Közélet

A Dél-Alföld jól használja az operatív program kínálta forrásokat + FOTÓK

A Dél-Alföld jól használja az operatív program kínálta forrásokat + FOTÓK

2012. november 28., szerda
A Dél-Alföld jól használja az operatív program kínálta forrásokat + FOTÓK

A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (DAOP) a legeredményesebbek egyike az operatív programok között; a 246 milliárdos rendelkezésre álló keretből már 200 milliárd forintot megítéltek, további 40 milliárd elbírálása pedig folyamatban van – mondta a DAOP Közreműködő Szervezet operatív vezetője a szegedi Klúg Péter iskolában tartott sajtótájékoztatón.

Bosnyákovits Tünde

hozzátette: még elbírálásra vár 2,5 milliárd forintnyi telephelyfejlesztési és 1,5 milliárdnyi ipartelepítési pályázat, illetve a célzottan a bajai partfal rekonstrukcióját megcélzó 2 milliárdos tender. Ezek beadása várhatóan a jövő év elején megtörténik, ami azt jelenti, hogy 2013 első negyedévében az összes 2007-2013-ban rendelkezésre álló forrást szétosztják. A megítélt pályázatok pénzét 62,84 százalékban már kifizették, a döntések szinte egyenlően oszlottak meg, a regionális gazdaságfejlesztés, a turisztikai célú-, a közlekedés infrastruktúra-, a humán infrastruktúra-fejlesztés és a térségfejlesztési akciók közt. A regionális gazdaságfejlesztés keretében telephelyfejlesztési pályázatok, ipari parkok-, ipari területek fejlesztését célzó pályázatok, és nagyobb volumenű ipartelepítési pályázatok valósultak meg. Ezek közt említhető a Knorr-Bremse kecskeméti pályázata, szintén itt a Hilti Szerszám Kft. fejlesztése vagy a szegedi CE Glass – korábban Szilánk Csoport - telephely fejlesztése - mondta a szakember. Tájékoztatása szerint a turisztikai célú fejlesztéseknél a kiemelt projektek közt van a gyulai Almássy-kastély, amely már megkapta a támogatást. Emellett a beérkezett projektötletekre november 30-án kötik meg a támogatási szerződéseket, köztük van a Bajai Halászléfőző Fesztivál-, és a szegedi Dóm infrastrukturális fejlesztése, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fejlesztése, a Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése, valamint a békéscsabai Kolbászfesztivál infrastrukturális fejlesztése. A turisztikai projektekre mintegy 9 milliárd forintos forrást hívnak le. Emellett elbírálás alatt vannak az egészségturisztikai és a turisztikai attrakciókat fejlesztő pályázatok, amelyekről még idén döntés születhet – mondta Bosnyákovits Tünde. Hozzátéve: a többi pályázat is szép eredménnyel zárt. Az eseményen ünnepélyes keretek közt átadták a szegedi Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Diákotthonnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Óriási Számok Kampányában készített térinstallációt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.