Kultúra

Újszegeden fesztiváloztak - A kísérleti film a határok átlépésére hivatott + FOTÓK

Újszegeden fesztiváloztak - A kísérleti film a határok átlépésére hivatott + FOTÓK

2012. november 17., szombat
Újszegeden fesztiváloztak - A kísérleti film a határok átlépésére hivatott + FOTÓK

Az újszegedi Délvidék Házban szombaton rendezték meg az V. Van-Más-Kép Kísérleti Film- és Videoklip-fesztivál, amelyre rekordszámú, 64 nevezés érkezett az országból és a határon túlról 4 kategóriában: kreatív dokumentumfilm, kísérleti kisjátékfilm, videoklip, animációs film. A pályaműveket háromtagú zsűri értékeli: Seres Tamás vezető rendező, MTV Zrt., Váraljai Tamás producer, valamint Sághy Miklós filmesztéta, SZTE.

Molnár Csaba

, a Délvidék Ház Nonprofit Kft. szakmai igazgatója azzal köszöntötte az egybegyűlteket, hogy az idei szemlére jóval többen neveztek be, mint a tavalyira, ami egyértelműen a fesztivál életképességéről árulkodik. A kísérleti vagy experimentális filmet

Csabai Ferenc

projektmenedzser próbálta meg behatárolni. Olyan törekvésekről van szó, amelyek valamilyen módon kikezdik, kérdésessé teszik a filmkészítés addig érintetlen, magától értetődőnek tartott alapjait, s ezen keresztül általában arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi is a film tulajdonképpen. Az experimentális filmnek igen kicsi a közönsége, ezért ezeket az alkotásokat nem is moziban, hanem kisebb filmklubokban, kamaratermekben és a kísérleti filmnek teret adó intézményekben mutatják be.

Hatnak a „profi” rendezőkre

Viszonylagos elszigeteltsége azonban nem akadálya annak, hogy hassanak a „profi” filmrendezőkre is, és legjobb formai újításai megszelídülve, kicsinosítva, letompítva visszakerülnek abba a közegbe, amelynek ellenében megszülettek: a kommersz moziba, a videoklipekbe, sőt a reklámfilmekbe is, hangsúlyozta a szakember. A kísérleti film a mozgóképi kifejezés lehetőségeinek tesztelésére, a határok átlépésére hivatott. A kreatív, játékos, kísérleti filmkészítés számára nincs ideálisabb terep a bizonytalannál, vagyis saját korunknál, amelyben élünk - fejezte be beszédét Csabai Ferenc. A projektmenedzser kérdésünkre megerősítette, az idei szemle színvonala jobb a tavalyinál, aminek talán az is oka lehet, hogy kísérleti film- és videoklip-fesztivállá minősítették a rendezvényt, melynek legfiatalabb részvevője 15, a legidősebb pedig negyvenévesnél is idősebb. A fiatal alkotók közül a zentai Bolyai Tehetségkutató Gimnázium filmműhelyének három alkotóját, Szénási Esztert, Szakály Lászlót és Hévizi Helénát szólaltattuk meg. Eszter másodszor van a filmszemlén, tavaly különdíjjal tüntették ki alkotásukat, ezért jutalmul az MTV budapesti szerkesztőségébe látogattak, ahol szakmai gyakorlaton vehettek részt. A többiek az idén debütálnak. László számít a legfiatalabb filmesnek, ő rendelkezik a legkevesebb gyakorlattal, mindössze fél éve csinálja, de annál nagyobb lelkesedéssel.

A zentai filmműhely

A fiatalok szerint a filmkészítés csapatmunka, mindenkinek megvan a maga helye és feladata, ezért meggyőződésük, hogy egy ember nem is tudna értékes, jó filmet készíteni. A film összekovácsolja a csapatot, mindenki alakít, hozzátesz valamit, így válik az alkotás mindannyiuké. Heléna elmondja, szerda délutánonként van filmes szakkör, de bármikor bemehetnek az irodába vágni, de az is gyakran előfordul, hogy hétvégén forgatnak, ezenkívül rendszeresen részt vesznek téli és nyári táborok munkájában is. A zentaiak 5 filmmel neveztek be, ebből 3 dokumentumfilm, egy kisjátékfilm és egy animációs film. Mindegyik közös munka eredménye, kivéve a kisjátékfilmet, az egyéni alkotás, noha két operatőr is jegyzi. Mint mondják, a fesztivál szellemének abszolút megfelelnek az általuk készített filmek, hiszen ők is kísérletezés útján tudnak csak tanulni. Az idén nem jött össze nekik a videoklip, nem sikerült időre összevágni, de jövőre biztos, hogy ebben a kategóriában is megmérettetnek. A zentai fiatalok még nem döntötték el, hogy a gimnázium után folytatják-e a filmezést, esetleg profi pályára lépnek. Eszter szerint hobbi szintjén biztos mindannyiuknál megmarad a film iránti szeretet, a filmes pályáról kevesen álmodoznak, de nem zárkóznak el, fiatalok még, bármi megtörténhet.

Az V. Van-Más-Kép Kísérleti Film- és Videoklip–fesztivál végeredménye:

Legjobb videoklip: Tha Shudras: Paranoia, alkotó: Szemendrey István Legjobb kreatív dokumentumfilm: 250 lépésre Durgától, alkotó: Kvalla Gábor Balázs Legjobb kísérleti kisjátékfilm: Know, alkotó: Kállai Ákos Legjobb animációs film: Panel Paranoia és Urban, alkotó: Varga Máté

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.