Írjon nekünk

Közélet

Hétfői programajánló: franciák a TIK-ben, Félévzáró buli a JUGYU Klubban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Két program várja a zenekedvelőket a Vántus István Kortárszenei Napok programsorozat kertében hétfőn, míg a TIK-ben két tárlat is nyílik. A „100 emlékmű, 100 író: megelevenedik Franciaország történelme” című kiállítás célja, hogy bemutassa a közönségnek a francia emlékműörökség gazdagságát, változatosságát.

„100 emlékmű, 100 író: megelevenedik Franciaország történelme” – ezzel a címmel nyílik tárlat 15 órakor a TIK-ben. 2009 decemberében a Francia Nemzeti Örökség Kiadója pompás kiadványt jelentetett meg ezzel a címmel, s ebben, a maga nemében egyedi kiadványban a Francia Nemzeti Emlékmű Központ kezelésében álló emlékhelyek kettős megközelítésben szerepelnek: az egyik irodalmi, mely szabad kezet ad 100 kortárs francia irodalmárnak, a másik történelmi, mely az emlékhelyek kezelőit szólaltatja meg. Ebből a gazdag kiadványból ad válogatást ez a kiállítás, melyet a francia állam bocsájtott a különböző országokban működő Francia Kulturális Egyesületek rendelkezésére. A szegedi oktatásban hagyományosan jelen lévő francia nyelv és kultúra ápolását felvállaló Alliance Française de Szeged ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárával együtt törekszik missziója betöltésére. A kiállítás célja, hogy bemutassa a közönségnek a francia emlékműörökség gazdagságát, változatosságát és hogy teljes nagyságában láttassa azt. Ezek az emlékművek, apátságok, várak, őskori barlangok az összes történelmi korszakon átnyúlva szemléltetik a francia műemlékállomány gazdagságát. A Font-de Gaume barlangtól a Villa Savoye-ig, a Mont-Saint-Michel apátságtól a salses-i erődig, a carnac-i kősoroktól Augustus La Turbie-ben talált győzelmi emlékműéig, a párizsi Szent Kápolnától Bussy-Rabotin gróf váráig vagy az Azay-le-Rideau kastélytól a cluny-i apátságig, a Francia Nemzeti Emlékmű Központ kezelésében lévő emlékhelyekből válogatva, Franciaország történelmét több szempontú megközelítésben láttatják a tablók és kellemesen csábító földrajzi utazásra invitálják a látogatókat. Megnyitó beszédet Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja tart, az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület elnöke.

A Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén 16 órakor a Somogyi-könyvtárban a Nótás Újságot mutatják be a Magyar Nótaénekesek Egyesületének estén. A házigazda Majzik István, a Bába és Társai Kiadó ügyvezetője lesz.

Vántus István kezdeményezésére 1971 óta minden év őszén megrendezik Szegeden a kortárszenei napokat. 17 órakor a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában Hollós Máté, a Vántus Társaság elnöke beszélget Fekete Gyulával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés tanszékének nemrég kinevezett vezetőjével. Az 1962-ben született, máris igen gazdag életművel rendelkező szerző a Zeneakadémián, illetve észak-amerikai egyetemeken szerzett diplomát, és doktori fokozatot. Erkel és Bartók-Pásztory díjai, valamint hazai és nemzetközi kitüntetései jelzik elismertségét. Fekete Gyuláról a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem honlapján. A Vántus István Kortárszenei Napok programsorozat keretében 19.30-tól az SZTE Zeneművészeti Karának Fricsay Termében kamarakoncertre várják az érdeklődőket, ahol többek között Fekete Gyula, Vántus, Orbán György, Hollós Máté és Pertis Jenő egy műve is felcsendül.

Az Egész-ség Bár Klub programján az akupunktúra és az agy, a kínai gyógyászat napjainkban címmel tartanak előadást 17 órakor az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar társalgójában. A Szegedi Közéleti Kávéház rendezvényén szó lesz a lelki problémákról, s arról, hogy az érzelmi megélések miként kapcsolódnak a szervekhez, szervrendszerekhez. A szervezetet kerek egészként vizsgálva és az ősi tudást segítségül hívva ráláthatunk problémáink gyökereire. A vetítéssel egybekötött előadás és beszélgetés vendége Rideg Sándor ideg-elme gyógyász, addiktológus, hagyományos kínai orvos.

