Egyetem

Külföldi díszdoktorok és Szent-Györgyi-koncert az egyetem napján + FOTÓK

Külföldi díszdoktorok és Szent-Györgyi-koncert az egyetem napján + FOTÓK

2012. november 10., szombat
Külföldi díszdoktorok és Szent-Györgyi-koncert az egyetem napján + FOTÓK

Ünnepi szenátusülés keretében köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem új díszdoktorait és kitüntetettjeit az egyetem napján, melyen a Szent-Györgyi Albert-emlékév kapcsán megemlékeztek Szeged Nobel-díjas tudósáról, az egyetem egykori rektoráról.

Mint ismeretes,

Szent-Györgyi Albert

75 éve vehette át a legnagyobb tudományos elismerést. Nevét kiemeli a magyar Nobel-díjasok közül, hogy ő az egyetlen, akit itthon – Szegeden – elért eredményeiért tüntettek ki. A tudós emlékének szentelt esztendőt nemzetközi keretbe helyezték, a Szent-Györgyi-év első kiemelkedő eseménye a márciusi tudományos konferencia volt, melyre kilenc külföldi Nobel-díjas érkezett. Közeledik az év vége, és az egyetem napi emlékező szenátusülés is nemzetközi jelleget kapott, hiszen – a hagyományoknak megfelelően – ezen a délelőttön avatták a Szegedi Tudományegyetem külföldi díszdoktorait – mondta el köszöntő beszédében

Szabó Gábor

, az SZTE rektora. Mint fogalmazott, az év ezen struktúrája az egyetem misszióját is szimbolizálja, hiszen mind országosan, mind nemzetközileg meghatározó tényező szeretne lenni. „Hiszem, hogy csak úgy lehetünk igazán fontosak az országnak, ha nemzetközileg is elismertek vagyunk. Ezért is nagyon lényeges, hogy a szegedi egyetem valódi, nemzetközi jelentőségű kutatóegyetem legyen” – összegzett a rektor. A nemzetközi együttműködések rendkívül fontosak, de nem lehet az intézmény nemzetközileg elismert, ha nem rendelkezik erős munkatársi bázissal, ami megérdemli a nemzetközi figyelmet – utalt Szabó Gábor az egyetemi kitüntetésekre.

Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesült Lars Edvinsson (Lunds Universitet), Hendrik Cornelis van Riemsdijk (Universiteit Tilburg), Ulrich Joos (Westfälische Wilhelms-Universität Münster), Kish B. László (Texas A&M University). Pro Universitate-díjat vehetett át Kaltenbach Jenő (ÁJTK, egyetemi docens), Kérchy László (TTIK, egyetemi tanár), Penke Olga (BTK, egyetemi tanár), Pukánszky Béla (JGYPK, egyetemi tanár) és Varga Tibor (ÁOK, egyetemi tanár). Klebelsberg Kunó-díj birtokosa Penke Botond (ÁOK, professor emeritus) és Kocsis Vilmosné Mihalik Erzsébet (az SZTE Füvészkert igazgatónője). A Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatában részesült Papp Gyula (ÁOK, professor emeritus) és Békési Imre (JGYPK professor emeritus). Kristó Gyula-díjat vehetett át Türk Attila, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a szentesi Koszta Jószef Múzeum kinevezett igazgatója. Az augusztus 20-án adományozott Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést Hantos Zoltán (ÁOK, egyetemi tanár) akkori távolléte miatt most vehette át. 19 órakor a Nagyszínházban Szent-Györgyi-emlékkoncertre várják az érdeklődőket. Az est folyamán több olyan mű is felcsendül, amelyet 1937-ben Szent-Györgyi Albert tiszteletére adtak elő. A rendezvényt Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Szabó Gábor rektor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.