Gazdaság

Cséfalvay: hatékonyan kell felhasználni az uniós forrásokat

Cséfalvay: hatékonyan kell felhasználni az uniós forrásokat

2012. november 30., péntek
Cséfalvay: hatékonyan kell felhasználni az uniós forrásokat

A Magyarország számára rendelkezésre álló európai uniós források minél hatékonyabban felhasználását, és a növekedés szolgálatába állítását nevezte a legfontosabb feladatnak Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiai államtitkára az Európai Bizottság magyarországi képviselete által az európai növekedési kilátásokról rendezett pénteki budapesti nemzetközi konferencián.

Hangsúlyozta a kohéziós politika jelentőségét is, mert segíti az elmaradottabb régiók felzárkózását, és kiemelte, hogy a kilábaláshoz a válságból az unióban intézményi reformokra, a tagállamokban pedig nemzeti reformprogramokra van szükség. A bizottság is fontosnak tartja a munkahelyteremtést, Magyarországon az elmúlt két évben végbement változások szintén a munkaerőpiac fellendülését szolgálják - közölte.

Győri Enikő

, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára arra mutatott rá, hogy a válság miatt háttérbe szorultak az EU eredeti céljai. A következő többéves (2014-2020) költségvetési keret körüli vitákról azt mondta, a célokban egyetértenek a tagállamok, de amikor a megvalósításukra kerülne a sor, már vonakodnak: több Európát akarnak, de kevesebb pénzből. Rossz jelzés a piacoknak és a polgároknak, hogy az országok nem tudnak megállapodni a költségvetésről - mutatott rá. Hangsúlyozta, a tagállamoknak újra kellene építeniük a bizalmat, mert a polgárok lassan elvesztik hitüket az európai közösségben. Megemlítette, hogy a kohéziós támogatások csökkentése kedvezőtlenül hatna a magyar növekedési kilátásokra, holott ennek a közös politikának a növekedést és a munkahelyteremtést kellene ösztönöznie.

Elena Flores

, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának igazgatója kiemelte, jelenleg nem túl kedvező a gazdasági környezet sem Európában, sem a világ többi részén. Japánban például lelassult a növekedés, és nagy a bizonytalanság amiatt, hogy az Egyesült Államokban hogyan kezelik majd a nehéz fiskális helyzetet. Úgy vélte, jövőre összességében mégis javulhat a világgazdasági helyzet. Kifejtette: a fellendülés az év közepéig még nem indul be, a belföldi fogyasztás gyenge marad, ezért eleinte inkább az exporthelyzet javulása miatt lehet növekedés. Később azonban a fogyasztás is növekedhet a bizalom javulása miatt - tette hozzá. A szakértő szerint az állami és a magánszektor is túlságosan eladósodott, Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban és Írországban különösen romlott az állami pénzügyi helyzet, és további nehézség, hogy éppen azokban az országokban a legrosszabbak a növekedési kilátások, ahol a leginkább szükség lenne az államadósság csökkentésére. Hangsúlyozta: folytatni kell a fiskális konszolidációt, és működőképes pénzügyi rendszert kell létrehozni. A gazdasági és monetáris unió felé kell haladniuk a tagállamoknak, ez hosszú folyamat, de nincs idő sokat gondolkodni, mielőbb el kell kezdeni a megvalósítását - hívta fel a figyelmet Elena Flores.

Szűcs Tamás

, a bizottság budapesti képviseletének vezetője azt mondta, a bizottság igyekszik olyan költségvetést kialakítani, amely kedvezően hat a növekedésre és a munkahelyteremtésre egész Európában. A költségvetés összege alapvetően nem az EU-nak szánt pénz, hiszen a 94 százaléka visszakerül a tagállamokba - mutatott rá. Hozzátette, a bizottság célja egyebek mellett az, hogy a növekedést ösztönző beruházásokat támogassák, és a kohéziós politika koordinált, egyszerűbb, átláthatóbb legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.