Közélet

A védőoltásnál nincs hatékonyabb módszer az influenza ellen

A védőoltásnál nincs hatékonyabb módszer az influenza ellen

2012. november 23., péntek
A védőoltásnál nincs hatékonyabb módszer az influenza ellen

November közepéig minden kistérségbe kiszállították az influenza szempontjából rizikócsoportba tartozók számára az ingyenes vakcinákat. Csongrád megyébe annyi oltóanyag érkezett, mint tavaly, 54 ezer.

Magyarországon a lakosság 13 százalékának – a krónikus betegeknek és a 65 éven felettieknek – ingyen adják az oltóanyagot, a patikákban pedig mindenki számára hozzáférhető a világ összes gyártójának oltóanyaga 2 ezer és 4 ezer forint közötti áron. Az ÁNTSZ szerint most érdemes kérni az influenza elleni vakcinát, mert az oltást akadályozó fertőzések még viszonylag ritkák, nincs járvány, s ilyenkor még a háziorvosok kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban. Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, és egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek influenza elleni ingyenes védőoltásban. A kisgyermekeknek, illetve a vérzékenyeknek szánt ingyenes vakcinák elérhetőségéről a háziorvos ad felvilágosítást. Az ÁNTSZ mindenkinek ajánlja a védőoltást, ugyanis „segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést".

Nem bedőlni a hamis híreszteléseknek

Tombácz Zsuzsanna

megyei tiszti főorvostól megtudtuk, fontos felhívni elsősorban a rizikócsoporthoz tartozó betegek figyelmét az ingyenes vakcinára, mert az influenza nagyon komoly fertőzéssel is járhat, soha nem lehet tudni, mikor, milyen súlyos megbetegedés éri a beteget, ha megkapta a vírust. A megyei tiszti főorvos asszony felháborodását fejezte ki, hogy egyes kereskedelmi televíziók szakszerűtlen, felelőtlen és módfelett káros tájékoztatás adnak a védőoltások állítólagos káros mivoltáról és veszélyes mellékhatásairól. Legutóbb az egyik talkshow-ba meghívtak egy elkeseredett anyukát, aki hosszasan ecsetelte, hogyan vált „rongybabává” gyermeke, miután fölvette az egyik gyermekbetegség elleni védőoltást. Nagyon veszélyesek az ilyen és ehhez hasonló híresztelések, mert negatívan befolyásolják az embereket, ugyanis azt akarják elhitetni velük, hogy a védőoltások veszélyeztetik az egészségüket, holott ezt semmi sem támasztja alá, érvel Tombácz Zsuzsanna. Tavaly például 48 ezer influenza elleni vakcina fogyott megyénkben, és egyetlen bejelentés sem érkezett oltási szövődményekről. Az influenza elleni védekezésben a védőoltásnál nincs hatékonyabb módszer, szögezte le a tiszti főorvos. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője

Ócsai Lajos

már korábban kifejtette: az oltással kapcsolatos kockázatok sokszorta kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések okozhatnak. Mint elmondta: az előző szezonban országosan összesen 22 nem kívánatos mellékhatást jelentettek: például lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, végtagfájdalmat, bőrpírt, kiütéseket. Ezek mellett egy 62 és egy 73 éves férfi halála ügyében indítottak vizsgálatot; kiderült, mindkettejüknek több alapbetegségük is volt, és haláluk nem hozható összefüggésbe a védőoltással. Az tény, hogy az embereket nem lehet lasszóval kényszeríteni a védőoltás felvételére, de káros és hamis propagandával talán lebeszélni sem kellene őket erről, különösképpen nem olyan szenzációhajhász módon, ahogyan azt egyes kereskedelmi tévécsatornák teszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.