Közélet

Győrffy Szegeden: erős kamarai rendszer jön létre az agráriumban + FOTÓK

Győrffy Szegeden: erős kamarai rendszer jön létre az agráriumban + FOTÓK

2012. november 27., kedd
Győrffy Szegeden: erős kamarai rendszer jön létre az agráriumban + FOTÓK

Erős, a tagoknak értékes szolgáltatásokat nyújtó, érdekeiket hatékonyan képviselő kamarai rendszer jön létre az agráriumban - jelentette ki Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke kedden Szegeden.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara az alapanyag-termelőktől kezdve a feldolgozókon át a nagykereskedőkig tömöríti majd az ágazat valamennyi szereplőjét - mondta a fideszes országgyűlési képviselő egy gazdafórum szünetében tartott sajtótájékoztatón. A jelenleg 11 ezer önkéntes tagot összefogó kamara helyett várhatóan 300-400 ezer közötti létszámú - kötelező tagságú - köztestület jön létre. A közelgő november 30-i határidő előtt 200 ezren már eleget tettek nyilvántartási kötelezettségüknek, és 150 ezren befizették az egyszeri, 5 ezer forintos regisztrációs díjat is - közölte az elnök. Hozzátette: aki ezt elmulasztja, az kizárja magát a kamarai választásokból. A kamara értékes szolgáltatásokat kíván majd nyújtani tagjainak. A tanácsadói hálózat elsősorban a kis- és közepes vállalkozóknak adhat majd segítséget, a nagyobb cégek pedig a külpiacra jutáshoz kaphatnak támogatást - ismertette.

Jakab István

, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke hangsúlyozta: az új kamara lesz az első, a magyar agrárium teljes vertikumát összefogó önkormányzati szerve. A politikus hangsúlyozta: jelenleg a változások időszakát éljük, folyik a vita az Európai Unió új 2014 és 2020 közötti költségvetéséről, valamint az átalakuló közös agrárpolitikáról. Az agrárkamara létrehozása, a mezőgazdasággal kapcsolatban születő jogszabályok célja, hogy működőképes birtokrendszer alakuljon ki, és segítse a magyar gazdákat abban, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokat maradéktalanul föl tudják használni. A földtörvény elfogadását követően a kormány tervezi az üzemméretet és az integrációt szabályozó jogszabály megalkotását. Ez utóbbi célja az lesz, hogy a gazdák saját maguk hozhassák létre integrációjukat, és a helyben megtermelt jövedelem ott is maradjon – hangsúlyozta a politikus. Jakab István kiemelt feladatnak nevezte a közraktári rendszer újjáélesztését, amely az éven belüli finanszírozás fontos eleme lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.