XY – kiállítás megnyitó 18 órakor az SZTE Tanulmányi és Információs Központban, ahol Hegedus Ioan Andrei és Kovács Gyula A. alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A JGYPK Szabadidőközpont Kávézó – JUGYU Klubban 20 órától Végső állomás – Félévzáró JUGYU-s Bulira várják a kikapcsolódni vágyókat. 20 órától The Beatlösz koncert lesz, majd 22 órától buli hajnalig kalauz lányokkal és kapaszkodó rudakkal. Az est házigazdája DJ Krizs. A belépés JUGYU Kártyával díjtalan, SZTE diákigazolvánnyal 300, míg külsősöknek 500 forint.

Folyamatos kiállítások, programok

Ötven éve érkezett az első Bengáli villamos Szegedre, ebből az alkalomból emlékkiállítás nyílt a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ szervezésében az EDF Galériában, a Klauzál téren. A szervezők nemcsak a járművet, de a város elmúlt ötven évét is szerették volna bemutatni. A kiállításon különleges tárgyi emlékek, köztük a járműveken található feliratos táblácskák, jegyérvényesítő készülék, néhány, a villamosok irányításához szükséges menetkapcsoló vagy éppen a vezetők által utastájékoztatásra használt mikrofon is látható. A tárlaton csaknem negyven tabló segít felidézni a jellegzetes szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait, de a látogatók tervrajzokon is tanulmányozhatják a villamosokat. Emellett a kiállított Bengáli emlékmodellbe be is ülhetnek a nézelődők, ahol kisfilmek idézik fel a múltat. Az első Bengáli ötven éve érkezett Szegedre. Az 1960-as években a fővárosban az igencsak megnövekedett utasszám miatt fejlesztették ki a négytengelyes csuklós járművet, ami bár ott nem aratott nagy sikert, a vidéki városokban évtizedekig szállította az utasokat. Szegedre 1962 novemberében érkezett az első Bengáli, majd évtizedek alatt 46 darabosra bővült a flotta. Ezek a járművek fél évszázadon át meghatározták a szegedi városképet és a villamosközlekedést. A Bengáli’50 kiállítás az EDF Galériában december második hetéig várja a látogatókat.

A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amit a Somogyi-könyvtárban láthatnak az érdeklődők. A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész. A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat. Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is. Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, készített képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is, Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).” A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok. Haui József kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Eudochia Zavtur moldovai festőművész alkotásai tekinthetőek meg a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A művész Eudochia Zavtur, a Moldovai Képzőművészek Egyesületének tagja, 1953-ban született a moldovai Corjevoban. A nemzetközileg elismert, a moldovai kortárs román képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője a grafik, a könyvillusztráció és a festészet műfajában alkot. A Kijevi Művészeti Akadémián végzett művésznő ihletének egyedi rendszerbe foglalt munkasorozatok általi megjelenítését részesíti előnyben, mind a megragadott témák kohéziója, mind a stilisztikai elrendezés révén. Eudochia Zavtur olajfestményeinek világa harmóniát és fényt fejez ki, a színárnyalatok rezgéseinek csodáját. Művei megtalálhatók Moldova, Oroszország, Ukrajna, Románia, Olaszország, Finnország, Németország, Izrael, Franciország, Hollandia, Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália számos állami és magángyűjteményében. A kiállítás 2012. december 7-éig látogatható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton több mint 40 Munkácsy-festményt mutatnak be, köztük több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója is látható a december 16-áig látogatható tárlaton.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Negyven éve történt: egy magyar a Kármán-vonalon túli világban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Negyven éve lőtték fel a Szojuz 36 fedélzetén Farkas Bertalant a világűrbe. Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Hírzóna

Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre több ember ellen emelnek panaszt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ezért utálta meg örökre a fél ország Gyurcsány Ferencet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A politikus épp 14 éve borította a bilit híres őszödi beszédével.

Tovább olvasom

Aktuál