Közélet

Básthy Gábor kirohant, mint Zrínyi: Ne hívjatok, nem megyek több fórumra

Básthy Gábor kirohant, mint Zrínyi: Ne hívjatok, nem megyek több fórumra

2012. november 15., csütörtök
Básthy Gábor kirohant, mint Zrínyi: Ne hívjatok, nem megyek több fórumra

Botrányba fulladt a szegedi távhőszolgáltatás jövőjének lehetőségeiről tartott szakmai fórum, mikor néhány hozzászóló felelősségre vonta Básthy Gábort, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezetőjét a távhőt mérő, lakásokba beszerelt új órákkal kapcsolatban. Az ügyvezető elviharzott, kijelentve, hogy ne hívják, mert soha több nem jön lakossági fórumra.

A fórumot azért hívta össze

Szentistványi István

, a Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke (LMP), hogy a hőszolgáltató kisebbik tulajdonosának az elképzelése kapcsán – mely már egyszer szerepelt a közgyűlés előtt is, de a testület nem vette napirendre – Szeged távhőellátásának a jövőjéről beszéljenek, a geotermikus energia felhasználásnak a lehetőségeiről eszmét cserélhessenek az érintettek. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. kisebbségi tulajdonosa, az Alfa-Nova Kft. elképzeléseit ismertette az ügyvezető,

Básthy Gábor

, elmondva: a szegedi hőszolgáltatás 30 százalékát lehetne kiváltani azzal, hogy a város az Alfa-Nova Kft.-vel egy projektcéget hozna létre, és 5 milliárd forintos beruházásból építene ki geotermikus és biomasszarendszert. Előbbivel a használati meleg vizet mentesítené a gázenergia alól, utóbbit a fűtésrendszerbe ágyazná. A szakmai vita során az egyetem részéről megjelent geológusok a környező városok geotermikus rendszereivel is összehasonlították a Szegedre tervezett modult, és több területen találták azt problémásnak (a fórumról írt péntek reggeli összefoglalónkban olvashatnak majd a részletekről). Az indulatok akkor szabadultak el, mikor néhány lakos a szakmai beszámolók után saját lakókörnyezete távhőproblémáit szegezte Básthy Gábornak (fotónkon az első sorban, középen). Egy idős házaspár női tagja azt nehezményezte, hogy az új, lakásonkénti fogyasztást kimutató almérők, azaz a költségmegosztók számrendszerét nem érti. Erre Básthy azt felelte, hogy ő se, ez a végelszámolásnál derül ki, mikor elosztják majd az elfogyott hőmennyiséggel a számokat. A pár férfitagja pedig azt vetett az igazgató szemére, hogy a házban 3 liter víz folyik ki, mire meleg lesz, de ezt mégis meleg vízként számolja el a hőszolgáltató. Básthy erre úgy felelt, hogy ez az IKV hibája, a másik cég elismerte azt, így jogi kérdésről van szó. „A belső rendszer hibájáért nem mi vagyunk a felelősek” – tette hozzá, majd amikor a bíróságot hozta szóba az idős hölgy, az igazgató úgy felelt, hogy forduljon nyugodtan az igazságszolgáltatáshoz. „Miért nem egyeztet a két igazgató, önök gond nélkül elteszik hónapok óta a pénzt, amiért nem is meleg víz jött, ez rablás” – méltatlankodott az idős úr.

Dovalovszki András

ismert helyi civil aktivista felszólalásában megjegyezte, hogy bár jogilag igaza lehet az igazgatónak, de elvárható, hogy ne hárítsa másra a felelősséget, miközben a 3 liter utáni hasznot elteszi, hanem működjön együtt konstruktívan, hiszen egy önkormányzati, közszolgáltatást nyújtó céget vezet. Básthy Gábor a heves vita után mikor elhagyta a TIK 3. számú előadóját, ám előtte Szentistványi Istvánhoz hajolt, és azt mondta, hogy többé ne hívják, mert nem fog elmenni fórumra. A vita érdemi részéről, a geotermikus energia felhasználásáról reggel olvashatják tudósításunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.