Írjon nekünk

Szórakozás

Hétvégi programajánló: Szuperhősök, amatőr filmek és Alvinék

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Képregényhősökkel telik meg a Somogyi, a Délvidék Házban amatőr filmesek mutatkoznak be, míg a Grand Caféban folytatódik a Szlovák Filmhét. A bulizni vágyóknak az IH Rendezvényközpontot ajánljuk, ahol a Depresszió, továbbá az Alvin és a Mókusok lépnek fel.

Népi Mesterségek Napja lesz 10 órától a Katolikus Házban. A hagyományos népi mesterségek lassan feledésbe merülnek. Rohanó világunkban nem árt megállni egy napra és ismereteket szerezni ezekről a mesterségekről (agyagedény készítés, kovácsolás, gyöngyszövés). November 17-én délelőtt 10 órától a Dugonics téri Katolikus Házban a legfiatalabbak „népmeseerdőben”, igazi meseszereplőként léphetnek be a mesék világába, az idősebbek délutánba nyúlóan folytathatják a néptáncot, népdaléneklést, mesemondást.

Szuperhősökkel és alkotóikkal is találkozhatnak a képregénykedvelők az idei szegedi képregényfesztiválon. Szombaton 10-től 18 óráig a Somogyi-könyvtárban kiállítások, előadások és „örömrajzolás” várják az érdeklődőket, a legnagyobb hazai kiadók pedig friss kínálatukkal jelentkeznek. Ízelítő az előadásokból: kiderül, hogyan fest az igazi képregény-szuperhős, miképpen válnak harcias amazonokból engedelmes mintafeleségek a manga képkockáin, s mi jellemezte az amerikai képregényt a „vad 70-es években…” A képregényfesztiválon idén is alkotói feladat vár majd a rajzolókra. A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóként tűzi műsorára Pozsgai Zsolt: Pipás Pista című zenés tanyawesternjét. A darab szerzője így ír főhőséről: „A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. 1933. január 13-án akasztották fel hétrendbeli gyilkosságért. A tanyavilágban mindenki férfinak ismerte, csak a börtönben derült ki, hogy nő. A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi.” A képregényfesztivál egyik előadója, Pilcz Roland, a rendezvény plakátján látható formában álmodta meg Pipás Pistát. További részletetek itt olvashatók!

Amatőr filmek fesztiválja lesz szombaton a Délvidék Házban. Máshol eddig nem vetített, pár perces dokumentumfilmek, kísérleti kisjátékfilmek és animációs filmek is szerepelnek a Van-Más-Kép Kísérleti Film- és Videoklip-fesztivál műsorfüzetében. Az V. Van-Más-Kép Kísérleti Film- és Videoklip-fesztiválra rekord számú nevezés érkezett: az országból és határon túlról 64 nevezés érkezett 4 kategóriában: kreatív dokumentumfilm, kísérleti kisjátékfilm, videoklip, animációs film. A vetítést követően, este hat órától pályaműveket háromtagú zsűri értékeli (Seres Tamás vezető rendező MTV Zrt, Váraljai Tamás producer, valamint Sághy Miklós SZTE-s filmesztéta), majd odaítéli a legjobb alkotásoknak járó díjakat is. Az egész napos vetítésre a belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A boldogság csengőit (Zvonky šťastia) vetítik 18 órától a Grand Caféban a Szlovák Filmhét keretében. Mariena és Roman unokatestvérek. Annak ellenére, hogy van saját családjuk, gyerekeik, mindennapi életük a telepen, mégis különcnek számítanak. Közös szenvedélyük köti őket össze, melynek kevés köze van a mindennapi élethez- csodálattal tekintenek Karol Gott és Dara Rolincová énekesekre. Gyűjtik, és egymás közt cserélgetik a bulvársajtóból kivágott róluk megjelent képeket, írásokat, együtt próbálják a dalokat idoljaik repertoárjából és egyben kölcsönzik identitásukat is, melyekkel már rokonaik és szomszédjaik is ismerik őket. Minden várakozás ellenére Marienka bújik Karol Roman pedig Darinka bőrébe…

