Gazdaság

A hazai bruttó hozzáadott érték egy százaléka a Tescóhoz kapcsolódik

A hazai bruttó hozzáadott érték egy százaléka a Tescóhoz kapcsolódik

2012. november 14., szerda
A hazai bruttó hozzáadott érték egy százaléka a Tescóhoz kapcsolódik

A hazai bruttó hozzáadott érték körülbelül egy százaléka, 101 milliárd forint kapcsolódik közvetlenül a Tesco magyarországi tevékenységéhez a 2010-es adatok szerint - derül ki a Századvég Gazdaságkutató tanulmányából, amely a Tesco nemzetgazdaságban betöltött szerepét vizsgálja.

A szerdán Budapesten ismertetett kutatás szerint a közvetett és az indukált hatás újabb 110 milliárd forintot tett ki. Az áruházlánc 2010-ben közvetlenül 21 200 embert foglalkoztatott, közvetve és indukáltan még mintegy 8000 munkavállaló foglalkoztatása kapcsolódott a tevékenységéhez, ez összesen csaknem 30 ezer dolgozót jelent - ismertette

Kerekes György

, a Századvég üzletág-vezetője. A 71 milliárd forint befizetett adó a forgalmi adóból, a különadóból, a személyi jövedelemadóból, az iparűzési és a társasági adóból tevődött össze. A kutatás megállapítása szerint a nemzetközi láncok átlagánál magasabb, körülbelül 80 százalékos a Tescóban a magyar termékek aránya a legfontosabb élelmiszerek körében. A sajtóbeszélgetésen Gerendás János, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a kiskereskedelem a magyar gazdaság egyik ütőere. A külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok sikere elsősorban annak köszönhető, hogy új, innovatív megoldásokkal jelentek meg a magyar piacon, és versenyképes árakat tudtak kínálni. Ugyanakkor a koncentrációnak voltak vesztesei is, a kisebb családi vállalkozások nehezebb helyzetbe kerültek, és a hazai termelők egy része kiesett a belső piacokról. Az utóbbi évtizedben megnőtt a hazai fogyasztási szerkezet importigénye - emelte ki Gerendás János. Ennek negatív hatása volt a külkereskedelmi mérlegre, valamint a belföldi termelőkre és a munkaerőpiacra. A helyettes államtitkár szerint az utóbbi időben a kereskedelem részéről erősebb nyitás tapasztalható, az egyensúly irányába indultak el, és remélhetőleg a beszállítói oldalon is egyre inkább versenyképes magyar vállalkozások jelennek meg. A beszállítói oldal erősítése érdekében szabályozói és támogatói eszközökkel a kormánynak aktívan kell fellépnie, de bíznak abban, hogy a két oldal között újfajta partnerség jön létre - fogalmazott a helyettes államtitkár. A Tesco 18 éve van jelen Magyarországon, ahol a második legnagyobb munkaadó, az egyik legnagyobb adófizető és az egyik legnagyobb külföldi befektető - hangsúlyozta Gerard Gray, a Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: remélik, hogy jövőre megszűnik a válságadó, és beruházásaik visszatérhetnek a korábbi szintre. A vezérigazgató hangsúlyozta: továbbra is segíteni kívánnak a magyar kis- és középvállalkozói szektor növekedésében. Csütörtökön indul az a beszállítói akadémia, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az áruházlánc helyi beszállítói országossá, az országos beszállítók pedig akár nemzetközivé válhassanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.