Közélet

Botka: a Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot

Botka: a Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot

2012. november 15., csütörtök
Botka: a Fidesz felszámolja az önkormányzatiságot

A szegedi polgármester szerint az állam 100 milliárd forinttal többet vesz el a települési önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvesz, továbbá a feladatátvállalás miatt a települések elveszítik hitelfedezetüket, így a Fidesz nem megmenti, hanem felszámolja az önkormányzatiságot.

Botka László

(MSZP), szegedi polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter,

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető államtitkár, országgyűlési képviselő csütörtökön

Hódmezővásárhelyen egyeztetett

Almási István polgármesterrel és a település más vezetőivel az önkormányzati adósság állami átvételéről. A megbeszélések előtti sajtótájékoztatón Matolcsy György elmondta, a kormány célja az, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából. Botka László közleményében azt írta: kormány a települések megmentőjének szerepében tetszeleg, holott az önkormányzatok többségében azért következett be a pénzügyi ellehetetlenülés, mert a központi költségvetés az elmúlt két évben drasztikusan csökkentette a települések támogatását, a következőkben pedig azt teljesen felszámolja. A politikus hozzátette: jövőre az állam összességében 400 milliárd forintot vesz el a települési önkormányzatoktól, miközben 300 milliárdnyi feladatot államosítanak. Ezzel olyan pénzügyi helyzetet állítanak elő az egyes településeken, hogy gyakorlatilag elvész a korábban felvett hitelek visszafizetésének fedezete - emelte ki a polgármester. A polgármester pikánsnak nevezte, hogy a kormány éppen Hódmezővásárhelyen, szavai szerint az ország egyik leginkább eladósodott városában tette meg bejelentését. Botka László az adósságátvállalás másik súlyos anomáliájaként említi, hogy az eljárás a felelőtlenséget jutalmazza: a politikus közleménye szerint minél nagyobb egy város adóssága, annak nagyobb százalékát vállalja át a központi költségvetés. Példaként az általa vezetett Szegedet hozta fel: mivel, mint írta, a város fegyelmezetten gazdálkodott, és "nem hazardírozott a svájci frank alapú kötvényekkel", adósságállományának csak mintegy 40-50 százalékát vállalja át az állam, míg a pazarlók 70 százaléknyi adósságtól is "megszabadulhatnak".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.