Közélet

A szegedi és az újvidéki gimnázium megállapodott

A szegedi és az újvidéki gimnázium megállapodott

2012. november 29., csütörtök
A szegedi és az újvidéki gimnázium megállapodott

Egy busznyi újvidéki gimnazista tanári kísérettel látogatott el a közelmúltban a szegedi SZTEJKI Eötvös József Egységes Gimnáziumba, ahol aláírták a két iskola együttműködési megállapodását.

A kapcsolatfelvétel a szegediek kezdeményezésére történt. Gera Tibor igazgató elmondta, partnereket kerestek a szomszédos országokban, mert az új Nemzeti Alaptantervvel és az új köznevelési törvénnyel fontosabbá, hangsúlyosabbá váltak a határon túli kirándulások a diákok számára. Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumra esett a választásuk, ahol két nyelven, szerbül és magyarul folyik a tanítás. Az iskola a tartomány egyik legjobb, legnagyobb múltú gimnáziumának számít. A szegedi megkeresésnek nagyon pozitív volt a fogadtatása a vajdasági székváros oktatási intézményében, azonnal fogadták is a kezdeményezést. Mint kiderült, ők már régóta több magyarországi iskolával szerteágazó és gyümölcsöző kapcsolatokat ápolnak, sőt Szegedre is gyakran kirándulnak, például elhozzák a diákokat a színházba. Az újvidékiek megnyertek egy magyarországi pályázatot, melyet diákcsoportok anyaországban tett látogatására írtak ki. „Ezzel a pályázattal jutottak el hozzánk, látogatásuknak ez volt az apropója” – magyarázza a szegedi gimnázium igazgatója. Egy busznyi gyerek, tanár érkezett Újvidékről, sőt még az igazgatónő, Tatjana Vukadinović is elkísérte a csapatot. Alighogy aláírták a megállapodást, már meg is kezdődött a konkrét együttműködés. A szegedi diákok már kaptak is egy meghívást. Az újvidéki gimnázium a tavasszal ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A közös program is alakul már. A találkozón a vendégek és a házigazdák 9 emblémát készítettek, amelyek a legjobban kifejezik, szimbolizálják a két intézmény kapcsolatát. Ez fölkerült az internetre, december 15-ig lehet szavazni a legsikeresebb alkotásra. A terv szerint a győztest az újvidéki gimnázium 100 éves évfordulójának ünnepségén hirdetik ki, és akkor fogják bemutatni a legtöbb szavazatot kapott emblémát is. Az igazgató szerint az együttműködés arról is szól, hogy a jövőben mindenképpen tudnak majd közösen pályázni uniós támogatásokra. Most éppen nincs ilyen jellegű kiírás, de szokott lenni. Az együttműködés részeként megállapodtak, figyelik a pályázatokat, és ha tudnak, közösen indulnak. A szegedi iskola a lengyelországi Jaslo és a dániai Nykobing városok oktatási intézményeivel már régebb óta tart fenn kapcsolatot, a lista most – mindkét fél közös örömére és megelégedésére – Újvidékkel bővült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.