette napirendre a testület

– kitérve a hőszolgáltatók mostoha helyzetére. Elmondása szerint 2011 óta az állam határozza meg az árakat, de a mai napig nem tudja megmondani senki, pontosan milyen metódus alapján. Básthy szerint ehhez párosulnak még a gázkereskedelem problémái és a kedvezőtlen piaci helyzet is, így lényegében csődközeli a helyzet szinte mindegyik hőszolgáltatónál. „A terv szerint geotermikus energiát a használati melegvízellátásba vezetnénk be, és egy 2x10 megawattos biomassza fűtőüzemet állítanának használatba, így a teljes távhőszolgáltatás kapacitásából 30 százaléka váltható ki a földgázfelhasználásnak” – ismertette az elképzelést Básthy hozzátéve, hogy az 5 milliárdos projektbe a városnak csak 1 milliárdot kell „betennie”, viszont a visszasajtolással a cég nem kíván kockázatot vállalni (az épített kutak vízbefogadó képessége nem 100 százalékosan kiszámítható).

Egyharmaddal kevesebbe kerül a geotermikus rendszer

Szanyi János

hidrogeológus, a Szegedi Tudományegyetem címzetes docense bár sok részletben – főleg a jogi háttér kuszaságában - egyetértett Bástyval, de mint mondta a számok tekintetében más következtetésre jutott, a visszasajtolást például elengedhetetlennek tartja a szakember, e nélkül komoly környezetkárosító hatások jelennek meg egy hosszú távú felszín alatti vízkivételnél. „Megyénkben már 7 településen közel a 30 százalékát váltja ki a távhőellátásnak geotermia, Szegeden alig pár százalék, miközben rendkívül kedvezőek az adottságok” – emelte ki a hidrogeológus.

Kóbor Balázs

geológus, a Szegedi Tudományegyetem tudományos főmunkatársa, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter igazgatója bemutatott néhány példaértékű geotermikus rendszert, mint a mórahalmi, vagy a hódmezővásárhelyi – utóbbi Közép-Európa legnagyobb ilyen rendszere -, melyek úgynevezett kaszkádrendszer alapon épülnek ki. Ez tömören azt jelenti, hogy a kinyert, magas hőfokú víz egy csőrendszeren keresztül a visszasajtoló kútig úgy van elvezetve, hogy közben szakaszosan épülnek rá lakóházak, intézmények, így a csökkenő hőmérsékletű termálvíz minden hőtöbbletét fel lehet használni. A konkrét számok tekintetében a szakemberek bemutatták, hogy 3 éve 54 forintot kellett fizetni kitermelt köbméterenként, ha nem sajtolták vissza a termálvizet. „Ha megépítik a visszasajtoló kutat, ami igaz, hogy költséges, 250-300 millió forint, de a visszasajtolás költsége 31 forint lesz köbméterenként” – ismertette a szakember a számokat, elmondva azt is, hogy egy gázos rendszerhez képest kevesebb, mint egyharmad áron üzemeltethető a geotermikus rendszer hosszú távon.

Indulatos vita a távhőszolgáltató és a lakosság kapcsolatáról

Ahogy arról már beszámoltunk

a fórum végén lakossági kérdések kereszttüzébe került a hőszolgáltató ügyvezetője. A megjelent civilek némileg eltérve a szakmai kérdésektől konkrét problémáikkal ostorozták a cégvezetést. Egy idős házaspár női tagja azt nehezményezte, hogy az új, lakásonkénti fogyasztást kimutató almérők, azaz a költségmegosztók számrendszerét nem érti. Erre Básthy azt felelte, hogy ő se, ez a végelszámolásnál derül ki, mikor elosztják majd az elfogyott hőmennyiséggel a számokat. A pár férfitagja pedig azt vetett az igazgató szemére, hogy a házban 3 liter víz folyik ki, mire meleg lesz, de ezt mégis meleg vízként számolja el a hőszolgáltató. Básthy erre úgy felelt, hogy ez az IKV hibája, a másik cég elismerte azt, így jogi kérdésről van szó.

Dovalovszki András

, ismert helyi civil aktivista felszólalásában megjegyezte, hogy bár jogilag igaza lehet az igazgatónak, de elvárható, hogy ne hárítsa másra a felelősséget, miközben a 3 liter utáni hasznot elteszi, hanem működjön együtt konstruktívan, hiszen egy önkormányzati, közszolgáltatást nyújtó céget vezet. Básthy Gábor a heves vita után elhagyta a TIK 3. számú előadóját, ám előtte Szentistványi Istvánhoz hajolt, és azt mondta, hogy többé ne hívják, mert nem fog elmenni fórumra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.