Depresszió, Alvin és a Mókusok közös turné Szegeden 18 órától az IH Rendezvényközpontban. 19-kor a Nikson, majd 20 órakor a Depresszió, 21.45-kor pedig az Alvin és a Mókusok lép fel. A Depresszió 2000-ben történt megalakulás óta 6 lemezt, 15 videó klipet, 3 DVD-t, 1 kislemezt és 1 válogatáslemezt készített. Az 5 tagú formációt számtalan közönségdíjjal jutalmazták, és több mint 600 koncertet adott. Az egyik legnépszerűbb hazai rockzenekarnak számító csapat több kiadványával is vezette a hazai lemezeladási listákat. Októberben megjelent az Alvin és a Mókusok legújabb nagylemeze, a Bátorság, nyújtott kéz. Magyarország elsőszámú punk-rock zenekara jelenleg turnén mutatja be az albumot. Magyarország első számú punk-rock bandája mindent beleadott, hogy felülmúlja hangzásban és minőségben az előző 16 albumát, és úgy érzik, sikerült is.

The Southern Oracle, The Last Charge és The Banished koncertek lesznek a Club Noirban 19 órától.

A Szlovák Filmhét keretében 20 órától A rossz (Zlo) című horrort láthatják az érdeklődők a Grand Caféban, melynek rendezője Peter Bebjak. Rossz időben, rossz helyen vannak a Zlo (Rossz) című horrofilm szereplői, akik alaposan megismerkednek a paranormális jelenségekkel, miután elfogadják egy ismeretlen férfi felkérését, hogy forgassanak riportfilmet a házában. Egyre szörnyűbb titkokra derül fény. Miután elnyeli őket saját félelmük, harcolni kezdenek az életükért.

Nemzetközi Leung Ting Wing Tsun Kung Fu gála lesz vasárnap 15 órától az IH Rendezvényközpontban a Magyar Wing Tsun Egyesület Csongrád megyei iskoláinak szervezésében. Gálaműsor keretein belül mutatják be a Kung Fu történetét a kialakulástól napjainkig. Számos kosztümös és egyenruhás bemutatót tartanak a nézőközönség számára magyar és külföldi mesterek. Bruce Lee, a filmvászon Kung Fu mestere Leung Tinghez hasonlóan Yip Mantól tanult. Yip Man azonban, aki abban az időben a Wing Tsun stílus vezető nagymestere volt, Dr. Leung Tinget jelölte meg utódjául. A Leung Ting-féle Wing Tsun irányzatot jelenleg 60 országban, 4000 helyi szervezetben több mint egymillióan követik. A Wing Tsun stílust a Shaolin templom 1760-as lerombolása után megmenekült öt nagymester fejlesztette ki. Ennek a sokáig titokban őrzött stílusnak hatékonyságát mi sem jellemzi jobban, minthogy jelenleg is számos ország különleges fegyveres alakulata használja a kiképzési rendszerében.

Folyamatos kiállítások, programok

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Az Élet-Tér című kiállítás november 18-áig tekinthető meg a Fekete Házban. A Csillag börtön zárkáinak hű mását rendezték be be az időszaki kiállításon: a cellán keresztül léphetnek be az érdeklődők a kiállítótérbe, ahol az elítéltek „zárkán” készült képzőművészeti munkáit mutatják be. A különböző grafikákat, festményeket, cérnaképeket, kerámiákat egytől egyig a börtön falai között élők készítették. Az elítéltek közül senki sem rendelkezik művészeti képzettséggel, hanem autodidakta módon tanult meg rajzolni és festeni. A látogatók érzékelhetik majd azt a puritán, ingerszegény világot, melyben az alkotások a fényszegény környezetben megszületnek. A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg mintegy 1650 fő tölti szabadságvesztését vagy előzetes letartóztatását. Az alkotó munka az elítéltek között egyre népszerűbb: már több mint 200-an készítenek rendszeresen képzőművészeti alkotásokat. Az Élet-Tér címet viselő tárlaton huszonnégy elítélt 94 alkotását ismerheti meg a nagyközönség. A művek többsége festmény. A műfajilag sokszínű alkotások között éppúgy akad klasszikus tájkép, ahogy absztrakt alkotás vagy fotórealista mű. Szép számmal bemutatnak hajómaketteket is, köztük Szeged legendás gőzöse, a végnapjait élő Szőke Tisza kicsinyített mását.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott. A tárlat november 18-áig tekinthető meg.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Hírzóna

Javában zajlik a szegedi vár és kőtár fejlesztése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy régészeti homokozót is kialakítanak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megszűnik a látogatási időkorlát a vásárhelyi strandon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

De továbbra is csak a kültéri medencék üzemelnek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elindult a nyári idény a horvát tengerparton

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A turistáknak a beutazáshoz mindössze a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon.

Tovább olvasom

Aktuál