Közélet

Egyre több a meddő pár Magyarországon

Egyre több a meddő pár Magyarországon

2012. november 27., kedd
Egyre több a meddő pár Magyarországon

A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a fővárosban tartott konferencián.

Az államtitkár A gyermek létszükséglete a család című, a Gólyahír Egyesület által szervezett konferencián elmondta: ezek a párok mégis szeretnének gyermeket nevelni, ezért is fontos, hogy az örökbefogadást érintő szabályozásokat a kormány egyértelműbbé tette. Hasonlóan fontos volt az örökbefogadási eljárás egyszerűsítése; a törvénymódosítás a jövő év elején hatályba léphet, így akkortól az engedélyeztetés már kevésbé lesz bonyolult. Kiemelte még

Soltész Miklós

az örökbefogadói gyes bevezetését. Ez alapján azok, akik 3-6 éves gyermeket fogadnak örökbe, fél évig otthon maradhatnak vele. A kormány különtámogatásban részesítette azokat a szervezeteket, amelyek ezen a területen tevékenykednek - tette hozzá. Pozitív fejleményként számolt be az államtitkár arról, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2002-ben még 836 örökbefogadás volt, majd ez a szám folyamatosan csökkent a következő években, de 2011-ben már ismét 800 fölé emelkedett ez a szám. Soltész Miklós "örömteli statisztikának" nevezte továbbá, hogy csökkent az abortuszok száma Magyarországon: 2002-ben még több mint 56 ezer terhesség-megszakítást végeztek az országban, aztán 2010-re ez a szám 40 ezer 500 volt, idén pedig várhatóan 36 ezer 600 lesz. "Ez a szám még mindig nagyon nagy (...) kétszerese a szlovákiai számoknak" - fűzte hozzá. Hozzátette, hogy idén a várható gyermekszám elérheti a 91 ezret, ami bíztató, mert például 2010-ben csak 88 ezren születtek az országban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.