//

Anya csak egy van – és visszamenne dolgozni! + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Könnyebb vagy nehezebb munkát vállalnia egy szülés után visszatérő anyának? Az anyadolgozik.hu projekt nem kérdez, hanem segít felkészíteni a kismamákat a visszatérésre.

Az Új Széchenyi-terv keretében nyert pályázati forrásból valósították meg az anyadolgozik.hu projektet, mely két évig segíti a gyesről visszatérő édesanyákat elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az anyadolgozik.hu elnevezésű projektben több mint hatvan nő vesz részt a Tudásklaszter Nonprofit Kft. szervezésében. A program célcsoportja a szegedi kistérségben élő, a gyes és a gyed időszakát éppen vagy legfeljebb egy éve befejező, illetve gyeten lévő, közép- vagy felsőfokú végzettségű, a munkaerőpiactól távol levő anyák.

Az anyáknak ismeretbővítő képzéseket, közbeszerzési, asszisztensi tanfolyamot tartanak, ezenkívül klubfoglalkozások keretében többek között a vállalkozói műhelyben az önfoglalkoztatás lehetőségeit ismerhetik meg, illetve különböző tréningeken is részt vehetnek.

Gyereknevelés ötvözve a továbbképzéssel

„Ha két évig gyesen vagyok, majd visszamegyek dolgozni, visszavesznek, de nem biztos, hogy el tudom látni a munkát, nem lesz idő túlórára, vagy épp pedagógusként a délutáni szülői értekezletet, illetve reggel hétkor ügyeletet vállalni” – közelítette meg a problémát Pócza Edit szakmai vezető, aki kiemelte, hogy ma már jelentősen kitolódott a gyermekvállalás, változott a családmodell, a nagymamák dolgoznak 62 éves korukig is akár, nem úgy érnek rá a gyermekekre vigyázni, mint hajdanán.

„Nagy hangsúlyt fektetünk az édesanyák tekintetében már a képzésük elején arra, hogy nekik miben kell változni, fejlődni, hogy tényleg olyan munkaerők legyenek, akikre szükség van. Gyakran előfordul, hogy aki gyesen van, gyereket nevel, bezárul, nem annyira figyeli a világ dolgait, pedig lehetséges, egy munkaadónak éppen arra van szüksége, hogy nyitottabb legyen az alkalmazott. Nem ez a generáció az, aki először gyereket szül, nagyon sok képzésünk van, ami olyan anyukáknak szól, akiknek volt munkahelyük, ilyenek például informatikai, nyelvi felfrissítő képzéseink. Úgy szeretnénk visszaküldeni az anyákat a munkaerőpiacra, hogy nem nyaralni voltak, gyereket szülni, hanem picit fejlődni” – tette hozzá Csernus Anikó esetmenedzser.

A szakemberek kiemelték, hogy sajnos hiába védi a munka törvénykönyve a gyesről visszatérő anyákat, hiszen főleg a versenyszférában gyakori, hogy visszaveszik ugyan őket, de azzal az indokkal, hogy megszűnt a munkakörük, rövid határidővel végül is elbocsátják őket.

Az anyukák bizonytalanok

Megkérdeztünk néhány kismamát, milyen esélyeket lát arra, hogy gyermekvállalás után el tudjon helyezkedni. „Óvodapedagógusként dolgoztam, és egyelőre úgy néz ki, hogy visszavesznek, elvégzem a vezetői képzést, és a terveim szerint vezető óvónőként állnék ismét munkába. Ez azonban csak az én fejemben állt így össze. Mivel már van két gyermekem, tapasztalt vagyok e téren. Korábban nem izgultam, hogy mi lesz velem, ma már bizonytalanabb a helyzet” – mesélt a kilátásokról Judit.

Ágnes könyvelőként dolgozik, és elmondása szerint őt a főnöke nagyon várja vissza, de azt látja, hogy ez a hozzáállás munkahelyfüggő. „Sajnos azonban olyanok a munkakörülmények, amelyekhez a gyerek mellett már nehezen tudok alkalmazkodni. Gyakran kell túlórázni, előfordul, hogy estig is benn kell maradnunk, és nincs az a bölcsőde, mely ennek megfelel vagy az a nagymama, aki rendszeresen mozgósítható lenne ilyen alkalmakra” – vázolta a problémát a kismama. Hozzátette, egyre gyakoribb a mai világban az a jelenség, hogy minél hamarabb visszamennek dolgozni az anyák, és már nemcsak tőlünk nyugatabbra, hanem idehaza is keresett vállalkozás lett a bébiszittereké…

Tekintse meg a Telin TV Pócza Edittel és Csernus Anikóval készített beszélgetését is a kismamák munkába állását segítő programról (Szegedi Panoráma, 2012. október 12.)!

Előző sztori

Könyvesbolt volt, bolt nem volt – lakat a Bálint Sándoron is + FOTÓK

Következő sztori

Röplabda: megállíthatatlan az SZTE EHÖK SE női csapata